Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Προστασία της ενάλιας αρχαιολογικής κληρονομιάς της Λακωνίας

ΜΟΛΑΟΙ. Το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 10:00π.μ., θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Μονεμβασίας (συνεδριακός χώρος Lazareto Hotel), ημερίδα με θέμα: «Προστασία, δυνατότητες και προοπτικές ανάδειξης της ενάλιας αρχαιολογικής κληρονομιάς της Λακωνίας».

Η εν λόγω ημερίδα διοργανώνεται από το Δήμο Μονεμβασίας σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Πάρνωνα, Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ, στο πλαίσιο υλοποίησης της Δράσης 3.1 "Εκδηλώσεις και συνέδρια για τις υποθαλάσσιες αρχαίες πολιτείες Παυλοπέτρι και Πλύτρα και τη μεσαιωνική καστροπολιτεία Μονεμβασιά", της διακρατικής συνεργασίας με τίτλο "Μικρές Μεσογειακές Ιστορίες: Δράσεις πολιτισμού, γαστρονομίας και τέχνης στη Μεσόγειο", του τοπικού προγράμματος προσέγγισης LEADER Άξονας 4 ΠΑΑ 2007-2013.

Σκοπός της ημερίδας είναι η προβολή της μεγάλης ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας των βυθισμένων αρχαίων πολιτειών Πλύτρα και Παυλοπέτρι με στόχο:
- την ανάδειξη και ταυτόχρονα προστασία του αρχαιολογικού πλούτου στη Λακωνία
- την προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού
- την αξιοποίηση νέων επιχειρηματικών ιδεών
- την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής

Παράλληλα, βασικός σκοπός της ημερίδας είναι η διερεύνηση της δυνατότητας για την καθιέρωση ενός ετήσιου θερινού σχολείου (summer school) υποθαλάσσιας αρχαιολογίας για προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών και άλλων φορέων.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της ημερίδας θα δοθεί η δυνατότητα να συζητηθούν πιθανές κοινές πρωτοβουλίες και μελλοντικές δράσεις στο καινούργιο περιβάλλον που θα διαμορφώσει η νέα προγραμματική περίοδος, καθώς επίσης η δυνατότητα ένταξης των δράσεων σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της νέας προγραμματικής περιόδου.

Τέλος, οι σημαντικές τελευταίες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στην Αμφίπολη αλλά και στα πολύ κοντινά μας Αντικύθηρα μας ωθούν ακόμη περισσότερο να εστιάσουμε και στους υπόλοιπους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Λακωνίας.

Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν οι παρακάτω ομιλητές:
- κα Δέσποινα Κουτσούμπα, Αρχαιολόγος, απερχόμενη πρόεδρος του Συλλόγου Αρχαιολόγων, Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής,
- κ. Ιωάννης Λυριτζής, Καθηγητής Αρχαιοµετρίας, Τµήµατος Μεσογειακών Σπουδών Πανεπιστημίου Αιγαίου,
- κα Εύα Πασακαλίδου, Στέλεχος Δ/νσης Τομεακών Δραστηριοτήτων της ΑΜΒΙΟ Α.Ε., MSc Ωκεανολόγος – Περιβαλλοντολόγος,
- κ. Φίλιππος Πετρίδης, Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος ΑΜΒΙΟ Α.Ε., MSc Περιβαλλοντολόγος – Ιχθυολόγος

Θα ακολουθήσει παρουσίαση του έργου «Μουσείο Προβολής και Ανάδειξης της Ναυτικής Παράδοσης» στη Νεάπολη Λακωνίας, από εκπροσώπους του ανάδοχου σχήματος ΟΙΚΟΜ – TETRAGON, καθώς επίσης και προβολή του ντοκιμαντέρ: «City Beneath the Waves: Pavlopetri», a BBC/DISCOVERY Channel Co-production.
----------------------------------
Πηγή: notospress.gr
----------------------------------