Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

29 φορείς του Βορείου Αιγαίου «πυροβολούν» τον Σαμαρά για το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά

Με την κυβέρνηση να φαίνεται διατεθειμένη να υποκύψει στις απαιτήσεις των δανειστών ειδικά σε ό,τι αφορά την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, 29 φορείς του Βορείου Αιγαίου, μετά από πρωτοβουλία που ανέλαβε η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, την Κυριακή 30 Νοεμβρίου συνυπέγραψαν σχετικό κείμενο επιστολής, που εστάλη στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.

Στην επιστολή τους τονίζουν πως οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ που εφαρμόζονται στα νησιά δεν αποτελούν προνόμιο, αλλά εντάσσονται στην προσπάθεια αποκατάστασης ανισοτήτων, δεν παραβιάζουν, αλλά, αντίθετα, αποκαθιστούν ένα αίσθημα δικαιοσύνης και γι' αυτό οι ίδιοι αδυνατούν να αντιληφθούν πώς μπορεί να εξετάζεται ένα μέτρο περιορισμένου δημοσιονομικού οφέλους, όταν κάτι τέτοιο θα επιφέρει καίρια βλάβη στην οικονομία των νησιών και κατά συνέπεια στη χώρα.

Το κείμενο της επιστολής είναι το εξής:
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Οι αυτοδιοικητικοί, παραγωγικοί και επιστημονικοί φορείς του Αιγαίου, εκφράζουμε την βαθύτατη αγωνία μας, γιατί σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να έχει τεθεί στη διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, το ενδεχόμενο κατάργησης των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

Γύρω από αυτό το κρίσιμο ζήτημα, θα θέλαμε να σας θυμίσουμε τα πραγματικά δεδομένα:

Το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τα νησιά του Αιγαίου υιοθετήθηκε προκειμένου να αντισταθμιστούν οι αρνητικές συνέπειες της «νησιωτικότητας» και ιδιαίτερα το αυξημένο κόστος διαβίωσης και δραστηριοποίησης στις νησιωτικές περιοχές. Συνεπώς, κάθε μέτρο που έρχεται να εξισορροπήσει αντικειμενικές δυσκολίες, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως «ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση», και ασφαλώς δεν μπορεί, ανάλογα με τις συγκυρίες, να τίθεται σε αμφισβήτηση.

Στα νησιά του Αιγαίου οι ελλείψεις στον ζωτικής σημασίας τομέα της υγείας είναι δραματικές. Ο αριθμός γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού είναι συρρικνωμένος σε σύγκριση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Ανάλογες ελλείψεις υπάρχουν στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και της παιδείας.

Στα νησιά του Αιγαίου οι μεταφορές έχουν υποστεί ισχυρό πλήγμα, μέσω των δραστικών περιορισμών των κονδυλίων για την επιδότηση των ακτοπλοϊκών συνδέσεων στις άγονες γραμμές, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των ακτοπλοϊκών δρομολογίων.

Τα νησιά του Αιγαίου, πύλη και σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλούνται να σηκώσουν το δυσανάλογο βάρος της παράτυπης εισόδου μεταναστών και προσφύγων.  

Στα νησιά του Αιγαίου, λόγω εικονικού υπολογισμού εισοδημάτων, έχει επέλθει δραματική περικοπή των ευρωπαϊκών πόρων για βασικά  έργα υποδομής.   

Στα νησιά του Αιγαίου αυτή την ώρα υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Επισημαίνουμε με έμφαση:
Οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ που εφαρμόζονται στα νησιά δεν αποτελούν προνόμιο, αλλά εντάσσονται στην προσπάθεια αποκατάστασης ανισοτήτων, δεν παραβιάζουν αλλά, αντίθετα, αποκαθιστούν ένα αίσθημα δικαιοσύνης.

Αδυνατούμε να αντιληφθούμε πώς μπορεί να εξετάζεται ένα μέτρο περιορισμένου δημοσιονομικού οφέλους, όταν κάτι τέτοιο θα επιφέρει καίρια βλάβη στην οικονομία των νησιών και κατά συνέπεια στη χώρα.

