Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Εγκύκλιος Κυρ. Μητσοτάκη για έλεγχο γνησιότητας πτυχίων και πιστοποιητικών

Oδηγίες για την εφαρμογή της διαδικασίας ελέγχου της γνησιότητας πτυχίων -  πιστοποιητικών και λοιπών δικαιολογητικών πριν από κάθε νέα πρόσληψη, αλλά και πριν από κάθε παραίτηση υπαλλήλου στο Δημόσιο, όπως έχει προβλεφθεί στο Νόμο 4305/2014, δίνει με εγκύκλιο που υπέγραψε σήμερα ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως υπενθυμίζεται στη σχετική ανακοίνωση, με το νόμο αυτό καθιερώθηκε ο αυτεπάγγελτος έλεγχος της γνησιότητας των δικαιολογητικών πριν από κάθε νέα πρόσληψη στο δημόσιο, αλλά και κάθε σοβαρή υπηρεσιακή μεταβολή (μετάταξη ή μεταφορά) ή την παραίτηση από την υπηρεσία. Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η εν λόγω διαδικασία βάζει οριστικό τέλος στο απαράδεκτο φαινόμενο της χρήσης πλαστών δικαιολογητικών από υπαλλήλους του Δημοσίου Τομέα και επιπλέον μεριμνά για να μην επαναληφθούν στο μέλλον ανάλογες συμπεριφορές που ζημιώνουν το κύρος της δημόσιας διοίκησης.

Πιο συγκεκριμένα, με το άρθρο 28 του Νόμου 4305/2014 προβλέπεται ότι για όλες τις προσλήψεις στο Δημόσιο Τομέα, οι υπηρεσίες υποχρεούνται πριν από την υπογραφή της πράξεως διορισμού ή πρόσληψης του προσωπικού που διορίζεται - προσλαμβάνεται να διενεργούν υποχρεωτικά αυτεπάγγελτο έλεγχο της γνησιότητας των δικαιολογητικών που έχει υποβάλει ο υποψήφιος και που είναι απαραίτητα για το διορισμό - πρόσληψή του ή επηρεάζουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την κατάταξή του κατά τη διαδικασία πρόσληψης ή τη βαθμολογική και μισθολογική κατάταξή του μετά την πρόσληψη.

Επίσης, προβλέπεται ότι αίτηση παραίτησης υπαλλήλου που απασχολείτο μέχρι 31/10/2014  στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα δεν γίνεται δεκτή πριν ολοκληρωθεί ο αυτεπάγγελτος έλεγχος γνησιότητας των υποχρεωτικών και λαμβανομένων υπόψη για το διορισμό, πρόσληψη ή εν γένει υπηρεσιακή κατάσταση δικαιολογητικών, ενώ μετά την ολοκλήρωση του αυτεπάγγελτου ελέγχου εκδίδεται σχετική βεβαίωση, η οποία κοινοποιείται στον υπάλληλο.

Αντίστοιχη διαδικασία προβλέπεται και για κάθε υπηρεσιακή μεταβολή (μετάταξη ή μεταφορά) που λαμβάνει χώρα μετά από αίτηση του υπαλλήλου, η οποία δεν ολοκληρώνεται χωρίς την έκδοση σχετικής βεβαίωσης του φορέα προέλευσης, ενώ η διαδικασία ισχύει και για τις υπηρεσιακές μεταβολές που έχουν υπογραφεί από τα αρμόδια όργανα, αλλά δεν έχουν δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Επίσης, σημειώνεται ότι πλέον η χρήση, η κατάθεση, η συμπερίληψη και η διατήρηση στον ατομικό υπηρεσιακό φάκελο υπαλλήλου, πλαστού, νοθευμένου ή παραποιημένου πιστοποιητικού ή τίτλου ή βεβαιώσεως, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα διαρκούς χαρακτήρα το οποίο θέτει αυτόματα τον υπάλληλο σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας.

Με αφορμή την έκδοση της εγκυκλίου ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε σχετικά:

«Δημιουργούμε – από εδώ και στο εξής   - διαδικασίες και μόνιμες δομές ελέγχου που επιλύουν χρόνια προβλήματα και παθογένειες της δημόσιας διοίκησης και αποτρέπουν την επανάληψη απαράδεκτων συμπεριφορών που προσβάλλουν συνολικά την εικόνα της χώρας μας.

Δεν τιμά τη χώρα μας να υπηρετούν στο δημόσιο άνθρωποι που κατέλαβαν μια θέση εξαπατώντας και κλέβοντας το μέλλον συνανθρώπων τους.

Η προσπάθεια μας είναι διαρκής και επιχειρούμε με μέθοδο και αποφασιστικότητα να εξαλείψουμε κάθε πτυχή πελατειακής λογικής από τη λειτουργία του δημοσίου.

Βάζουμε όρια και κανόνες χωρίς αλλά και αστερίσκους και εδραιώνουμε την αντίληψη ότι όταν θέλουμε, μπορούμε».
--------------------------
Πηγή: capital.gr
--------------------------