Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ ΠΡΟ 120 ΕΤΩΝ

Πριν 120 χρόνια ακριβώς (στις 7 Ιανουαρίου 1895) δημοσιεύεται από τον Παν.Ι.Σουρή (Τσιτσίλια), «εκ του χωρίου Γερακάρη του Δήμου Ποταμίων», ένα πολιτικό φυλλάδιο 44 σελίδων με τίτλο «Κυθηρα: τα Βάσανα των χωρικών και η Τυραννία των αρχόντων». Το περιεχόμενό του λειτουργεί ως λόγος υποστηρικτικός για τον ανθυποψήφιο του Στάη, αντι-Τρικουπικό πολιτευτή, Γεώργιο Κορωναίο. Είναι ιδιαιτέρως σπάνιο σήμερα και έφτασε στα χέρια μας από ευτυχή σύμπτωση με την ευγενική παραχώρηση του ζεύγους Σμαρδένκα-Φυρού.

Αφορά το κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον των Κυθήρων στα τέλη του 19ου αι. αλλά αποτελεί συγχρόνως ένα επεισόδιο στην ιδρυτική διάσταση της νεοελληνικής πολιτικής συγκρότησης, η οποία άλλοτε παρουσιάζεται ως σύγκρουση μεταξύ εκσυγχρονισμού και λαϊκισμού και άλλοτε ως σύγκρουση αποικιοκρατίας και εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Επειδή βρισκόμαστε ακόμα μέσα σε αυτό το αιωνίως άλυτο και εσχάτως αμφίρροπο πολιτικό πλαίσιο, εν όψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών, επιφυλασσόμεθα να δημοσιεύσουμε το φυλλάδιο μετά το πέρας αυτών … ώστε να μην επηρεάσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα!

Με αυτή τη δημοσίευση θα εγκαινιάσουμε τις ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κυθήρων, που θα φιλοξενεί σπάνια κείμενα, διασώζοντάς τα, διαδίδοντάς τα και καθιστώντας τα προσιτά σε μελετητές αλλά και το ευρύτερο αναγνωστικό κοινό.
----------------------------------------------
Ομάδα Φίλων Βιβλιοθήκης
Δημοτική Βιβλιοθήκη Κυθήρων