Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Θέματα που συζητήθηκαν κατά την 29η Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής

Ενόψει της 3ης Δεκεμβρίου, Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, η 29η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής ξεκίνησε με την πρόταση του επικεφαλής του συνδυασμού «180ο - Η Αττική Αλλάζει Πρόσωπο» κ. Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος εισηγήθηκε την - εκτός ημερησίας διάταξης - διεξαγωγή συζήτησης και την υιοθέτηση σχετικού Ψηφίσματος που υπέβαλε, με συγκεκριμένες πολιτικές και δράσεις υπέρ των ατόμων με αναπηρία. 

Κατόπιν της πρότασης αυτής, το σώμα έκρινε κατά πλειοψηφία το θέμα να συζητηθεί επί της ουσίας σε επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση (πρόταση που υπερψήφισαν οι παρατάξεις «Δύναμη Ζωής», «Ελληνική Αυγή», «Αττική», «Αττική - Συμμέτοχοι στο Αύριο - Παύλος Χαϊκάλης», «Ανάσα για την Οικολογία») ενώ υπέρ του να συζητηθεί αμέσως ψήφισαν «180ο Η Αττική Αλλάζει Πρόσωπο», «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική», «Δημιουργούμε Μαζί», «Ανατροπή στην Αττική». 

Επίσης, ομόφωνα έγινε αποδεκτή η πρόταση για υιοθέτηση του ψηφίσματος, το κείμενο του οποίου ανέλαβε να επεξεργαστεί διαπαραταξιακή επιτροπή. Το κείμενο που προέκυψε για το ψήφισμα από τη διαπαραταξιακή επιτροπή, κατατέθηκε από την κα Κατερίνα Θανοπούλου, Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής. Ο επικεφαλής της παράταξης «180ο Η Αττική Αλλάζει Πρόσωπο» κ. Κουμουτσάκος, διαμαρτυρήθηκε για την πρόσθεση της φράσης περί περικοπών «την εποχή των μνημονίων» στο κείμενο του ψηφίσματος και αποχώρησε πριν την ψήφισή του, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων που είχε επικαλεστεί ήδη από την έναρξη της συνεδρίασης. Το τελικό κείμενο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Η παράταξη «180ο Η Αττική Αλλάζει Πρόσωπο» ψήφισε υπέρ του κειμένου ψηφίσματος που είχε αρχικά υποβάλει.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΕΔΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Στη συνέχεια, ξεκίνησε η συζήτηση για τα εντός ημερησίας διατάξεως θεμάτων, με τη λήψη απόφασης επί του Προεδρικού Διατάγματος βάσει του άρθρου 21, του ν. 4264/2014 που αφορά τις Λαϊκές Αγορές. Όπως επισήμανε ο Περιφερειακός Σύμβουλος από την παράταξη «Δύναμη Ζωής» κ. Στυλιανός Κοροβέσης κατά την εισήγησή του, «με βάση τον ν. 4264, ΦΕΚ 118/15-5-2014 ο Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Αττικής (Ο.Λ.Α.Α.), μεταφέρεται από 1-11-2014 στην Περιφέρεια Αττικής, (όπως και ο αντίστοιχος Οργανισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας). Με βάση το άρθρο 21 του ν. 4264 παρ. γ΄, με Π.Δ. (που θα εξεδίδετο μέχρι τις 31-10-2014), θα ρυθμιζόταν ο τρόπος άσκησης των μεταφερομένων αρμοδιοτήτων όπως και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια. Το παραπάνω Π.Δ. μας κοινοποιήθηκε στις 7-11-2014 (αρ. πρωτ. Περιφερειάρχη 218726). Μετά από αυτό και την παράταση μέχρι 31-12-2014 που ψηφίστηκε με τροπολογία στις 10-11-2014, καλούμεθα στο Περιφερειακό Συμβούλιο να καταθέσουμε τις παρατηρήσεις μας - «γνώμη μας» -, σύμφωνα με το άρθρο 21, παρ. γ΄ του ν. 4264/2014. Για το άρθρο 1. Ο τρόπος διατύπωσης είναι δεσμευτικός, ενώ θα έπρεπε, σε πιθανή επανεκτίμηση της δομής της Περιφέρειας, να έχει μεταβατικό χαρακτήρα. Για το άρθρο 2. Η στ΄ παράγραφος, των αρμοδιοτήτων της Δ/νσης Λ.Α., να απαλειφθεί αφού είναι αρμοδιότητα του δήμου και της οικείας αστυνομικής αρχής. Στο ίδιο άρθρο. Η β΄ περίπτωση του τμήματος Εποπτείας Λ.Α. να απαλειφθεί αφού τη μέριμνα την έχει ο αντίστοιχος δήμος.

