Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

"Τσιμπάει" η τιμή του ελαιολάδου

Μικρή αλλά σταθερή άνοδος της τιμής παραγωγού ελαιολάδου έχει αρχίσει τις τελευταίες μέρες στην Κρήτη και με την έναρξη του νέου χρόνου, εκτός απροόπτου, αναμένεται να γίνει περισσότερο αισθητή. Έτσι, από το μέσο όρο των τιμών παραγωγού από 2,80-2,90 ευρώ το κιλό στην οξύτητα των τριών γραμμών, εκτιμάται ότι η τιμή πλέον αρχίζει να φτάνει τα 3 ευρώ το κιλό, με την κατώτερη τιμή να παραμένει στα 2,80 αλλά μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται πιο ξεκάθαρη και πιο μεγάλη αύξηση της τιμής.

Είναι ενδεικτικό του κλίματος της αγοράς ότι την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη η διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου θα συνεδριάσει με πρώτο θέμα συζήτησης το λάδι και στόχος είναι να ανακοινώσει νέα τιμή, που αναμένεται να είναι πάνω από τα 2,80 ευρώ το κιλό. Μάλιστα, από χθες η ΕΑΣΗ έχει και επίσημα μετατραπεί σε Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη – δηλαδή συνεταιριστική εταιρεία – που η συνεδρίαση αυτή θα είναι η πρώτη της με το νέο σχήμα.

Ο πρόεδρος της ΑΕΣ Ηρακλείου Ανδρέας Στρατάκης επιβεβαίωσε χθες την πληροφορία για σταδιακή άνοδο της τιμής στο λάδι. «Φαίνεται να υπάρχει μια ανοδική πορεία, μικρή αλλά σταθερή. Δηλαδή αρχίζει πάλι το ενδιαφέρον. Οι τιμές τσίμπησαν λίγο προς τα πάνω. Εκτιμώ ότι τις επόμενες ημέρες θα πάνε στα 3 ευρώ το κιλό», λέει στην εφημερίδα μας ο συνεταιριστής. «Εμείς θα ανακοινώσουμε νέα τιμή την ερχόμενη Δευτέρα ή την Τρίτη. Τώρα θα δούμε σε τι επίπεδα θα καθορίσουμε τη νέα τιμή. Το σίγουρο είναι ότι εμείς παρακολουθούμε καθημερινά τις εξελίξεις και προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τις περιορισμένες δυνατότητές μας προς όφελος του παραγωγού».

Ο κ. Στρατάκης τονίζει πως σημασία είχε από την αρχή ότι «θα πρέπει κάποια στιγμή και ο ίδιος ο παραγωγός να καταλάβει κάποια πράγματα. Αν δεν μπορεί ο ίδιος να καταλάβει, δεν μπορούμε να τον βοηθήσουμε. Δεν μπορεί να έρθει δηλαδή κάποιος από μόνος του και να του πει “πάρε 5 ευρώ στο λάδι σου”. Ή “πάρε 4 ευρώ στο λάδι σου”. Πάντως η ουσία είναι ότι αρχίζει να διαφαίνεται μια ανοδική τάση».
 
Οι τιμές σήμερα
Έτσι, η ΑΕΣ Ηρακλείου (πρώην ΕΑΣΗ) διατηρεί τα 2,80 ευρώ το κιλό, αλλά με την έλευση του νέου χρόνου θα αυξήσει την τιμή αυτή, όπως αναμένεται, στα 2,90 ή στα 3 ευρώ το κιλό. Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πεζών διατηρεί τα 2,90 ευρώ το κιλό. Στη Ζάκρο ο Αγροτικός Συνεταιρισμός πληρώνει μετρητοίς το λάδι στους παραγωγούς στην τιμή των 3,26 ευρώ το κιλό.

Η πρώην Ένωση και νυν Αγροτικός Συνεταιρισμός Χανίων πληρώνει στα 2,90. Η ΕΑΣ Σελήνου 2,90. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πλατάνου 2,95, ενώ η ΕΑΣ Κολυμβαρίου διατηρεί σταθερά την τιμή στα 3 ευρώ το κιλό. Οι τιμές αυτές περιλαμβάνονται, ανάμεσα στις άλλες, στον πίνακα τιμών του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης με τελευταία ενημέρωση την 29η Δεκεμβρίου.
Η ΕΑΣ Μεσσηνίας αγοράζει στα 3 ευρώ το κιλό, ενώ η χαμηλότερη τιμή στην Πελοπόννησο είναι τα 2,90 ευρώ το κιλό.

Εκτιμάται ότι στο νομό Ηρακλείου έχει μαζευτεί γύρω στο 50 με 60% της φετινής παραγωγής ελαιοκάρπου. Και θεωρείται ως αναμενόμενη η σταδιακή αύξηση των τιμών παραγωγού του ελαιολάδου από την αρχή του 2015.
-------------------------
Πηγή: neakriti.gr
------------------------------