Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Δελτίο Τύπου ΥΠΠΟ για εκδήλωση στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη



Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2014


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Υπόδειγμα μελλοντικών συμπράξεων η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην ανασκαφή των Αντικυθήρων, τόνισε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστας Τασούλας σε εκδήλωση στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη


«Το ναυάγιο των Αντικυθήρων είναι ένα από τα πιο μαγευτικά και συναρπαστικά δώματα του μεγαλύτερου μουσείου του κόσμου, που βρίσκεται στο βυθό της θάλασσας τού Αιγαίου, κάτω από το ανήριθμον γέλασμα των κυμάτων. Τον Μάιο του 2015 η ενάλια ανασκαφή θα συνεχιστεί και είμαι βέβαιος ότι θα αποφέρει νέα, θαυμαστά ευρήματα», είπε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστας Τασούλας χαιρετίζοντας επιστημονική εκδήλωση που έγινε χθες για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της πρώτης φάσης τής έρευνας στα Αντικύθηρα, καθώς και του προγραμματισμού των ανασκαφών για τα επόμενα χρόνια.

Η εκδήλωση έγινε στο Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, που υπήρξε ένας από τους βασικούς χορηγούς της ανασκαφής και της έρευνας και θα συνεχίσει και την επόμενη πενταετία. Ο κ. Τασούλας εξήρε «τη φιλοπατρία και τη φιλογένεια του ιδρύματος», τονίζοντας ότι «επιτελεί στόχο πολιτειακό». Και αφού συνεχάρη και το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης και την ελβετική ωρολογοποιία Hublot, και ασφαλώς το Πολεμικό Ναυτικό και την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ, που συνεργάστηκαν αποτελεσματικά στο φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα, πρόσθεσε: «Αυτή η συνεργασία του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα αποτελεί υπόδειγμα για μελλοντικές συμπράξεις. 

Η ανασκαφή των Αντικυθήρων δε συμβολίζει μόνο το ελληνικό πολιτιστικό απόθεμα, αλλά και την ανάπτυξη στην οποία ο πολιτισμός μας μπορεί και πρέπει να συμβάλει. Ο θαυμασμός για την Αμφίπολη δεν αφορά μόνο την ίδια την ανακάλυψη, αλλά και τη συνεσταλμένη και συστηματική εργασία της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Ενώ η ακτινοβολία των ευρημάτων των Αντικυθήρων σηματοδοτεί αυτό που είναι βαθύτερα η Ελλάδα: Πατάμε γερά στο παρελθόν μας, όχι από προγονοπληξία, αλλά για να στηρίξουμε το άλμα μας στο μέλλον».

Ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους ακρίτες που ζουν στα Αντικύθηρα, το ρόλο των οποίων εξήρε στη δική του ομιλία και ο Δήμαρχος Κυθήρων - Αντικυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης. 

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη κ. Πάνος Λασκαρίδης και ο κ. Mathias Buttet εκ μέρους της Hublot, ενώ για τα αποτελέσματα και τη συνέχεια των ανασκαφών μίλησαν η κυρία Αγγελική Σίμωσι (Διευθύντρια Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων ΥΠΠΟΑ), ο κ. Θεοτόκης Θεοδούλου (επιστημονικός υπεύθυνος ανασκαφής), κ. Brendan Foley (αρχαιολόγος, διευθυντής ανασκαφής, ερευνητής του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole των ΗΠΑ).