Γενική παρατήρηση. Τα άρθρα 1 και 2, αφορούν αρμοδιότητες που θα έπρεπε να ρυθμιστούν με τον Εσωτερικό Κανονισμό της Περιφέρειας, με δεδομένη και την συνταγματικώς κατοχυρωμένη διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ (άρθρο 102 Σ)

Για το άρθρο 3, που αφορά την σύσταση επιτροπών. Να αντικατασταθεί στη πρώτη παράγραφο του κεφ. 1 η 11μελής σύνθεση της επιτροπής γιατί δεν προκύπτει ξεκάθαρη πλειοψηφία της διοίκησης.
-Να προστεθεί η δυνατότητα προεδρίας της Επιτροπής και σε Περιφερειακό Σύμβουλο.

Επί πλέον:
Επειδή δεν μπορούν νομίμως να τροποποιηθούν διατάξεις του ν. 4264/2014. Οι αλληλοεπικαλυπτόμενες αναφορές της παρ. 2 του άρθρου 3 του σχεδίου Π.Δ. να εναρμονιστούν με τον νόμο.

Τέλος προτείνεται: α) η τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 7 παρ. 1 του ν. 4264/2014 στο σκέλος που αφορά την έγκριση από την Περιφερειάρχη, απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου και
β) Η επανεξέταση του άρθρου 39 που δημιουργεί πολλά προβλήματα στην άσκηση των δραστηριοτήτων στους εμπόρους Λ.Α.»

(Σημ.: Η τοποθέτηση του εκπροσώπου της παράταξης «Αττική» θα αναρτηθεί μόλις μας αποσταλεί)
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της παράταξης «Ελληνική Αυγή για την Αττική» κος Περικλής Μουλιανάκης τόνισε ότι η παράταξή του διαφωνεί με το θέμα επί της αρχής. Υπενθύμισε ότι ο οργανισμός λαϊκών αγορών Αττικής, ο οποίος ήταν ένας υγιής και αυτοχρηματοδοτούμενος οργανισμός δεν έπρεπε να περάσει στην δικαιοδοσία της Περιφέρειας. «Δεν ήταν απαίτηση των παραγωγών, ούτε ήταν κάποια ξεκάθαρη μνημονιακή πολιτική, αλλά ήταν μια παθογένεια του Καλλικράτη, ο οποίος τώρα «φορτώνει» αυτόν τον οργανισμό στην Περιφέρεια, με μια μισθοδοσία που τοποθετείται γύρω στα 2.000.000 €». Για την σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου, τόνισε ότι «η Ελληνική Αυγή έχει επισημάνει και έχει διαφωνήσει για το εν λόγω διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού, για τον λόγο ότι δεν είναι αντιπροσωπευτικό». 

Επιπροσθέτως, ο κ. Μουλιανάκης ανέδειξε ένα μείζον θέμα, ηθικό πρωτίστως, το οποίο αφορά το αποθεματικό του ταμείου, το οποίο ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό που είναι τώρα και τοποθετείται γύρω στα 10.000.000 € και αυτήν την στιγμή «δεν ξέρουμε ποιος το διαχειρίζεται». «Καλούμαστε», είπε, «να κοιτάξουμε τεχνικές και διαδικαστικές λεπτομέρειες και όχι την ουσία αυτού καθεαυτού του νόμου. Όταν είχε έρθει προς διαβούλευση ο Ν. 4264, πολύ εύστοχα ο Ηλίας Παναγιώταρος τον είχε χαρακτηρίσει ως πυρίτιδα στα θεμέλια των λαϊκών αγορών. Αυτός ο νόμος προβλέπει αυστηροποίηση των όρων για την χορήγηση αδειών αφού απαιτεί φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Διαφωνούμε με τον τρόπο με τον οποίο θα δίνονται αυτές οι θέσεις στις λαϊκές αγορές. Είναι ξεκάθαρο ότι με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για ρουσφέτια. 

