Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Με πολλές τροπολογίες για αγροτικά θέματα ψηφίζεται σε χρόνο ρεκόρ ν/σ του ΥΠΕΚΑ για τα δάση. Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Αντιδράσεις προκαλεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης η εισαγωγή δεκάδων τροπολογιών (περισσότερες από 80 βουλευτικές και υπουργικές τροπολογίες) στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα-ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις», το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή και πρόκειται να ψηφιστεί εσπευσμένα αύριο Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου εν όψει και του ενδεχόμενου πρόωρων εκλογών. 

Το νομοθετικό «ενδιαφέρον» των βουλευτών ποικίλει και αφορά μεταξύ άλλων τις συνθήκες για την εγκατάσταση των μονάδων ιχθυοκαλλιεργειών σε περιοχές που καθορίζονται ως Καταφύγια Άγριας Ζωής, την κύρωση δασικών χαρτών, αλλά και τροπολογία με την οποία προτείνεται να εξαιρούνται από τη φορολογία εισοδήματος τα ημερομίσθια του αγρότη και των μελών της οικογένειας του, μέχρι του ύψους των 9.000 ευρώ.

Εν τω μεταξύ χθες, 18/12 βράδυ, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, κατέθεσε τροπολογία με την οποία επιχειρείται η ρύθμιση θεμάτων που αφορούν τις ομάδες και τις οργανώσεις παραγωγών γαλακτοκομικών και αγροτικών προϊόντων, καθώς και βοσκοτόπων. Με την τροπολογία επανακαθορίζεται η έννοια των βοσκοτόπων και προωθούνται αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που τους διέπει. Επίσης, παραπέμπονται σε μελλοντική υπουργική απόφαση τα κριτήρια επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων, η πυκνότητα βόσκησή τους ανά γεωγραφικό διαμέρισμα και κάθε θέμα σχετικό με την κατανομή των βοσκοτόπων δημοσίου χαρακτήρα στους κτηνοτρόφους της χώρας.

Βοσκοτόπια

Σύμφωνα με την τροπολογία «οι βοσκότοποι μπορεί να εκτείνονται σε υδάτινες παραλίμνιες ή παραποτάμιες λιβαδικές εκτάσεις στις οποίες αναπτύσσεται υδροχαρής βλάστηση ή/και καλαμιώνες, κατάλληλα για τις ανάγκες τις βουβαλοτροφίας».

Σε άλλο σημείο της τροπολογίας σημειώνεται ότι «οι δικαιούχοι τη βοσκή κτηνοτρόφοι για τις δημόσιες και εποικιστικές εκτάσεις καταβάλλουν μίσθωμα για τη χρήση της βοσκής, το ύψος του οποίου ως και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια με τη μίσθωση, καθορίζεται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος. 

Το ανωτέρω μίσθωμα κατατίθεται υπέρ του Δήμου στη διοικητική περιφέρεια του οποίου ασκείται η βόσκηση και σε σχετικό λογαριασμό του, με την υποχρέωση διάθεσης του αποκλειστικά για τη συντήρηση και την κατασκευή έργων υποδομής του βοσκοτόπου, καθώς και για τη σύνταξη διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης. Οι αποκαταστημένοι κτηνοτρόφοι εξαιρούνται από την εφαρμογή της διάταξης αυτής».

Επίσης η τροπολογία τονίζει ότι: «Σε αποκλειστική προθεσμία 1 έτους από την ισχύ του παρόντος νόμου οφείλεται να καταρτιστούν προσωρινά διαχειριστικά σχέδια βόσκησης των περιοχών της χώρας στις οποίες υφίσταται καθεστώς βοσκής. Με απόφαση των Υπουργών περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης καθορίζονται οι προδιαγραφές και το περιεχόμενο των προσωρινών διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης. Τα προσωρινά σχέδια βόσκησης αντικαθίστανται υποχρεωτικά από οριστικά διαχειριστικά σχέδια βόσκησης μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 3 ετών.

Αντιδράσεις κομμάτων

Με την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια ο Παναγιώτης Κουρουμπλής (ΣΥΡΙΖΑ) κάλεσε τον παριστάμενο αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά να δηλώσει εγκαίρως ποιες βουλευτικές τροπολογίες προτίθεται να κάνει δεκτές προκειμένου και το Σώμα να είναι σε θέση να τις μελετήσει.

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Αποστόλου (ΣΥΡΙΖΑ) κατήγγειλε ότι «αυτό το φαινόμενο των τροπολογιών που κατατίθενται σωρηδόν συνιστά ευτελισμό του Κοινοβουλίου και η κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει να καταθέτει τροπολογίες ώς την τελευταία στιγμή».

Στο ότι η κυβέρνηση πρέπει εγκαίρως να δηλώσει ποιες βουλευτικές τροπολογίες προτίθεται να δεχθεί συνηγόρησε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Δριβελέγκας.

Η Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ) κάλεσε το προεδρείο «να μην δεχθεί την κατάθεση άλλων τροπολογιών». Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι παράδοξο το γεγονός να ψηφίζει η Ολομέλεια νομοσχέδιο ημέρα Σάββατο.


------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
------------------------------