Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Προστασία, δυνατότητες και προοπτικές ανάδειξης της ενάλιας αρχαιολογικής κληρονομιάς της Λακωνίας

Ως Δίκτυο Περιβαλλοντικής Προστασίας της Λακωνίας, στο οποίο συμμετέχουν και συλλογικότητες από την περιοχή των Βατίκων και της Ελαφονήσου (π.χ. Ομοσπονδία Βατικιώτικων Συλλόγων στην Αττική, Σύλλογος Ελαφονησιωτών «Ο ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΣ», σύλλογος «ΤΟΥΛΙΠΑ ΓΟΥΛΙΜΗ»), συγχαίρουμε τους δήμους Μονεμβασίας και Ελαφονήσου για τη διοργάνωση της παρούσας ημερίδας.

Γνωρίζουμε όλοι μας ότι ο αρχαιολογικός χώρος του Παυλοπετρίου είναι μοναδικός στην υφήλιο, καθώς αποτελεί την αρχαιότερη βυθισμένη πολιτεία στον κόσμο, όπως καταδεικνύουν οι αρχαιολογικές έρευνες και περιγράφεται και στο εξαιρετικό ντοκυμαντέρ «City Beneath the Waves: Pavlopetri», των BBC και DISCOVERY Channel. 

Ως εκ τούτου, χρήζει όχι μόνον συγκροτημένης αξιοποίησης αλλά ΚΥΡΙΩΣ,Προστασίας. Και ο υπ΄αριθμόν 1 κίνδυνος τα τελευταία χρόνια δεν είναι άλλος από την ανεξέλεγκτη αγκυροβολία φορτηγών πλοίων και τάνκερς στον όρμο των Βατίκων, σε απόσταση αναπνοής από τη βυθισμένη πολιτεία των 5.000 χρόνων. 

 Όπως σύλλογοι και φορείς της περιοχής, πολιτικοί παράγοντες και επιστήμονες εδώ και χρόνια με ψηφίσματα διαμαρτυρίας, υπομνήματα, επερωτήσεις στη Βουλή και εκθέσεις τους καταδεικνύουν, η περιοχή μετατρέπεται σιγά – σιγά σε ένα παράνομο «Πέραμα», καθώς λαμβάνουν χώρα από υφαλοκαθαρισμοί πλοίων έως ανεφοδιασμοί καυσίμων, με ορατές τις αλλοιώσεις στο περιβάλλον αλλά και τον κίνδυνο κάποιου σοβαρού ατυχήματος.

Ο πολιτισμός μας και το όραμα μας για την περιοχή των Βατίκων, αλλά και για ολόκληρη τη Λακωνία, επιβάλλουν τον ΑΜΕΣΟ τερματισμό της δραστηριότητας αυτής και την απαγόρευση της αγκυροβολίας στον όρμο των Βατίκων για ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΛΟΓΟ (μιας και ο όρμος προστατεύεται ΚΑΙ λόγω Ποσειδωνίας). Στόχος, η ανάδειξη του Παυλοπετρίου ως του μοναδικού αρχαιολογικού χώρου που είναι, με στόχο την πραγματική ανάπτυξη για τον τόπο.

Ανάδειξη και προστασία του Παυλοπετρίου ΔΕΝ μπορεί να υπάρξει με τα τάνκερς δίπλα στον παγκόσμιας σημασίας αρχαιολογικό χώρο. Ευελπιστούμε στη συνεργασία των δήμων Μονεμβασίας, Ελαφονήσου και Κυθήρων, προκειμένου να τερματιστεί αυτή η κατάφωρη παραβίαση των νόμων και η καταστροφή του Παυλοπετρίου. Χωρίς ν«είναι μεν, αλλά», και χωρίς μεσοβέζικες λύσεις που θα διαιωνίζουν το πρόβλημα.
-------------------------------------------------------------------------------------------
ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ και ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ της ΛΑΚΩΝΙΑΣ
-------------------------------------------------------------------------------------------