Ο ίδιος νόμος δεν λέει τίποτα για το παρεμπόριο, γιατί κυνηγάμε τον Έλληνα παραγωγό και μικροπωλητή γιατί ο πάγκος του είναι π.χ. μισό μέτρο παραπάνω από το προβλεπόμενο, ενώ τους ρομά κ.λ.π. δεν τους αγγίζει κανείς. Η παράταξή μας αποδοκιμάζει άλλον έναν νόμο ο οποίος υπονομεύει την εθνική οικονομία και θεωρούμε επιτακτικό να πράξουν το ίδιο και οι υπόλοιπες παρατάξεις. Καλό θα ήταν να υπάρχουν εδώ συγκεκριμένες προτάσεις αυτών των επαγγελματιών, τις οποίες αφού επεξεργαστούμε, θα πρέπει να τις υιοθετήσουμε και αυτές θα πρέπει να αποτελούν προτάσεις του περιφερειακού συμβουλίου. Εμείς είμαστε αναρμόδιοι να κρίνουμε για ανθρώπους που μέσα από αυτό ζουν τα σπίτια τους».

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Περιφερειακός Σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης «Δημιουργούμε Μαζί», κ. Θάνος Τζήμερος, ο οποίος ανέφερε: «η κουβέντα που κάνουμε έχει δύο σκέλη. Το ένα σκέλος αφορά τον τρόπο που λειτουργούν οι λαϊκές αγορές και το δεύτερο σκέλος αφορά την μετάταξή τους στις Περιφέρειες. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος θα πρέπει να δώσουμε βραβείο στη Δημόσια Διοίκηση που επινοεί όρους όπως «προσωποπαγείς θέσεις» για να καλύψει τα ρουσφέτια.». Και πρόσθεσε: «Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, γιατί έγιναν οι λαϊκές αγορές; Για να έχουν φθηνά προϊόντα οι πολίτες και χωρίς μεσάζοντες οι παραγωγοί. Προς τι το όριο; Αν σε μια περιοχή υπάρχουν 10-15 παραγωγοί τι πειράζει; Οι ανάγκες της αγοράς θα ρυθμίσουν το θέμα. Επιπλέον σε καθεστώς δυσπραγίας οι παραγωγοί καλούνται να πληρώνουν τα «πάντα», αλλά ό,τι ισχύει, πρέπει να ισχύει για όλους κι έτσι δεν επιτρέπεται να υπάρχει ως προϋπόθεση η ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, αλλά να οριστεί ένα χρονικό όριο για αυτό».

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Επικεφαλής της Παράταξης «Ανάσα για την Οικολογία» κ. Αντώνης Γάκης, αφού συμφώνησε με την εισήγηση του θέματος, πρόσθεσε από την πλευρά του, την αναγκαιότητα επεξεργασίας των βιοαποβλήτων που προκύπτουν από τις Λαϊκές Αγορές, εφόσον πάγια τακτική αποτελεί να καταλήγουν σε χωματερές, ενώ τόνισε τη σημασία της κατάργησης των πλαστικών σακουλών και την αντικατάστασή του από ανακυκλώσιμες χάρτινες σακούλες.

Στη συνέχεια ο Περιφερειακός Σύμβουλος και επικεφαλής της Παράταξης «Ανατροπή στην Αττική» κος Πέτρος Μαντούβαλος σημείωσε ότι ο ήδη υπάρχων κανονισμός επιδέχεται βελτιώσεων, αλλά μπορεί να λειτουργήσει ικανοποιητικά. Σε ό,τι αφορά την ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα συμφώνησε με τη σειρά του ότι δε θα πρέπει να αποτελεί αρνητική προϋπόθεση για την αδειοδότηση των πωλητών.

