Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

ΚΕΔΕ: Στη σωστή κατεύθυνση η ρύθμιση για το ΕΣΠΑ – Ο ρόλος που αποκτούν οι ΟΤΑ α’ βαθμού

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ΚΕΔΕ από τη νομοθετική ρύθμιση που δίνει ρόλο στο σχεδιασμό του ΕΣΠΑ στην Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού και η οποία, σύμφωνα με την Ένωση, κινείται στην σωστή κατεύθυνση.

«Το ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 αποτελεί την τελευταία ίσως μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν με ευρωπαϊκούς πόρους μια σειρά από έργα εθνικής και τοπικής σημασίας, καθώς και δράσεις που αφορούν την κοινωνική οικονομία και τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων», αναφέρει ανακοίνωση της ΚΕΔΕ.

Υπενθυμίζει ότι από το σχεδιασμό και τη διαχείριση του ΕΣΠΑ μέχρι σήμερα απουσίαζε επιδεικτικά από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων, η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, «αν και είμαστε ο κρατικός θεσμός που βρίσκεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, πιο κοντά στον πολίτη και τις καθημερινές του ανάγκες», σημειώνει η ΚΕΔΕ.

«Την άδικη αυτή μεταχείριση της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού έρχεται εν μέρει να διορθώσει η Πολιτεία, μέσα από την ψήφιση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.  Χαιρετίζουμε την απόφαση αυτή ως ένα πρώτο σημαντικό βήμα προς τον εξορθολογισμό των μηχανισμών σχεδιασμού και διαχείρισης του ΕΣΠΑ. Όλοι μαζί, Κεντρική Εξουσία, Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού, οφείλουμε να συνεργαστούμε στενά, σε ισότιμη βάση, προκειμένου το νέο ΕΣΠΑ να καταστεί μοχλός ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η ΚΕΔΕ θα συγκαλέσει έκτακτο Δ.Σ. στις αρχές της επόμενης εβδομάδος, για να τοποθετηθεί ολοκληρωμένα επί του θέματος.
-------------------------
Πηγή: aftodioikisi.gr
-------------------------