Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Οι λεπτομέρειες για την παραγωγή και την άμεση διάθεση γαλακτοκομικών σε λαϊκές αγορές

Τις λεπτομέρειες παραγωγής και διάθεσης παραδοσιακών προϊόντων ζωικής προέλευσης και ιδιαίτερα γαλακτοκομικών από μικρές επιχειρήσεις οι οποίες τα διαθέτουν απευθείας στον τελικό καταναλωτή μέσω της τοπικής αγοράς (λαϊκές αγορές και farmer’s market) καθορίζει ΚΥΑ των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης. 

Σύμφωνα με αυτήν, η ιδιοπαραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων στην κτηνοτροφική εκμετάλλευση θα πρέπει να πραγματοποιείται με τη χρήση γάλακτος που προέρχεται αποκλειστικά από αυτήν, ενώ η χρησιμοποιούμενη ποσότητα γάλακτος δεν δύναται να ξεπερνά τα 300 κιλά ημερησίως. Με την απόφαση αυτή επίσης απλοποιούνται οι προϋποθέσεις προϊόντων παραγωγής με βάση το γάλα εφόσον αυτά έχουν παραδοσιακά χαρακτηριστικά χωρίς να είναι απαραίτητη η συμμόρφωση με Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 7 της ΚΥΑ:
  • Επιτρέπεται η κατασκευή των τοίχων, των οροφών και των δαπέδων των θαλάμων κατά την πρώτη φάση ωρίμανσης αλλά και των ψυκτικών χώρων κατά την δεύτερη φάση της ωρίμανσης από υλικά που δεν είναι λεία, στεγανά ή απορροφητικά ή ανθεκτικά στη διάβρωση καθώς και η χρήση φυσικών γεωλογικών τοίχων.
  • Επιτρέπεται η φυσική ξήρανση των τυριών τυρογάλακτος εκτός της εγκατάστασης με τη χρήση κατασκευής σε προφυλαγμένο χώρο και με κατάλληλο προστατευτικό πλέγμα, υπό την προϋπόθεση ότι αποτρέπονται ικανοποιητικά όλες οι πιθανές περιβαλλοντικές πηγές μόλυνσης.
  • Επιτρέπεται η κατασκευή θυρών και παραθύρων των εγκαταστάσεων από ξύλο.
  • Επιτρέπεται η χρήση ξύλινων βαρελιών για την ωρίμανση και διάθεση τυριών με παραδοσιακά χαρακτηριστικά. Τα ξύλινα βαρέλια απολυμαίνονται με νερό θερμοκρασίας βρασμού ή με ατμό χωρίς τη χρήση χημικών ουσιών.
  • Επιτρέπεται η χρήση ξύλινων αντικειμένων και εξοπλισμού όπως αναδευτήρων, καλουπιών, υποστηριγμάτων και ραφιών από ξύλο, υπό την προϋπόθεση ότι συντηρούνται τακτικά για την προστασία του παραγόμενου προϊόντος από φυσικούς κινδύνους.
  • Επιτρέπεται η χρήση υφασμάτων (τυρόπανα) για την στράγγιση, ή υφασμάτινων σάκων για την περιτύλιξη των προϊόντων.
  • Επιτρέπεται η ανάπτυξη επιφανειακής ευρωτίασης κατά το στάδιο της πρώτης ωρίμανσης των σκληρών και ημίσκληρων τυριών.

Προδιαγραφές ιδιοπαραγωγής

Τέλος όσον αφορά τις προδιαγραφές ιδιοπαραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων αυτές ορίζονται ως εξής:
  • Η χρησιμοποιούμενη ποσότητα γάλακτος δεν δύναται να ξεπερνά τα 300Kg ημερησίως. Στις συστεγαζόμενες εκτροφές η ανωτέρω ποσότητα μπορεί να αναπροσαρμόζεται μετά από άδεια της αρμόδιας κτηνιατρικής αρχής με ανώτατο όριο τα 500Kg ημερησίως.
  • Ο χώρος παραγωγής πρέπει να είναι διακριτός, να διαθέτει όλον τον αναγκαίο για την παραγωγή εξοπλισμό και να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του Κανονισμού (ΕΚ) 852/2004.
  • Το προς μεταποίηση γάλα πρέπει υποχρεωτικά να συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του Κεφαλαίου Ι του τμήματος IX του παραρτήματος III του Κανονισμού (ΕΚ) 853/2004.
  • Για την εφαρμογή του HACCP με ευελιξία, πρέπει να γίνεται χρήση του «Γενικού Οδηγού για την Εφαρμογή Συστήματος Βάσει των Αρχών του HACCP για τις Μικρές Γαλακτοκομικές Επιχειρήσεις» του ΕΦΕΤ ο οποίος θα πρέπει να υφίσταται προσαρμογές με βάση τις παρεχόμενες οδηγίες.
------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
------------------------------