Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Οι πόθοι της ….διευρύνσεως

Είδατε μέσα σε πόσο λίγες μέρες ξεχάσαμε τους λόγους που οδήγησαν στις πρόωρες εκλογές και τους υπαιτίους γι’ αυτές; Ακόμη και έγκριτοι δημοσιογράφοι που καλούν στις εκπομπές τους πολιτικούς αρχηγούς, από αυτούς που οδήγησαν τη χώρα στις πρόωρες κάλπες, έχουν ξεχάσει να τους ρωτούν για τους λόγους. 

Tα αναλύουν δημοσκοπήσεις, να κάνουν λογαριασμούς, να συμβουλεύονται ψηφοφόρους και να είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν αποφάσεις μέσα σε ημέρες και ώρες, αφού οι χρόνοι πίεζαν αφόρητα. 

Τα μπακαλοτέφτερα με τους λογαριασμούς άνοιξαν αμέσως και έκλεισαν μόνο με την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων. Είναι η αλήθεια ότι σε όλες τις εκλογές έχουμε μεταγραφές υποψηφίων εδώ όμως έγινε της κακομοίρας, καθώς το ένστικτο της αυτοσυντηρήσεως (=επανεκλογή) λειτούργησε καταλυτικά στις συνειδήσεις των υποψηφίων, οι οποίες (…συνειδήσεις) έκαναν τους λογαριασμούς πιο γρήγορα από το μυαλό τους! 

Η κυρία Γκερέκου π.χ. για πότε διέγνωσε ότι η αλληλοσφαγή στα ….ΠΑΣΟΚ θα τα οδηγήσει αμφότερα στα τάρταρα και θεώρησε ύψιστο καθήκον να μεταδημοτεύσει στα γαλάζια ψηφοδέλτια, όπου μπορεί μεν να βλέπουν την εξουσία από μακριά, έχουν όμως πιο σίγουρη την έδρα για την …έδρα της. 

Κοντά κι ο κ. Οικονόμου, ο οποίος έκανε πολύ μεγαλύτερη διαδρομή μέχρι να καθίσει στη μπίλια της διευρύνσεως. ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ-Ανεξάρτητος και ….τσουπ στο γαλάζιο Επικρατείας, όχι μόνο για να ικανοποιήσει τον πόθο της διευρύνσεως του κ. Σαμαρά, αλλά κύρια τον δικό του, αφού τόσοι ….γυρολόγοι, όπως είπε άλλος συνάδελφός του ήταν έτοιμοι να την πέσουν και να χάσει την ευκαιρία. 


Εκτός όμως από αυτούς τους πόθους είχαμε και μερικά παρατράγουδα. Δύο από τις επιφανέστερες, όσον αφορά το ευειδές αυτών, εκπροσώπους του ωραίου φύλλου, οι κυρίες Γκερέκου και Δούνια, αποφάσισαν να κοσμήσουν τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ., όμως ταυτόχρονα κόσμησαν με εξαίρετες παλαιότερες πόζες τους άπειρους δικτυακούς τόπους και επεφύλαξαν πλούσια οφθαλμόλουτρα με την ανάσυρση παλαιών φωτογραφιών τους, που τις είχαν ξεχάσει κι οι ίδιες. Και πριν γεμίσουν οι οθόνες με τα δάκρυα του καημένου του Ευάγγελου Βενιζέλου, στον οποίο απέμεινε μία μόνον ωραία, καθώς η κ. Γκερέκου δεν θα είναι παρέα με την κ. Καϊλή, τσουπ, κάνει άλμα στη διεύρυνση κι ο κ. Χατζημαρκάκης, που τον είχε και σίγουρο. Ευτυχώς που απεδείχθη μετέωρο. 

Τόσο κόπο είχε κάνει ο Ευάγγελος να τον φέρει από τη Γερμανία, όπου του φόρτωναν κάποιες ιστορίες με κάτι παλιοδιδακτορικά και εν μια νυκτί νάτος να θέλει να διευρύνει τους ορίζοντες του κ. Σαμαρά, αλλά να μένει από ….κόμμα, όπως είχε μείνει και από διδακτορικό. Τελείως διαφορετικός ήταν ο πόθος του συμπατριώτη του από τη λεβεντογέννα κ. Καρχιμάκη. 

