Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Γ. Βαρουφάκη στη La Tribune

Ο κ. Βαρουφάκης στη συνέντευξή του τόνισε μεταξύ άλλων: «Δεν σταματώ να εκπλήσσομαι από την ηλιθιότητα του σχεδίου (σσ Γιούνκερ). Είναι σαν να δίνεις ασπιρίνη σε έναν νεκρό. Ομοίως, η ποσοτική χαλάρωση του Μάριο Ντράγκι δεν είναι πολύ καλή ιδέα. Αναμφίβολα, θα τροφοδοτήσει φούσκες στις οικονομικές αγορές».

Ανακοίνωση σε έντονο ύφος εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού με αφορμή δηλώσεις του οικονομολόγου και υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Βαρουφάκη στην οικονομική εφημερίδα La Tribune.

«Ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε σήμερα το πραγματικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ. Απέρριψε την “ποσοτική χαλάρωση” για την οποία τόσο έχει προσπαθήσει η χώρα μας, καθύβρισε τον πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ για το αναπτυξιακό πακέτο και δήλωσε ευθέως ότι προτιμά τον “θάνατο” της Ελλάδας» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Επίσης το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού ασκεί κριτική σε δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη λέγοντας: «Απορρίπτει το Αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ, που το αποκαλεί "Ηλιθιότητα"! Απορρίπτει την ποσοτική χαλάρωση Ντράγκι, λέγοντας ότι "δεν είναι πολύ καλή ιδέα και ότι αναμφίβολα, θα τροφοδοτήσει φούσκες στις οικονομικές αγορές"!».

«Να εύχονται στον ΣΥΡΙΖΑ να μην εξαιρεθεί την Πέμπτη η χώρα μας από την ποσοτική χαλάρωση εξαιτίας του κ. Τσίπρα και των οικονομικών του εγκεφάλων! Να εύχονται να μην απομονωθεί η χώρα μας από τις υπόλοιπες 18 χώρες της Ευρωζώνης!» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Λίγο αργότερα ακολούθησε απάντηση από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πάνο Σκουρλέτη.

«Χαιρόμαστε που έστω  και τώρα ο κ. Σαμαράς ανακάλυψε τη διαφοροποίηση του κ. Ντράγκι στα ζητήματα της ποσοτικής χαλάρωσης έναντι της συμμάχου του κ. Μέρκελ» αναφέρει ο κ. Σκουρλέτης και προσθέτει πως σε σχέση με την αναφορά του κ. Σαμαρά στο ενδεχόμενο να μην γίνουν αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ, αυτό θα είναι ένα γεγονός το οποίο θα πιστοποιεί την πλήρη και απόλυτη αποτυχία της διακυβέρνησης Σαμαρά.

«Τον βαραίνει εξολοκλήρου και να μην το εύχεται» καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Βαρουφάκης στη συνέντευξή του τόνισε μεταξύ άλλων: «Δεν σταματώ να εκπλήσσομαι από την ηλιθιότητα του σχεδίου (σσ Γιούνκερ). Είναι σαν να δίνεις ασπιρίνη σε έναν νεκρό. Ομοίως, η ποσοτική χαλάρωση του Μάριο Ντράγκι δεν είναι πολύ καλή ιδέα. Αναμφίβολα, θα τροφοδοτήσει φούσκες στις οικονομικές αγορές».

Ο ίδιος δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κάνει προτάσεις στον Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, τις οποίες δεν θα μπορεί να αρνηθεί.

«Δεν θα υπάρξει κατά συνέπεια χρεοκοπία, ούτε περικοπές χρέους. Θα προτείνουμε μια φόρμουλα σύμφωνα με την οποία το χρέος θα εξαρτάται από την εξέλιξη της ονομαστικής αξίας του ΑΕΠ. Η ιδέα είναι ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι εταίρος μας στην ανάπτυξη, και δεν θα πρέπει να ποντάρει στη μιζέρια μας» αναφέρει.
----------------------------
Πηγή: ΑΜΠΕ
----------------------------