Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Το 1ο δημόσιο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας για καρκινοπαθείς στην Ελλάδα

Παραδίδεται αύριο Παρασκευή το νέο (και πρώτο δημόσιο) Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος, το οποίο υπάγεται διοικητικά στο Γενικό Αντικαρκινικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ο Άγιος Σάββας».

Θα είναι το πρώτο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας για ογκολογικούς ασθενείς στη χώρα και θα στεγάζει τα εξής Τμήματα: Βραχείας Νοσηλείας Χειρουργικού Τομέα, Βραχείας Νοσηλείας Παθολογικού Τομέα, Μονάδα Επεμβάσεων Διαδερμικής Βιοψίας Μαστού και μέρος του Τμήματος Ακτινοθεραπείας. Στο Κέντρο θα λειτουργούν, επίσης, όλα τα απαραίτητα τμήματα για τον προεγχειρητικό έλεγχο των ασθενών του Χειρουργικού Τομέα και την αξιολόγηση των ασθενών του Παθολογικού Τομέα. Ειδικότερα, το Κέντρο θα παρέχει Ακτινοδιαγνωστικές και Βιοπαθολογικές εξετάσεις. Παράλληλα, θα παρέχονται υποστηρικτικές υπηρεσίες πρόληψης και συμβουλευτικής ογκολογικών ασθενών.

Η λειτουργία ενός κέντρου ημερήσιας νοσηλείας αναμένεται ότι θα αποσυμφορήσει τις μακρές λίστες αναμονής των καρκινοπαθών για χημειοθεραπείες αλλά και για χειρουργικές επεμβάσεις, ενώ θα μειώσει σημαντικά τα έξοδα των νοσοκομείων, των ασφαλιστικών ταμείων και του κράτους.

Σύμφωνα με τον Επ. Υπεύθυνο Ημερήσιας Νοσηλείας του «Αγ. Σάββα» δρ. Ευάγγελο Φιλόπουλο, στον οποίο εν πολλοίς πιστώνεται η δημιουργία του κέντρου «η νέα μονάδα θα εξυπηρετεί πάνω από 30.000 ασθενείς ετησίως, ενώ υπολογίζεται ότι μέσα στους πρώτους μήνες λειτουργίας του θα έχει κάνει απόσβεση».
Το κόστος (ανα)κατασκευής της μονάδας ύψους 4 εκ. ευρώ (πρόκειται για την κτιριακή αναβάθμιση αλλά και την ενίσχυση του εξοπλισμού του πρώην 6ου Ογκολογικού Νοσοκομείου ΙΚΑ) ανέλαβε το «Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση».

Προκειμένου να ξεκινήσει και επίσημα η λειτουργία του εκκρεμεί η στελέχωσή του με περίπου 30 νοσηλευτές και κατάλληλο ιατρικό προσωπικό…
-------------------------
Πηγή: goodnews.gr
-------------------------