Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Ο ΚΑΒΟΣ ΤΩΝ ΘΡΥΛΩΝ ΔΩΡΟ ΣΤΗΝ ΑΙΟΛΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ.

"Με πρόσφατες αποφάσεις της ΡΑΕ ο κάβος σύμβολο, ο κάβος που τραγούδησαν ο Όμηρος και άλλοι ποιητές, παραδίδεται στην αιολική βιομηχανία.

Η πολιτιστική μας κληρονομιά και ο αρχαιολογικός μας πλούτος, βορά στην όρεξη των ενεργειακών συμφερόντων της αιολικής βιομηχανίας.

Με την αριθ. 668/2014 απόφαση της ΡΑΕ χορηγείται άδεια παραγωγής στην εταιρεία "ΑΙΟΛΙΚΗ ΜΑΛΕΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΟΕ" για την εγκατάσταση αιολικού σταθμού στη θέση ΒΑΡΔΙΑ (πυραμίδα Καβομαλιά) ισχύος 17,1 MW.
Με την αριθ.669 /2014 απόφαση της ΡΑΕ χορηγείται άδεια παραγωγής στην εταιρεία "ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΒΕΛΑΝΙΔΙΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΟΕ", για την εγκατάσταση αιολικού σταθμού ισχύος 6.3 MW στη θέση ΧΟΥΝΑΡΕΣ του Καβομαλιά.
Επίσης με την αριθ. 515/2014 απόφαση της ΡΑΕ χορηγείται άδεια παραγωγής στην εταιρεία «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΙΟΛΙΚΗ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», για την εγκατάσταση αιολικού σταθμού ισχύος 8,5 MW στη θέση ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ του Φαρακλού.

Το αξιοσημείωτο είναι πως οι θέσεις ΒΑΡΔΙΑ και ΧΟΥΝΑΡΕΣ αρχικά είχαν χαρακτηριστεί για λογαριασμό της εταιρείας "ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΒΡΥΣΑΚΙΑ ΑΕ", αλλά με την αριθ. Α1/Φ05/45110/1916/ 24-1-2012 απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού δεν εγκρίθηκαν οι Προμελέτεςε Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στις θέσεις ΒΑΡΔΙΑ - ΧΟΥΝΑΡΕΣ, με το αιτιολογικό ότι στην περιοχή υπάρχει πληθώρα μνημείων όλων των ιστορικών περιόδων και υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί βλάβη σε αυτά.

Αυτά το 2012, όμως το 2014 για λογαριασμό της "ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΑΕ, τα ιστορικά μνημεία θυσιάζονται.
Και ποία είναι η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΒΕΛΑΝΙΔΙΩΝ;
Η μετοχική της σύνθεση είναι 99% ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ και 1% IWECO ΧΩΝΟΣ ΚΡΗΤΗΣ ΑΕ.
Ποία είναι η ΑΙΟΛΙΚΗ ΜΑΛΕΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΑΕ;
Μετοχική σύνθεση 100% ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι εδώ και η υπόθεση του εργοστασίου στα ΑΣΠΡΟΥΔΙΑ ορθάνοιχτη.
------------------------------
Γιάννης Ψαράκης
------------------------------