Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Ξενώνας η «Αστυνομία»

Η ανακοίνωση του Δήμου Κυθήρων όσον αφορά την πρόσκληση στα πλαίσια της Ενδοαυτοδιοικητικής Κινητικότητας με σκοπό την στελέχωση των υπηρεσιών σε τομείς και αρμοδιότητες μεγάλης σημασίας και σύμφωνα με τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, είναι μια σημαντική, αν και αυτονόητη, εξέλιξη και εκφράζει τις θετικές προθέσεις της νέας Διοίκησης.


Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέτρο ισχύει από τις αρχές του 2014 μέχρι σήμερα ενώ έχει προηγηθεί ανάλογη πρόσκληση από την παρελθούσα Διοίκηση (κ. Κουκούλη), βάσει της εφαρμογής του Ν.3852/2010 (Καλλικράτης) και σύμφωνα με το υπ” αριθμό 22090/30-5-2013 έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών, για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων σε νησιωτικούς Δήμους με μετατάξεις κατόπιν αιτήσεων υπαλλήλων. Δυστυχώς τότε η έκβαση ήταν αρνητική.
Δεδομένων των αναγκών αλλά και των δυνατοτήτων του Δήμου όσο δε και των πιθανών αιτούντων την κινητικότητα υπαλλήλων έχω να επισημάνω τα εξής:

Ένας εργαζόμενος για να μετοικίσει στα Κύθηρα, θα πρέπει να υπολογίζει σε έξοδα που πιθανώς να μη μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς, όπως ενοίκιο διαμονής, θέρμανση, κόστος μετακίνησης (τονιζόμενης της έλλειψης εσωτερικής συγκοινωνίας) και άλλες στοιχειώδεις ανάγκες τις οποίες κάθε κάτοικος του Τσιρίγου μπορεί να αντιληφθεί. Συνεπώς γίνεται κατανοητό ότι ένας εργαζόμενος παίρνει μεγάλο ρίσκο για να μετοικίσει στο νησί μας, αν προηγουμένως δεν υπάρχουν κάποια σημαντικά κίνητρα προς την κατεύθυνση αυτή. Άρα είναι πολύ πιθανό και πάλι να αποβεί άκαρπη η ενέργεια όπως και πρίν ένα χρόνο (Αριθμ. Απόφασης 207/2013 Δημ. Συμβουλίου).

Για το λόγο αυτό προτείνω στον κ. Δήμαρχο μια δράση – έργο που μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και τα κίνητρα ώστε ένας δημόσιος υπάλληλος να αξιολογήσει πιο ώριμα την επιλογή της κινητικότητας προς τον Δήμο μας. Πρόκειται για το κόστος των κύριων αναγκών όπως είναι η στέγαση και η θέρμανση, για τις οποίες ο Δήμος μπορεί να ανταποκριθεί όπως περιγράφω:

“Να τρέξει άμεσα τις διαδικασίες δημιουργίας Δημοτικού Ξενώνα – Εστίας που θα περιλαμβάνει βασικές ιδιωτικές ανέσεις και κοινόχρηστους χώρους στα νόμιμα πάντα πρότυπα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα μικράς ή μακράς παραμονής για τον εργαζόμενο υπάλληλο έως ότου ο τελευταίος αποφασίσει αν θα επιλέξει να διαμείνει σε κατοικία από την διαθέσιμη προσφορά της αγοράς του νησιού».

Μια τέτοια περίπτωση αξιοποίησης μπορεί να είναι τα παλαιά κτίρια του Αστυνομικού Τμήματος Κυθήρων, μόλις τα εκκενώσει η Υπηρεσία. Σίγουρα ο Δήμαρχος, ενήμερος δε και της απογραφής της περιουσίας του Δήμου μας, μπορεί να αξιολογήσει αρκετά κτίρια που θα μπορούσαν να προσαρμοστούν όπως περιγράφω.

Δοθείσης της ευκαιρίας αυτής, θέλω να τονίσω στον Δήμαρχο, όσο και στους συμπολίτες μας το γεγονός ότι υπάρχουν ήδη αρκετοί δημόσιοι λειτουργοί στον τόπο μας, όπως δάσκαλοι, καθηγητές, ιατροί, νοσηλευτές κ.α. που εάν εδημιουργούντο οι δομές αυτές θα μπορούσαν πρωτίστως να ανακουφιστούν, δεδομένης της μισθολογικής τους μείωσης, εν συνεχεία να αποτραπεί η πιθανή αποχώρησή τους από το νησί, λόγω οικονομικής δυσχέρειας.

Έτσι, σε αυτό το σημείο για να δώσω ένα παράδειγμα, θα μνημονεύσω τον ίσως πιο επιτυχή κοινοτάρχη εν Ελλάδι, τον τέως πρόεδρο της Κοινότητας Ανάβρας Νομού Μαγνησίας κ. Δημήτρη Τσουκαλά ο οποίος επί θητείας του κατόρθωσε να δημιουργήσει ανάλογες δομές για τους δασκάλους και τους γιατρούς της κοινότητας καθιστώντας τους “πλήρως” μόνιμους κατοίκους.

Τέλος εύχομαι στον κ. Δήμαρχο η νέα κυβέρνηση Κοινωνικής Σωτηρίας που θα προκύψει αργά ή γρήγορα να άρει τους άδικους και εξοντωτικούς περιορισμούς περί πλήρωσης των οργανικών θέσεων στους Ο.Τ.Α που επεβλήθησαν από τις καταστροφικές πολιτικές των Κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά (κατάργηση προσλήψεων και συναφών διατάξεων αναφορικά με τους νησιωτικούς δήμους κ.α.). Και τότε θα μπορέσει κι ο ίδιος να απεμπλακεί από τον ασφυκτικό κλοιό της κρατικής γραφειοκρατικής ακαμψίας, αφού θα έχει στη διάθεσή του όλους αυτούς τους επιστήμονες που σήμερα ανακοίνωσε ότι προσκαλεί κοντά του.

Καλώ κάθε συμπολίτη μας να συνδράμει με συλλογικότητα και “παγκυθηραϊκή” διάθεση στο πλευρό του Δήμου μας, προωθώντας την ανακοίνωση αυτή σε πιθανούς ενδιαφερόμενους που μπορεί να έχει στο κοντινό περιβάλλον του.

Για την ενημέρωσή σας, επισυνάπτω:
  1. https://diavgeia.gov.gr/doc/ΒΛ9ΡΩΛΨ-82Φ (Απ. Δημ. Συμβουλίου επί Κουκούλη)
  2. https://diavgeia.gov.gr/doc/ΒΛ9ΕΩΛΨ-ΡΡΞ (Πρόσκληση Δημάρχου Κουκούλη)
  3. Βίντεο κοινοτάρχη Δημ. Τσουκαλά όπου αναφέρει το τρόπο δημιουργίας ξενώνων. (κάτωθι)
----------------------------------------------- 
Πηγή:  ippolytos.com-Ιππόλυτος Πρέκας
------------------------------------------------