Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Κορυφαία διεθνή ΜΜΕ για την Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου

Πόλο έλξης κορυφαίων διεθνών ΜΜΕ αποτελούν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Αττικής καθώς και της Περιφερειάρχη, Ρένας Δούρου. Ενδεικτική παράθεση:

The Guardian, (Βρετανία) 13-1-15 Τίτλος: «Η Αριστερά θα εμφυσήσει νέα πνοή στην Ελλάδα»
• Ακόμη πιο αντισυμβατική ήταν η ενέργειά της να επανασυνδέσει το ηλεκτρικό ρεύμα που είχε διακοπεί σε 38.000 νοικοκυριά στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών και να ακυρώσει τις συμβάσεις των «κατεστημένων συμφερόντων» σχετικά με την επεξεργασία των απορριμμάτων.

• Επίσης, η κ. Δούρου ήρθε σε ρήξη με την κυβέρνηση όσον αφορά στο θέμα της αξιολόγησης των εργαζομένων, το οποίο αποτελεί κεντρικό αίτημα της ΕΕ και του ΔΝΤ, δίνοντας μια πρώτη γεύση όσον αφορά στην υλοποίηση των υποσχέσεων της ριζοσπαστικής αριστεράς. «Δεν είμαι εναντίον της αξιολόγησης ως θεσμού, αλλά όταν ο νόμος προβλέπει ότι το 15% των υπαλλήλων θα θεωρηθεί αυτόματα πλεονάζον προσωπικό, τότε η αξιολόγηση αποτελεί μια δικαιολογία για περικοπές θέσεων εργασίας, πράγμα που δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε».

New Europe, Ιανουάριος 2015 Τίτλος «Δημοκρατική επαναθεμελίωση για Ελλάδα και Ευρώπη»
• «...πρέπει να υπάρξει αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται η πολιτική στην Ελλάδα, με τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου διακυβέρνησης: ενός μοντέλου χωρίς πελατειακές σχέσεις, ούτε νεποτισμό, χωρίς εκτεταμένη διαφθορά, με έμφαση στην καταπολέμηση των αυξανόμενων ανισοτήτων μεταξύ πλούσιων και φτωχών, στην ευημερία που θα επέλθει με την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση, στην αλληλεγγύη, στα δημόσια αγαθά».

El Pais, (Ισπανία), 5-1-15 Τίτλος «Η Ευρώπη χρειάζεται δημοκρατική επανίδρυση και όχι απειλές»
• Η Ρένα Δούρου (Αθήνα, 1974) κυβερνά από την 1η του περασμένου Σεπτέμβρη την περιφέρεια της Αττικής, μια περιοχή με έκταση μεγαλύτερη από τη Μάλτα ή το Λουξεμβούργο και παρόμοια με το Βέλγιο. Σε αυτή την πελώρια έκταση η oποία παράγει το 35% του ελληνικού ΑΕΠ, κατοικεί το 40% από τα 11 εκατομμύρια των Ελλήνων και, το σημαντικότερο ενόψει των εκλογών, ψηφίζει το 30% του εκλογικού σώματος. Η πλειοψηφία αυτού του εκλογικού σώματος (50,8%) στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου ψήφισε τη Ρένα Δούρου, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα στο οποίο ανήκει και το οποίο έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων στις δημοσκοπήσεις για τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. «Δεν μας ψήφισαν γιατί τους τάξαμε τον ουρανό με τα άστρα, αλλά γιατί τους είπαμε την αλήθεια», τονίζει.

• «Έχω πέντε χρόνια μπροστά μου ως Περιφερειάρχης Αττικής και σε αυτή τη θέση θα συνεχίσω, γιατί είμαι βέβαιη ότι μπορώ να βοηθήσω τους πολίτες. Αυτή είναι η προτεραιότητα της δουλειάς μου και πάνω από όλα, να ανακουφίσω την ανθρωπιστική κρίση από την οποία υποφέρει ο κόσμος».
• «Εδώ δεν κάνουμε πειράματα. Φροντίζουμε, μέσα από μια σοβαρή και υπεύθυνη διακυβέρνηση, για το καλό του πολίτη και του περιβάλλοντος, έχοντας απέναντί μας μια εχθρική κεντρική κυβέρνηση».

Süddeutsche Zeitung, (Γερμανία), 3-1-15 Τίτλος: «Κάτι καινούργιο»
• «Δεν υπάρχει παράδειγμα στον κόσμο όπου μια κρίση χρέους να θεραπεύθηκε με σκληρές πολιτικές λιτότητας», λέει η Δούρου.
• Βάσει των κυβερνητικών εντολών, η Ρένα Δούρου θα έπρεπε να επανεξετάσει τις συμβάσεις των υπαλλήλων της, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για απολύσεις. Αρνήθηκε να το κάνει, πράγμα για το οποίο απειλείται με εισαγγελική δίωξη.
Ανέτρεψε την από χρόνια εξαγγελθείσα κατασκευή μιας μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων για την οποία αντιδρούν οι κάτοικοι, κάτι για το οποίο ενδέχεται να χαθούν επιχορηγήσεις εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αντίθετα, οι οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, λαμβάνουν βοήθημα.

Panorama, (Ιταλία) 29-12-14, Τίτλος: «Δεν θα παρασύρουμε την Ε.Ε. στο βάραθρο, κάθε άλλο»
• "Η πολιτική της τρόικας απέτυχε και οι εκλογές είναι ο μοναδικός τρόπος για να βγούμε από το αδιέξοδο και για να επαναφέρουμε την πολιτική κανονικότητα. Για να το πούμε απλά: είναι ένα ζήτημα δημοκρατίας".
• «Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει ελπίδα όχι μόνο στους ιταλούς, αλλά σε όλους τους ευρωπαίους που σήμερα υπόκεινται τις πολιτικές λιτότητας χωρίς καμία οικονομική ανάπτυξη. Με μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει ένα νέο ευρωπαϊκό κεφάλαιο».

New York Times, (ΗΠΑ), 27-9-14, Τίτλος «Μια ελληνίδα πολιτικός πρόθυμη να αντικρίσει το λαό»
• «Η κ. Δούρου λέει πως ο στόχος της είναι απλός: να δημιουργήσει μια ανοικτή και λειτουργική διακυβέρνηση χωρίς τη διαφθορά και τις υπόγειες συμφωνίες που αποτελούσαν τρόπο ζωής στη χώρα αυτή. 'Στο τέλος της πενταετίας', λέει, 'η διακυβέρνηση της Αττικής θα είναι όπως η διακυβέρνηση άλλων χωρών'».

Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Αττικής
Τηλέφωνα: 213 2063501, 210 6993404, 213 2063807
Fax: 213 2063513
e-mail: pressoffice@patt.gov.gr