Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

ΞΑΡΜΑΤΩΤΗ Η ΤΡΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ

ΞΑΡΜΑΤΩΤΗ Η ΤΡΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΜΑΓΕΥΤΙΚΗ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΧΡΟΝΙΩΝ.. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΕΟΤΕΥΚΤΩΝ (ΟΠΩς ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ) ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΗΡΩΙΚΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ, ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΑΓΩΝΙΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ.........

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΚΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ...
ΕΧΟΥΝ ΓΥΡΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΥΠΛΗΘΕΙΣ ΛΑΤΡΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ… ΧΩΡΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ –ΟΠΩΣ Η ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ- ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΖΩΝΤΑΝΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΗΠΙΩΝ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

Ακόμη και η 3η χιλιετία βρίσκει το μοναδικό κατοικημένο νησί της Λακωνίας και της Πελοποννήσου, τη βιτρίνα της Ν. Ελλάδος, τη μαγευτική και φημισμένη Ελαφόνησο χωρίς καμιά στοιχειώδη υποδομή.

Χωρίς νέους οικισμούς και επέκταση του παλιού και κορεσμένου οικισμού, χωρίς Μουσείο (παρότι διαθέτει την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο στο Παυλοπέτρι), χωρίς λιμάνι, χωρίς αλιευτικό καταφύγιο, χωρίς βιολογικό καθαρισμό και δίκτυα αποχέτευσης, χωρίς σύγχρονη ύδρευση, χωρίς ακτοπλοΐα, χωρίς καμιά συγκοινωνία από το νησί, χωρίς καμιά συγκοινωνία μέσα στο νησί, χωρίς σύγχρονο λιμάνι στο Αντινόγναθο (Υπόστεγο Πούντας), χωρίς καμιά Δημόσια Υπηρεσία, χωρίς προστασία των Αρχαιολογικών της χώρων και του σπάνιου φυσικού περιβάλλοντος, χωρίς περιφερειακό δρόμο και χώρους στάθμευσης, χωρίς κανένα σύγχρονο Αθλητικό χώρο και παιδότοπο, χωρίς μια πλατεία, χωρίς πνευματικό κέντρο, χωρίς σύγχρονο ιατρείο, χωρίς επαρκείς Διοικητικές και Επιστημονικές θέσεις εργασίας, και τόσα άλλα!
Δεν υπάρχει ούτε ένα νησί στην Ελλάδα με τις προδιαγραφές της Ελαφονήσου που να διαθέτει αυτή την άθλια υποδομή.
Η Ελαφόνησος σύμφωνα με την απογραφή του 2011 (ΦΕΚ 3465/28-12-2012) έχει 1041 κατοίκους και σύμφωνα με την ίδια απογραφή και τα στοιχεία του Ε.Ε.Τ.Α.Α. έχει νόμιμο πληθυσμό 1169 κατοίκους και η υψηλή επισκεψιμότητά της ξεπερνά σε ετήσια βάση ολόκληρο τον πληθυσμό της Δυτικής Μακεδονίας ή των Ιονίων Νήσων.
Πολλά νησιά (σχεδόν όλα) με μικρότερο πληθυσμό και πολύ λιγότερο τουρισμό, διαθέτουν πολύ καλύτερες υποδομές (και αξίζουν ακόμη καλύτερες και περισσότερες).
Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα εξ αυτών που διαθέτουν Καλλικρατικούς Δήμους (χωρίς καμιά προσπάθεια υφαρπαγής) και υποδομές και υπηρεσίες τις οποίες δεν διαθέτει η Ελαφόνησος.

