Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Ο Τουριστικός Σχεδιασμός των Κυθήρων Χρειάζεται Ολοκληρωμένο Σχέδιο

Ο τουρισμός της Ελλάδας είχε αύξηση σημαντική εφέτος στα Κύθηρα όμως έμεινε στάσιμος και μάλιστα μειώθηκε σχετικά με την περασμένη περίοδο

Είμαι σίγουρος ότι με μια μεθοδευμένη προσπάθεια ο στόχος αύξησης του τουρισμού είναι εφικτός, είναι ρεαλιστικός, απλά πρέπει να γίνει κατανοητό ότι για κάθε τέτοια προσπάθεια δεν μπορεί να βασίζεται σε μιά τοπική επιτροπή τουρισμού αλλά σε ένα επιστημονικά καταρτισμένο σχέδιο τουρισμού στο οποίο να προσαρμόζεται και να εκτελεί η Δημοτική τουριστική επιτροπή.


Δεν είμαστε Αμερική, δεν είμαστε Γερμανία, δεν είμαστε Γαλλία, χώρες στις οποίες η μόχλευσης ή ο πολλαπλασιαστής  του τουριστικού συναλλάγματος είναι πολύ πάνω από την μονάδα.

Τι εννοώ με αυτό; Εννοώ ότι αν πας στην Αμερική και αγοράσεις απορρυπαντικό ή ένα αυτοκίνητο και η πρώτη ύλη και το τελικό προϊόν είναι φτιαγμένα στην Αμερική. Συνεπώς τα χρήματα που πληρώνεις για το τελικό προϊόν όχι μόνο μένουν στην Αμερική αλλά και μπαίνουν ξανά στο παραγωγικό κύκλο. Στα Κύθηρα όχι. Αντί να μπουν στον παραγωγικό κύκλο, το 50% πηγαίνει εκτός Κυθήρων.

Οι διακοπές για την μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων θα είναι για τα  επόμενα χρονια, μία επιθυμία και όχι γεγονός.

Στα Κύθηρα θα έρχονται βασικά  οι ετεροδημότες και φυσικά όσοι Έλληνες δεν είναι μισθοσυντήρητοι.

Τα ξενοδοχεία θα πρέπει άμεσα να προσαρμόσουν την στρατηγική τους στα νέα δεδομένα της αγοράς, στοχεύοντας σε νέες αγορές και νέο προϊόν mix.

Καμία σοβαρή τουριστική ανάπτυξη του νησιού δεν πρόκειται να γίνει αν πρώτα δεν εκπονηθεί ένα στρατηγικό αναπτυξιακό  πρόγραμμα , ένα master plan για το νησί.

Μέσα σε αυτό το σχέδιο ο τουρισμός θα έχει δεσπόζουσα θέση, αλλά θα πρέπει να μελετηθούν οι σωστές αναλογίες με τον πρωτογενή τομέα   και κυρίως με την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Για την εκπόνηση ενός master plan απαιτούνται οικονομολόγοι, πρώτα από όλα, και άλλοι εξειδικευμένοι επιστήμονες πχ γεωπόνοι, περιβαλλοντολόγοι, ειδικοί τροφίμων, και όλοι αυτοί σε συνεργασία με τους επαγγελματίες , τους εργαζόμενους και τους εκλεγμένους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Περιφέρειας, με τον βουλευτή.   Όλες οι άλλες ενέργειες είναι  «μερεμέτια» που συντηρούν την ύπαρξη ενός κακά σχεδιασμένου και με σαθρά θεμέλια οικοδομήματος.

Πιστεύω όμως ότι έως ότου κτιστεί το νέο οικοδόμημα , ας συντηρείται αυτό που υπάρχει με ημερίδες πριν πέσει μέσα και μας πλακώσει.

Τα τελευταία χρόνια πολλά νησιά και τουριστικές ηπειρωτικές περιοχές έχουν προχωρήσει σε σωστή δημιουργία master plan τουρισμού σωστά σχεδιασμένο και τεκμηριωμένο από τους καθ' ήδην επιστήμονες του κλάδου, και έτσι έχουν επιτύχει τον σκοπό τους, δηλαδή την ανάδυση από την αφάνεια της τουριστικής χειμερείας νάρκης.

Ενδεικτικά παραθέτουμε ένα πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί για τα Δωδεκάνησα και ελπίζουμε στο άμεσο μέλλον να γίνει κατανοητό ότι για κάθε σοβαρό θέμα χρειάζεται πάντα η σωστή προετοιμασία και αντιμετώπιση για να μπορείς στο τέλος να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.


---------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
---------------------------