Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Παραμένουν τα προβλήματα στη διαδικασία καταγραφής και αδειοδότησης των γεωτρήσεων. Νέα διευκρινιστική εγκύκλιο περιμένουν οι Περιφέρειες

Διευκρινιστική εγκύκλιο η οποία θα λύσει τα προβλήματα που δημιούργησε η προηγούμενη διευκρινιστική εγκύκλειος (Οκτώβριο του 2014) αναμένουν οι αρμόδιες υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων όσον αφορά τη διαδικασία καταγραφής και αδειοδότησης των γεωτρήσεων. Εν τω μεταξύ από τις 31 Δεκεμβρίου έχει λήξει η περίοδος εγγραφής στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ). 

Ωστόσο, λόγω του μεγάλου αριθμού των κατόχων γεωτρήσεων που δεν έχουν εγγραφεί και ίσως λόγω των επικείμενων εκλογών δεν έχει ξεκινήσει η προβλεπόμενη επιβολή προστίμων (έχει δοθεί σιωπηρή παράταση έως 31/1/2015). Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, η διευκρινιστική εγκύκλιος που αναμένεται μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα είναι αναγκαία ώστε οι άδειες χρήσης νερού να λάβουν αριθμό μητρώου και να προχωρήσει η διαδικασία.

Για το θέμα ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον κ. Δημήτρη Μήλιο, Διευθυντή Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου. «Τις επόμενες ημέρες αναμένουμε νέα διευκρινιστική εγκύκλιο από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων διότι με την τελευταία ΚΥΑ (Οκτώβριος 2014), δημιουργήθηκε ένα θέμα με τις καταργημένες ΚΥΑ του 2011 και του 2012 ως προς τα υφιστάμενα δικαιώματα. Όταν εκδοθεί και αυτή η νέα διευκρινιστική ΚΥΑ θα μπορούμε να προχωρήσουμε στις άδειες χρήσης υφιστάμενων δικαιωμάτων», μας κάνει γνωστό ο κ. Μήλιος.
Και προσθέτει: «Πρέπει να διευκρινιστεί καταρχήν αν οι φάκελοι που υπάρχουν ήδη στις υπηρεσίες θα ελεγχθούν με τα νέα ή τα παλιά δεδομένα. Επίσης, θα πρέπει μέχρι 31 Ιανουαρίου να γίνει η εγγραφή στο ΕΜΣΥ διότι από εκεί και μετά θα “πέσουν” τα πρόστιμα».

Σε ερώτησή μας σχετικά με την κατάσταση στην Πελοπόννησο ο κ. Μήλιος μας ανέφερε ότι «Υπολογίζουμε ότι στις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου υπάρχουν περίπου 7.000 φάκελοι που περιμένουν να διαβιβαστούν Στην Πελοπόννησο έχουν κατατεθεί πάνω από 15.000 φάκελοι ώστε να εγγραφούν στο ΕΜΣΥ. Οι περισσότεροι όμως δεν έχουν προχωρήσει την διαδικασία άδειας χρήσης νερού».

Τι θα ισχύσει με τα πρόστιμα

Σύμφωνα με ανακοινώσεις Περιφερειών αλλά και Δήμων προκειμένου να ενημερώσουν τους κατόχους γεωτρήσεων αν η εγγραφή στο ΕΜΣΥ γίνει εκπρόθεσμα θα επιβαρύνεται με πρόστιμο 100 ευρώ.
Την εγγραφή στο ΕΜΣΥ ακολουθεί οπωσδήποτε αίτηση άδειας χρήσης ύδατος εκτός αν το σημείο υδροληψίας είναι ανενεργό και δεν γίνεται ούτε περιοδική χρήση του ύδατος. Στα ανενεργά σημεία υδροληψίας θα πρέπει να γίνει σφράγιση. Πληροφορίες σχετικά στην ΚΥΑ 146896/2014, άρθρο 11 παρ.2 (σελ. 34755-34756)
Χρήστης-ες που χρησιμοποιούν νερό από υδροληψία (πηγάδι, γεώτρηση, πηγή, ποτάμι κ.λ.π) χωρίς άδεια χρήσης ύδατος θα επιβαρύνονται με πρόστιμο 1.000 -2.000 ευρώ.

Για όσες άδειες χρήσης ύδατος έχουν εκδοθεί μετά τις 20 Δεκεμβρίου 2005 ανεξάρτητα αν είναι σε ισχύ ή όχι:

1. Δεν απαιτείται η εγγραφή τους στο Ε.Μ.Σ.Υ. (θα γίνει από τις Δ/νσεις Υδάτων)

2. Η ισχύς της άδειας χρήσης ύδατος παρατείνεται αυτοδίκαια μέχρι το 2022
Για δεξαμενές η πλήρωση των οποίων γίνεται με νερό της βροχής από κτιριακές εγκαταστάσεις ή/και θερμοκήπια αλλά και με μεταφορά νερού από αδειοδοτημένα σημεία υδροληψίας, εφόσον ο όγκος τους δεν ξεπερνά τα 500κ.μ. δεν απατείται άδεια χρήσης ύδατος. (άρθρο 1.ιβ, της ΚΥΑ 146896/2014).

 

Τι είναι το ΕΜΣΥ;

Το ΕΜΣΥ είναι ηλεκτρονικό μητρώο, το οποίο αναπτύσσεται και τηρείται στην Ειδική Γραμματεία Υδάτων με τη μορφή συστήματος βάσης γεωχωρικών δεδομένων και υπηρεσιών. Το σύστημα βάσης γεωχωρικών δεδομένων και υπηρεσιών του ΕΜΣΥ οργανώνεται σύμφωνα με τους όρους και τις απαιτήσεις του ν.3882/2010 και αποτελείται τουλάχιστον από:

α) το Γενικό Ευρετήριο σημείων υδροληψίας στο οποίο καταχωρίζονται τα ονόματα ή οι επωνυμίες των χρηστών των νερών και τα στοιχεία που ορίζουν τα σημεία υδροληψίας,

β) τον Ηλεκτρονικό Φάκελο, στον οποίο καταχωρίζονται και αρχειοθετούνται οι άδειες χρήσης νερού, οι αιτήσεις χορήγησης αδειών χρήσης καθώς και οι αιτήσεις εγγραφής στο ΕΜΣΥ

γ) τον Ψηφιακό Χάρτη, στον οποίο αποτυπώνονται οι συντεταγμένες των σημείων υδροληψίας ανά λεκάνη απορροής.
--------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
--------------------------------