Το θέμα ψηφίστηκε «υπέρ» κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο, ενώ «κατά» ψήφισε η «Ελληνική Αυγή για την Αττική» και «λευκό» η παράταξη του κύριου Τζήμερου. Σε ό,τι αφορά το άρθρο 39 ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο ψήφισε την επανεξέτασή του, ώστε να μην αποτελεί αρνητική προϋπόθεση η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Για το άρθρο 7 ομόφωνα ψηφίστηκε ότι υπάρχει εσφαλμένη διατύπωση.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ/ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Στο επόμενο θέμα, κατά πλειοψηφία ορίστηκαν τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα συμμετέχουν στην Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των φύλων. Πρόεδρος της Επιτροπής είναι η Περιφερειάρχης Αττικής ενώ το Περιφερειακό Συμβούλιο θα εκπροσωπείται από την Περιφερειακή Σύμβουλο κ. Νικολέττα Δανιά, με αναπληρώτρια την Περιφερειακή Σύμβουλο, κ. Άννα Ροκοφύλλου. «Κατά» ψήφισε η «Ελληνική Αυγή για την Αττική» καταγγέλλοντας τον συνεχιζόμενο αποκλεισμό της από πάσης φύσεως επιτροπές.

Κατόπιν ψηφοφορίας που διεξήχθη συγκροτήθηκε Επιτροπή Πολιτισμού-Αθλητισμού, από την οποία προέκυψαν τα εξής μέλη:

Τακτικά Μέλη:
1. Αγγελόπουλος Θεόδωρος, 2. Αστρινάκη-Τσίτσου Ελένη, 3. Βασιλάκη Άννα, 4. Βέττα Καλλιόπη, 5. Δήμου Σταυρούλα, 6.Καλογεράκος Κυριάκος, 7.Κορωναίου- Καμπά Σοφία, 8. Κουμουτσάκος Γεώργιος, 9. Πάντζας Σπυρίδων, 10. Πελέκης Ζαχαρίας, 11. Ράικου Ζωή, 12. Στεφανοπούλου Αναστασία, 13. Τζήμερος Γλαύκος-Αθανάσιος, 14. Χαρδαλιάς Νικόλαος
Αναπληρωματικά Μέλη:
1.Βαβούλα Αριστέα, 2. Βρύνα Φωτεινή, 3. Γαβράς Παναγιώτης, 4. Γιαννακάκη Μαρία, 5.Δανάκος Χριστόφορος, 6. Δημοπούλου Ελένη, 7. Κούκα Μαρίνα, 8. Κουτσούμπα Δέσποινα, 9. Μαντούβαλος Πέτρος, 10. Μεθυμάκη Άννα, 11. Μεταξά Ειρήνη, 12. Νερούτσου Μαρία, 13. Νικηταρά Φωτεινή, 14. Παλιού Αικατερίνη

ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κατά τη συνέχεια του Περιφερειακού Συμβουλίου ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Σύγκλισης, κ. Παναγιώτης Αθανασιάδης εισήγαγε στο Συμβούλιο την έγκριση σκοπιμότητας για την τεχνική υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής στην παροχή ολοκληρωμένων ψηφιακών και διαδικτυακών υπηρεσιών άμεσης επικοινωνίας, ενημέρωσης πληροφόρησης και συμμετοχής των πολιτών στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων. Κατά την εισήγησή του ανέφερε συγκεκριμένα: «Προκειμένου η Περιφέρεια Αττικής να δώσει το δικαίωμα στους πολίτες να ενημερώνονται αλλά και να συμμετέχουν στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων, εισηγούμαστε την έγκριση σκοπιμότητας για την προκήρυξη διαγωνισμού που αφορά την παροχή τεχνικής υποστήριξης της Περιφέρειας Αττικής στην παροχή ολοκληρωμένων ψηφιακών και διαδικτυακών υπηρεσιών άμεσης επικοινωνίας, ενημέρωσης, πληροφόρησης και συμμέτοχης των πολιτών στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων. Η πρόταση αφορά συγκεκριμένα,