Αυτός ο καημένος ήθελε απλά να διευρύνει τον πόθο του κ. Παπανδρέου και έτρεξε πρώτος να βοηθήσει τα άλλα, ξεχασμένα στα σκονισμένα πράσινα ράφια, ορφανά, όπως Ρέππα κλπ., τα οποία, αν τα ρωτήσεις πόσα ένσημα έχουν από πραγματική εργασία θα σε κοιτάξουν με βλέμμα νεογέννητου μόσχου! 

Τώρα τι διεύρυνση θα γίνει σε ό,τι απέμεινε από το ΠΑΣΟΚ, που κόπηκε και σε δύο κομμάτια, ένας …Καρχιμάκης ξέρει.   Ίσως να παίρνει υποψηφίους το ένα από το άλλο μέχρι να βρουν το φως στο λάκκο, όπως λέει η παροιμία. Αλλά κι από την άλλη άκρη του πολιτικού τόξου είχαμε παρόμοια ψυχοδράματα. Τώρα ειλικρινά αγνοούμε αν τα κλάματα της Ραχήλ έκαναν τον κ. Τσίπρα να συγκινηθεί και να την βάλει με το ζόρι την τελευταία στιγμή στα ψηφοδέλτια ή θεώρησε αναγκαίο να έχει μία καβάτζα σε περίπτωση που χρειαστεί ένα στέλεχος με τέτοια ειδίκευση στα …κάγκελα, όπως αυτά της ΕΡΤ. 

Σ’ αυτά που σκαρφάλωνε με άνεση για να κάνει παρέα στη Ζωή. Γιατί, ειλικρινά, άλλο λόγο δεν βλέπω. Ούτε πιστεύω ότι τρόμαξε από την απειλή της, ότι θα …πέσει στα χέρια της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που στο κάτω-κάτω ποτέ δεν τα άπλωσε για να πιάσει τα ορφανά του Καμένου. Εκείνη που θα το φυσά και δεν θα κρυώσει ποτέ είναι η κ. Γιαταγάνα, που άπλωσε τη γιαταγάνα της για να κόψει κάθε ελπίδα στο Σαμαρά να βγάλει πρόεδρο και είδε τους άκαρδους Συριζαίους, με την αυταρέσκεια της σίγουρης εκλογής, να την παραπετούν στις έσχατες θέσεις του Επικρατείας. Κράτησαν δε και τα ποτά που πήγε στις γιορτές για να δει τον αρχηγό, αλλά εις μάτην! Άντε τώρα να ψάχνει τελευταία στιγμή θέση σε άλλους χώρους, που θα είχαν, όπως η ίδια, τον πόθο της διευρύνσεως. 

Και δεν είχε και πόζες σαν τη ….Δούνια για να το παλέψει. Κάτι ανάλογο έπαθε και ο πόθος του κ. Μπόλαρη, προς μεγάλη τέρψη του ΚΙΔΗΣΟ, που ήταν έτοιμο να πάρει όσα ξεροκόμματα περίσσευαν από το μεγάλο φαγοπότι των μεγάλων… Το ΚΙΔΗΣΟ που θα είναι τυχερό αν δεν έχει τύχη παρόμοια με το σχεδόν ομόηχο ΚΟΔΗΣΟ. 

Αντίθετα ο πόθος της διευρύνσεως έγινε και πράξη στους κκ Παραστατίδη και Βουδούρη, όπως και στην κ. Τζάκρη. Τι κι αν κάποιοι ψήφισαν μνημόνια, τι κι αν άναψαν και κόρωσαν οι τοπικές, τι κι αν ξεσπάθωσε ο σοφός γέρων Γλέζος, που λίγο έλειψε να τους ανεβάσει όλους στην Ακρόπολη και να τους ρίξει σαν τη σημαία των Γερμανών, ο Τσίπρας κολώνα. 

Τη διεύρυνση και τα μάτια σας κι ας φωνάζει ο Γλέζος. Πού θα πάει, στο τέλος θα το ξεχάσει. Σαν τους λόγους που κάναμε καταχείμωνο εκλογές που ο κυρ Φώτης ξέχασε στο ΜΕΓΑ. Ότι εξ αιτίας του, κυρίως, πάθαμε ότι πάθαμε. Αυτό, όμως, που έπαθε ο ίδιος, ούτε θα το ξεχάσει ποτέ στη ζωή του. Μόνο ο δικός του πόθος της διευρύνσεως δεν υλοποιήθηκε ποτέ και παρέμεινε ένα δράμα, με δύο μόνο από τους βουλευτές του να τον ακολουθούν στο Γολγοθά της μοναξιάς ή καλλίτερα στο Ζάλογγο της απόγνωσης. Οι άλλοι πήραν το δρόμο για άλλες πολιτείες με το Ποτάμι να έχει τη μερίδα του λέοντος των ορφανών από τη ΔΗΜΑΡ. 

