Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Η σκόνη από την Αφρική θα «πνίξει» την Ελλάδα για το επόμενο τριήμερο

Μεγάλες ποσότητες σκόνης από την Αφρική θα «πνίξει» την Ελλά και τα επόμενα 24ωρα ενώ μόνο από την Τετάρτη το απόγευμα θα υπάρξει μεταβολή του καιρού με δυνατές βροχές και καταιγίδες. Μέχρι τότε το στρώμα σκόνης, η λασποβροχή κατά τόπους και η υγρασία θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού.

Συγκεκριμένα, νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως από τη Θεσσαλία και βορειότερα, πιθανόν σποραδικές καταιγίδες στα βορειοδυτικά, και λίγα χιόνια στα ορεινότερα τμήματα της βόρειας χώρας. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη, κυρίως κατά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ενώ οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική.

Αναλυτικά η πρόγνωση:

Στη Μακεδονία και τη Θράκη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα κυρίως τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 08 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο προβλέπονται λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως από το απόγευμα στα βορειοδυτικά. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 και βαθμιαία 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται αραιές νεφώσεις κατά τόπους πυκνότερες κυρίως στις βορειότερες περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στα βόρεια. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στα βόρεια τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα νότια από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
--------------------------
Πηγή: ΑΜΠΕ
--------------------------