1. Ζωντανή μετάδοση – βιντεοσκόπηση των Συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου
2. Οργάνωση των Πληροφοριών και του Ψηφιακού Υλικού
3. Υποστήριξη Ηλεκτρονικών Διαβουλεύσεων
Με προϋπολογισμένο κόστος για 38 συνεδριάσεις ανά έτος που δεν θα ξεπερνά τα 19.400 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ». Η συγκεκριμένη πρόταση ψηφίστηκε ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Ομόφωνα έγινε αποδεκτή και η εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Π. Αθανασιάδη για το θέμα της έγκρισης σκοπιμότητας για την εισαγωγή ηλεκτρονικών διαδικασιών στη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ - ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2014
Στη συνέχεια, η Αντιπεριφερειάρχης σε θέματα Πολιτισμού και Νεότητας κα Εύη Αποστολάκη, εισηγήθηκε για την έγκριση σκοπιμότητας δαπάνης 12.000 € για την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Φεβρουαρίου στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Αντιρρήσεις εξέφρασε στην εισήγησή του ο εκπρόσωπος της «Ελληνικής Αυγής» Ευάγγελος Μπαρμπούρης, ο οποίος τόνισε ότι «η Ελληνική Αυγή δεν εγκρίνει την δαπάνη αυτή». Μάλιστα, ζήτησε «να μην αναλάβει η Περιφέρεια αυτή την δαπάνη, την ώρα που διάφορες κοινωνικές ομάδες πλήττονται από την κρίση ανεπανόρθωτα». Είπε ακόμη: «Ο λόγος που φέρνετε αυτό το θέμα είναι απλός. Το διαβατήριο για την εξουσία που θέλετε να κατακτήσετε δεν περνάει μέσα από τις κάλπες. Προϋποθέτει διαβατήριο από τις Εβραϊκές Συναγωγές», προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των υπόλοιπων μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο, με μόνη εξαίρεση την παράταξη «Ελληνική Αυγή», κατά πλειοψηφία ενέκρινε την εισήγηση της κας Αποστολάκη.

Η κα Αποστολάκη εισηγήθηκε στο επόμενο θέμα την έγκριση σκοπιμότητας δαπάνης για τη διοργάνωση τετραήμερου χριστουγεννιάτικων πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Πεδίο του Άρεως, κόστους 20.000 €. Υπέρ τάχθηκαν όλες οι παρατάξεις, πλην της παράταξης «Αττική», η οποία απείχε, με την εξαίρεση του Περιφερειακού Συμβούλου της, κ. Γιώργου Καστρινάκη, ο οποίος ψήφισε επίσης υπέρ της εισήγησης.

Ακολούθως, συζητήθηκε η τροποποίηση του προγράμματος εκτελεστέων έργων της Περιφέρειας για το έτος 2014. Ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, κ. Χρήστος Καραμάνος, εισηγούμενος το θέμα, αναφέρθηκε στις μεταβολές που έγιναν και επεξήγησε το σκεπτικό που ακολουθήθηκε. Η εισήγηση υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, ενώ η «Ελληνική Αυγή» ψήφισε λευκό.
Για το τελευταίο θέμα της ημερήσιας διάταξης, την έγκριση τροποποίησης του προϋπολογισμού του 2014, την οποία εισηγήθηκε επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, κ. Χρήστος Καραμάνος, καταψήφισαν η «Ελληνική Αυγή» και λευκό η «Αττική». Η εισήγηση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

  Download this file (ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΣ ΓΙΑ ΑμεΑ.pdf)ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΣ ΓΙΑ ΑμεΑ.pdf175 kB2014-12-08 15:32

Γραφείο Τύπου Περιφέρειας Αττικής
Τηλέφωνα: 213 2063501, 210 6993404, 213 2063807
Fax: 213 2063513
e-mail: pressoffice@patt.gov.gr