Που έμεινε και η μόνη χωρίς διεύρυνση στην αραχνιασμένη κάθοδό της στον εκλογικό στίβο. Ούτε ένας γυρολόγος εκεί πλην από τον κ. Χρυσόγελο και ότι απέμεινε από μία παλαιότερη διάσπαση των Πράσινων. Ούτε μία ψυχή να πει ότι θα πάει κοντά τους για να διευρύνει το απειροελάχιστο της χαράς, που θα γίνει απόγνωση στις 26 του μήνα. Τα ίδια ψυχολογικά δράματα ζει και ο κ. Καμένος. Πού να ψάχνει τώρα τέτοιες ώρες για πρόθυμους στο να διευρύνουν τους πόθους τους πριν τον περιλάβουν με άλλου είδους διευρύνσεις. 

Έμεινε με τα ίδια, αν και μάζεψε κάτι παράξενα απομεινάρια από αυτούς που ψαρεύουν αναγνώστες σε μπλογκς που τα διαβάζουν μεταξύ τους για να πετύχουν μία θέση σε ένα ψηφοδέλτιο, ακόμα κι αν αυτό είναι του Καμένου. Που βλέπει δημοσκοπήσεις και συντροδιάζεται σαν τον κ. Σαμαρά με τα Ζάππεια, που είχε εφεύρει και ύστερα δεν ήξερε πού να τα παραχώσει. Δεν ξέρεις. 

Σε λίγες μέρες, μετά τις 26, υπάρχει φόβος να ξανάχουμε εκλογές, αν εν τω μεταξύ δεν τα έχει …τινάξει η οικονομία και νέες «δόξες» περιμένουν όσους έχουν μέσα τους ασίγαστο τον πόθο της …διευρύνσεως. Μέχρι και στα ψηφοδέλτια του νικητή προσβλέπουν, ακόμη και όσοι δεν έχουν τα χαρίσματα της Ραχήλ, της Γκερέκου ή της Δούνια! 

Όσο για τις καινούργιες ΡΙΖΕΣ του κ. Καπερνάρου και την Νέα (αλλά μαύρη…) Μέρα του κ. Ζώη, τον δικό τους πόθο δεν τον τσίγλισε κανείς κι έτσι, την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενοι, είπαν πως θα μείνουν εκτός μάχης, για το καλό του τόπου βεβαίως, βεβαίως. Στις άλλες εκλογές θα ξαναδούμε το έργο με τους πόθους. Τώρα θα είναι κάτω από λεύκες ή άλλους κομματικούς σχηματισμούς, θα σας γελάσω. Σίγουρα, πάντως, θα έχουν ακούσει κι αυτοί τη φωνή της συνειδήσεώς τους….

Δυστυχώς κόντευα να ξεχάσω κι εγώ τους λόγους που μερικοί χωρίς σκέψη και σοβαρότητα φαγώθηκαν να κάνουν εκλογές την ώρα που η χώρα είναι για μία ακόμη φορά έτοιμη να πτωχεύσει. Με έφαγαν τόσοι και τόσοι που εμφανίστηκαν με τόση μανία για διευρύνσεις, ώστε ξέχασα το κύριο θέμα. Παρόμοια σκέψη που θα έκανε και ο αείμνηστος Εμπειρίκος. «Ουδεμία οπή διευρύνεται χωρίς τον πόθο της διευρύνσεως». 

Το κακό είναι ότι μπορεί να ανοίξει μία μεγάλη και –αστρονομικά μελανή- οπή στο μέλλον της χώρας με όλα αυτά και μέσα εκεί να πέσουμε όλοι οι νεοέλληνες, που νομίζουμε ότι τα ΑΤΜ τυπώνουν χρήμα και δεν «ξερνούν» μόνο αυτό που έχουμε. Και από τις μαύρες τρύπες, είναι γνωστόν, δεν αποδρά ούτε η βαρύτητα! Αλλά γι’ αυτά όλα ποίος νοιάζεται. Εδώ μας έφαγε ο πόθος της διευρύνσεως, τρομάρα μας! Στην …οπή θα κολλήσουμε; 
------------------------------------------------
Πηγή:  orgi.gr-Μάνος Καλλίγερος
------------------------------------------------