Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Δημοσιεύθηκε μετά από πολύμηνη καθυστέρηση η ΚΥΑ για τις Δασώσεις. Στα 70 από 250 μειώνονται τα δέντρα ανά στρέμμα


Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύθηκε μετά από πολύμηνη καθυστέρηση (καθυστερούσε η υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Χ. Σταϊκούρα ) η ΚΥΑ (ΦΕΚ B 128/2015) του προγράμματος για την «Πρώτη Δάσωση Γαιών» (Μέτρο 221), στην οποία ορίζεται η μείωση στα 70 δέντρα ανά στρέμμα για τις φυτείες, στις οποίες ο αριθμός των δέντρων προς φύτευση ανερχόταν με την παλαιότερη ΚΥΑ στα 160 με 250 ανά στρέμμα. Οι δηλώσεις εφαρμογής υποβάλλονται από 10 Ιανουαρίου μέχρι και 28 Φεβρουαρίου για δασώσεις που αφορούν το 2014, ενώ για το 2015 θα υποβάλλεται μέσω του ΟΣΔΕ το αργότερο μέχρι και την 15η Μαΐου. Για τη φετινή χρονιά η δημόσια δαπάνη ορίζεται στα 7.000.000 ευρώ και για το 2014 στα 8.700.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την απόφαση:

Οι δικαιούχοι, εφόσον οι φυτείες τους έχουν υπερβεί το 7ο έτος ηλικίας και αυτές βρίσκονται σε συνθήκες καλής κατάστασης δύναται να προβαίνουν σταδιακά στις κατάλληλες καλλιεργητικές δασοκομικές επεμβάσεις (όπως αραιώσεις και κλαδεύσεις). Οι επεμβάσεις αυτές, εγκρίνονται αρμοδίως από την οικεία Δασική Υπηρεσία ύστερα από αίτημα του δικαιούχου ή μετά από διαπίστωση της αρμόδιας επιτροπής μη δημόσιας δασοπονίας. Οι αραιώσεις έχουν την έννοια του καθαρισμού με σκοπό την απομάκρυνση των δένδρων που υπολείπονται σε αύξηση και την ενίσχυση εκείνων των ατόμων που έχουν το καλύτερο μορφότυπο (επιλεκτικές υλοτομίες).
   
Η αρμόδια Δασική Υπηρεσία για την χορήγηση της σχετικής αδείας στα πλαίσια των διατάξεων της δασικής νομοθεσίας θα εξετάζει, παρουσία του δικαιούχου, την τεκμηρίωση της σκοπιμότητας του αιτήματος από δασοπονική άποψη και ανάλογα με τον χρόνο στον οποίο βρίσκεται η φυτεία, το είδος και το μέσο ύψος των δασικών δένδρων, καθώς και την ποιότητα του τόπου, θα προσδιορίζει τον ελάχιστο αριθμό των ατόμων ανά στρέμμα κατ’ έτος ή κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των δασοκομικών χειρισμών.
   
Σε κάθε περίπτωση από τις οποιεσδήποτε τεχνικές επεμβάσεις δεν θα μειώνεται το μέγεθος της έκτασης της επένδυσης. Ο ελάχιστος αριθμός των φυτών, μετά το έβδομο έτος εφαρμογής των δεσμεύσεων και καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου δέσμευσης, δεν θα είναι μικρότερος από τα 70 φυτά το στρέμμα για τις φυτείες στις οποίες προβλέπονταν η φύτευση με 160 ή 250 φυτά το στρέμμα, ενώ για τις φυτείες των ευγενών πλατύφυλλων και λοιπών ειδών, για τις οποίες προβλέπονταν φύτευση με 28 φυτά το στρέμμα, ο αριθμός των φυτών δεν θα είναι μικρότερος από 20 φυτά το στρέμμα. Σε κάθε περίπτωση να τηρείται σχετική ομοιομορφία κατανομής των δενδρυλλίων στο αγροτεμάχιο.

Δεσμεύσεις δικαιούχων

Οι δικαιούχοι οφείλουν να διατηρούν την φυτεία σε καλή κατάσταση (καλή ζωτικότητα φυτών, καθαρός υποόροφος για αποφυγή διάδοσης ασθενειών, αποφυγή πυρκαγιάς).
   
Ο ελάχιστος αριθμός των φυτών, μετά το έβδομο έτος εφαρμογής των δεσμεύσεων και καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου δέσμευσης, δεν θα είναι μικρότερος από τα 70 φυτά το στρέμμα για τις φυτείες στις οποίες προβλέπονταν η φύτευση με 160 ή 250 φυτά το στρέμμα, ενώ για τις φυτείες των ευγενών πλατύφυλλων και λοιπών ειδών, για τις οποίες προβλέπονταν φύτευση με 28 φυτά το στρέμμα, ο αριθμός των φυτών δεν θα είναι μικρότερος από 20 φυτά το στρέμμα.

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι όσοι εντάχθηκαν στο πλαίσιο της εφαρμογής των στους οποίους καταβάλλονται οι προβλεπόμενες από τους παραπάνω κανονισμούς ενισχύσεις, σύμφωνα με τις εκδοθείσες εφαρμοστικές αποφάσεις.
   
Δεν δύναται να είναι δικαιούχοι των ενισχύσεων της παρούσας απόφασης, έστω και αν πληρούν τις προϋποθέσεις της παραγράφου1 του παρόντος άρθρου οι ακόλουθες κατηγορίες:

α. Όσοι έχουν ενταχθεί στο καθεστώς της πρόωρης συνταξιοδότησης ή οι σύζυγοι αυτών.
β. Διάδοχοι πρόωρης συνταξιοδότησης για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση αποκλεισμού από τη λήψη οποιαδήποτε ενίσχυσης στον αγροτικό τομέα για δέκα έτη.
γ. Ανήλικα άτομα.

Δείτε εδώ την απόφαση όπως δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης
----------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
----------------------------------