• Οι Οινούσες με πληθ. 826 κατ. Διαθέτουν λιμάνι, ακτοπλοΐα, Αστυνομία, λιμεναρχείο, ΕΛΤΑ, ΟΤΕ, Μουσεία, Μνημεία, Πνευματικό Κέντρο, Ναυτικό Λύκειο, Ακαδημία εμπορικού Ναυτικού κ.α.
• Οι Λειψοί με πληθ. 790 κατ. Διαθέτουν Μεγάλο και σύγχρονο λιμάνι, ακτοπλοΐα, Μουσείο, Μνημεία, Δημοτικό πάρκο, Λιμεναρχείο, Αστυνομία, ΕΛΤΑ, Λύκειο κ.α.
• Η Τήλος με πληθ. 780 κατ. Διαθέτει 2 οικισμούς, λιμάνι, ακτοπλοΐα, Μουσείο, Μνημεία, Θέατρο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, Λιμεναρχείο, Αστυνομία, ΕΛΤΑ, Λύκειο κ.α.
• Το Καστελόριζο (Δ. Μεγίστης) με πληθ. 492 κατ. Διαθέτει λιμάνι, ακτοπλοΐα, Μουσείο, Μνημεία, Λιμεναρχείο, Αστυνομία, ΕΛΤΑ, κ.α.
• Η Χάλκη (πλησίον της Ρόδου) με πληθ. 478 κατ. Διαθέτει 2 οικισμούς, λιμάνι, ακτοπλοΐα, Διεθνείς εκδηλώσεις για τους νέους, θερινό πανεπιστήμιο, Μνημεία, Λιμεναρχείο, Αστυνομία, ΕΛΤΑ, κ.α.
• Η Σίκινος με πληθ. 273 κατ. Διαθέτει 2 οικισμούς, λιμάνι, ακτοπλοΐα, συγκοινωνία, Μουσείο κ.α.
• Ο Άη Στράτης με πληθ. 270 κατ. Διαθέτει λιμάνι, ακτοπλοΐα, πλατεία, ελικοδρόμιο, Μνημεία, Λιμεναρχείο, Λύκειο και ένα περίστυλο Μέγαρο Δημοσίων Υπηρεσιών με πάνω από 6 υπηρεσίες (τράπεζες, ΚΕΠ κ.α.), Μνημεία, Πολιτιστικό Κέντρο, Αστυνομία, ΕΛΤΑ, λύκειο κ.α.
• Το Αγαθονήσι με πληθ. 185 κατ. Διαθέτει 3 οικισμούς, λιμάνι, Αστυνομία, πιλοτικά ηλεκτρονικά προγράμματα εκπαίδευσης κ.α.
• Η Γαύδος με πληθ. 152 κατ. Διαθέτει 5 οικισμούς, λιμάνι, ακτοπλοΐα, Λιμεναρχείο, Αστυνομία, Κέντρο υγείας κ.α.
• Ακόμη και οι σχεδόν ακατοίκητοι Αντίπαξοι διαθέτουν λιμάνι που δεν διαθέτουν οι πολυσύχναστες παραλίες του Σίμου και της Νησοστέφανης Παναγιάς στο Κάτω Νησί.
Ακυρώθηκε ο περιφερειακός δρόμος Παναγίτσα-Σίμος;

Ποιο κράτος του κόσμου- ακόμη και τριτοκοσμικό- θα διέθετε ένα νησί με υψηλή επισκεψιμότητα και με δυο από τις ωραιότερες παραλίες της Μεσογείου που απέχουν μεταξύ τους 2-3χλμ βατής διαδρομής και δεν θα τις είχε συνδέσει οδικά, όταν μάλιστα αυτή η σύνδεση ολοκλήρωνε και τον περιφερειακό δρόμο του εν λόγω πολυσύχναστου νησιού; Κι’ όμως, παρότι είχε προγραμματιστεί, η Περιφέρεια της Πελοποννήσου τον έχει ακυρώσει;

Χωρίς πνευματικό κέντρο και Λειτουργική Δημοτική Βιβλιοθήκη η Ελαφόνησος

Τραυματίζει την τουριστική και πολιτιστική εικόνα της Ελαφονήσου η έλλειψη ενός Πνευματικού Κέντρου και θα πρέπει ο Δήμος, οι Συλλογικοί φορείς οι κάτοικοι και ο Απόδημος πληθυσμός του νησιού, να το εντάξουν στους κυρίαρχους στόχους τους.
Ψηφιακή βιβλιοθήκη στην Ελαφόνησο
Το Νεοσύστατο επιστημονικό μας Σωματείο, παρότι αριθμεί μόνο κάποιους μήνες ζωής και παρά τις διατοπικές και ετεροτοπικές δράσεις και ενασχολήσεις του, προετοιμάζει πληροφοριακό και ηλεκτρονικό πρόγραμμα για τη λειτουργία Ψηφιακής βιβλιοθήκης με κυρίαρχο στόχο την στήριξη μαθητών, που φοιτούν σε απόμακρα σχολεία, όπως η Ελαφόνησος.

Αποχρωματίζουν ακόμη και την Ναυτική Πολιτισμική ταυτότητα της Ελαφονήσου

Οι αρμόδιοι φορείς για πάνω από μισό αιώνα δεν έχουν επιλέξει την Ελαφόνησο για τις εκδηλώσεις της Ναυτικής εβδομάδας, δεν την προτιμούν για την Εορτή των Θεοφανείων και προπαντός δεν έχουν επεξεργαστεί ένα πρόγραμμα που θα αναδεικνύει την Νησοστέφανη και Σμιγοπέλαγη ταυτότητά της.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΜΙΓΟΠΕΛΑΓΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΜΙΓΟΠΕΛΑΓΟΥ ΝΟΤΟΥ

Η Ελαφόνησος διαθέτει την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη του κόσμου στο Παυλοπέτρι, Προϊστορικά Αρχαιολογικά Ευρήματα… αλλά δεν διαθέτει Αρχαιολογικό Μουσείο!!

Σε ποια άλλη χώρα –ακόμη και τριτοκοσμική- θα μπορούσε να συμβεί κάτι ανάλογο;

Η Ελαφόνησος αποτελεί: «Σπάνιο Ευρωπαϊκό Μνημείο Σύνθεσης Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος»
--------------------------------------------------------------
Πηγή:  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ
--------------------------------------------------------------