Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΦΕΒΡΩΝΙΑΣ ΠΑΤΡΙΑΝΑΚΟΥ - ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΣΑΝ - ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ



Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2014
Δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ Αζερμπαϊτζάν-Λακωνίας στον αγροτικό, πολιτιστικό και τουριστικό τομέα.
Η Φεβρωνία Πατριανάκου, συμμετείχε την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014, ως κεντρική ομιλήτρια, στην Ημερίδα με θέμα: «Ανάπτυξη διμερών επιχειρηματικών και πολιτισμικών σχέσεων» που διοργανώθηκε από το Ελληνο-Αζερικό Κέντρο Νεότητας και πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης.  


             Η Βουλευτής Λακωνίας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διάρκεια της ομιλίας της, στις δυνατότητες συνεργασίας που μπορούν να αναπτυχθούν μεταξύ Λακωνίας και Αζερμπαϊτζάν στον αγροτικό, πολιτιστικό και τουριστικό τομέα.
            Συγκεκριμένα, σχετικά με τον αγροτικό τομέα, υπογράμμισε ότι, στο Αζερμπαϊτζάν, απαιτείται σύμφωνα με μελέτες και διεθνείς εκθέσεις, μεταφορά τεχνογνωσίας κύρια στο κομμάτι της ενίσχυσης της παραγωγικότητας καθώς και στον τομέα μεταποίησης και επίσης, ότι καταβάλλονται προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό των ελαιοκαλλιεργειών και τη διάδοση των προϊόντων ελιάς και ελαιολάδου, τα οποία και μπορούν να προωθηθούν στην αζερική αγορά. Έδωσε μεγάλη έμφαση στις δυνατότητες σύναψης συνεργασίας του Αζερμπαϊτζάν με τη Λακωνία, τόσο σε επίπεδο μεταφοράς σημαντικής τεχνογνωσίας αλλά και διάθεσης-εξαγωγής λακωνικών αγροτικών προϊόντων, όπως αυτά του ελαιολάδου και των εσπεριδοειδών, που διακρίνονται για την υψηλή τους ποιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.
            Σχετικά με την πολιτιστική συνεργασία η Φεβρωνία Πατριανάκου τόνισε στην παρέμβαση της, ότι η Λακωνία έχει προσφέρει πολλά στην Παγκόσμια ιστορία, κουλτούρα και σκέψη. Υπογράμμισε ότι η Λακωνία έχει το ισχυρότερο brand name, τη Σπάρτη. Η Σπάρτη, είπε, εμπνέει και εκπέμπει ισχυρά πολιτιστικά μηνύματα μέσα και έξω από την Ελλάδα: Μηνύματα σθένους, ηγεσίας, ανδρείας, πειθαρχίας, αυτοθυσίας όπως αυτά συμπυκνώνονται σε ένα όνομα: Λεωνίδας. Μηνύματα ευνομίας, ευταξίας, κοινωνικής δικαιοσύνης όπως αυτά συμπυκνώνονται σε ένα όνομα: Λυκούργος, ισχυρά ιστορικά πρότυπα που έχουν διαχρονική αξία για κάθε λαό και την ηγεσία της. Είναι σίγουρο συμπλήρωσε, ότι οι νέοι των λαών μας μπορούν να σχεδιάσουν πολιτιστικές δραστηριότητες για να ανταλλάξουν εμπειρίες και διαφορετική γνώση, να εμπνευσθούν, να δημιουργήσουν μαζί και να γίνουν αποτελεσματικοί γεφυροποιοί λόγω της καλύτερης εκπαίδευσης τους και της δυνατότητας τους να βρίσκουν καινούργιους διαύλους επικοινωνίας έστω και αν προέρχονται από χώρες με διαφορετική εκπαίδευση, κουλτούρα και νοοτροπία.

            Σε ότι αφορά την τουριστική συνεργασία των δυο χωρών, η Βουλευτής επεσήμανε ότι η Λακωνία έχει επτά περιοχές Natura, τα περισσότερα χιλιόμετρα παραλίας, κάστρα, καστροπολιτείες, συσσώρευση θρησκευτικών μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, βυθισμένες πολιτείες, τη Μάνη, τον Μυστρά, την Μονεμβάσια, την Ελαφόνησο. Τέλος, υπογράμμισε ότι η Λακωνία αποτελεί έναν από τους ομορφότερους ιστορικούς-τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας που θα μπορούσαν να επισκεφθούν οι Αζέροι, από τους ομορφότερους τόπους που οι νέοι από το Αζερμπαϊτζάν μαζί με τα Ελληνόπουλα θα μπορούσαν να χτίσουν γέφυρες που ενώνουν και φέρνουν κοντά χώρες και λαούς.