Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Μερικά λόγια για τους 5 Μάρτυρες που γιορτάζουν σήμερα.


Ήταν Καππαδόκες στο γένος και δεν μαρτύρησαν όλοι την ίδια μέρα. Έζησαν στον φρικτό διωγμό του Διοκλητιανού και είχαν αρχηγό τους τον Ευστράτιο, που είχε λάβει τεράστια μόρφωση και υπηρετούσε το Ρωμαϊκό Στρατό επί 27 χρόνια. 

Ο Υμνογράφος τον χαρακτηρίζει "εν ρήτορσι ρήτορα και ρητόρων ευγλωτόττερο". Οι ευχές του Αγ. Ευστρατίου "Μεγαλύνων μεγαλύνω σε Κύριε" και του Αγ. Μαρδαρίου "Δέσποτα Θεέ Πάτερ Παντοκράτωρ", τις οποίες είπαν πριν το μαρτύριό τους, έχουν συμπεριληφθεί στις ακολουθίες της Εκκλησίας μας.


Η Εκκλησία όρισε να εορτάζονται και οι 5 στις 13 Δεκεμβρίου, ημέρα μαρτυρίου του Αγ. Ευστρατίου, που υπήρξε Δάσκαλος και εμπνευστής τους.

Η τιμή των Αγίων είναι μεγάλη και ωραιότατα ψηφιδωτά του Αγ. Ευστρατίου διασώζονται τόσο στο Καθολικό της Μονής Δαφνίου όσο και στο Καθολικό της Νέας Μονής Χίου, η οποία διατηρούσε και λαμπρό ναό των Αγίων μέσα στην πόλη της Χίου. Στη Χίο υπάρχει σήμερα ο μεγαλύτερος ναός του Αγ. Ευστρατίου, στο χωριό Θυμιανά, από ντόπια πέτρα, κτίσμα επιβλητικό και μεγαλοπρεπές. Ενοριακός ναός του Αγ. Ευστρατίου υπάρχει και στη Σαντορίνη, στο χωριό Βουρβούλος.

Οι Άγιοι Πέντε αποτυπώνονται 2 φορές (!) μέσα στο Κυριακό της Σκήτης της Αγίας Άννης στο Άγιον Όρος. Είναι οι προστάτες και έφοροι της Σκήτης που συνέβαλαν στην αγιογράφησή της.


Στο Πολύστυλο της Καβάλας, περίπου στο μέσον της απόστασης Καβάλας - Δράμας, οι πρόσφυγες που κατοίκησαν την περιοχή μετά το 1922 έφεραν μαζί τους πολλά από τα λείψανα των Αγίων 5 Μαρτύρων, που σήμερα αποτελούν το πολύτιμο κειμήλιο όλης της περιοχής και εορτάζονται στον περικαλλή Ναό τους που υπάρχει εκεί. Δεν υπάρχει Μονή στη Βόρεια κυρίως Ελλάδα που να μην σεμνύνεται τους 5 Μάρτυρες και να μην έχει απότμημα των Αγίων Λειψάνων τους.

Στην πρόσφατη επίσκεψή μου στη Θεσσαλονίκη, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης μου δώρησε τεμάχια των Λειψάνων των Αγίων Ευστρατίου, Αυγεντίου, Μαρδαρίου και Ευγενίου, που κατέχει η Μητρόπολη Λαγκαδά. Τα Άγια Λείψανα μετέφερε από τη Μικρά Ασία στο Λαγκαδά ο Άγιος Νικόλαος ο Νέος το 1919 και έκτοτε αποτελούν πηγή ευλογίας για όλη την περιοχή, ενώ ο Μακαριστός Μητροπολίτης Λαγκαδά Σπυρίδων σε όσα εγκαίνια ναών έκανε πάντα τοποθετούσε λείψανα των 5 Μαρτύρων.

Τα Άγια Λείψανα που μου δώρησε ο Μητροπολίτης Λαγκαδά θα τα προσφέρω στη Μητρόπολη Κυθήρων μέσα σε περίτεχνη λειψανοθήκη και έτσι του χρόνου θα γιορτάσουμε στο νησί τον Άγιο Ευστράτιο έχοντας και τα Άγια Λείψανά του και των συμμαρτύρων του.

Χρόνια Πολλά!
-----------------------------------------
Στράτος Χαρχαλάκης
-----------------------------------------