Ποια οικονομική και πολύ περισσότερο αναπτυξιακή σχολή θα εξέταζε την επιβολή ενός μέτρου που από τη μία πλευρά πρέπει να «ζυγίσει» ένα προσδοκώμενο υποθετικό δημοσιονομικό όφελος της τάξεως των 347 εκατ. και από την άλλη πλευρά τις αναπόφευκτες και σημαντικότατες αρνητικές επιπτώσεις που θα επιφέρει και που στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι βέβαιο ότι θα  οδηγήσουν στην εξαφάνιση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας στα νησιά;

Πιστεύουμε πως ο ρόλος και η θέση μας επιβάλουν να εργαστούμε  με συνέπεια προς την κατεύθυνση της άρσης των δυσχερειών που βιώνουμε σε ολόκληρη τη χώρα τα τελευταία χρόνια της ύφεσης, ιδιαίτερα στα νησιά μας που έχουν πληγεί ίσως και περισσότερο από κάθε τι άλλο, αλλά συνεχίζουν να είναι στην πρώτη γραμμή ενός σημαντικού πυλώνα της οικονομίας μας, που κυρίως είναι ο τουρισμός.
Η μόνη ελπίδα εξόδου από τη σημερινή οικονομική δυσχέρεια είναι η στήριξη των τομέων της οικονομίας που μπορούν να λειτουργήσουν ως  ατμομηχανή για την ανάκαμψή της.

Ως εκ τούτου ζητάμε από την Κυβέρνηση να απορρίψει κάθε πρόταση για αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.
 
Με εκτίμηση,
  1. Χριστιάνα Καλογήρου, Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
  2. Σπύρος Γαληνός , Δήμαρχος Λέσβου και Πρόεδρος Π.Ε.Δ.
  3. Μανώλης Βουρνούς, Δήμαρχος Χίου
  4. Μιχάλης Αγγελόπουλος, Δήμαρχος Σάμου
  5. Δημήτρης Μαρινάκης, Δήμαρχος Λήμνου
  6. Στυλιανός Σταμούλος, Δήμαρχος Ικαρίας                 
  7. Κωνσταντίνος Βρατσάνος, Δήμαρχος Ψαρών
  8. Ιωάννης Μαρούσης, Δήμαρχος Φούρνων
  9. Κακαλή Μαρία, Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου
  10. Στέφανος Βογιατζής, Δήμαρχος Οινουσσών
  11. Θρασύβουλος Καλογρίδης,  Πρόεδρος Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών & Πρόεδρος Επιμελητηρίου Βορείου Αιγαίου
  12. Νίκος Χρυσάφης, Πρόεδρος Νομαρχιακού Τμήματος Λέσβου της ΑΔΕΔΥ
  13. Γεώργιος Γεωργούλης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Χίου
  14. Γεώργιος Κυριαζής, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Σάμου
  15. Δημήτρης Καλλίας, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Λέσβου
  16. Παναγιώτης Μπαρούτης, Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Αν. Αιγαίου
  17. Παναγιώτης Παπαρίσβας, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης
  18. Ιωάννης Τσακίρης, Πρόεδρος  Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Παράρτημα Αιγαίου
  19. Απόστολος Βαλτάς, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου
  20. Δημήτρης Κασμιρλής,, Πρόεδρος Συλλόγου  Πρακτόρων Τουριστικών Γραφείων Σάμου
  21. Ευστράτιος Μανωλακέλλης, Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Βορείου Αιγαίου    
  22. Παναγιώτης Τατάκης, Πρόεδρος Ε.Φ.Ε.Ε.Ν. Λέσβου
  23. Περικλής Αντωνίου, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου & Μέλος Δ.Σ. Ξενοδοχειακού Ελλάδος
  24. Ιωάννης Σαμιώτης, Πρόεδρος Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου
  25. Φωκίων Θεοδώρου, Πρόεδρος Συλλόγου Επιχειρήσεων Τουριστικής Ανάπτυξης Καλλονής
  26. Νικόλαος Μόλβαλης, Πρόεδρος Σωματείου Εστιατόρων & Συναφών Επαγγελμάτων Μήθυμνας & Πρόεδρος Φορέα Τουρισμού Μολύβου
  27. Ευάγγελος Σκάρος, Πρόεδρος Εστίασης & Ψυχαγωγίας Σάμου
  28. Δημήτρης Λαζάνης, Πρόεδρος Συλλόγου Ξενοδόχων Ικαρίας & Μέλος της Ένωσης Ξενοδόχων Ικαρίας - Σάμου
  29. Κωνσταντίνος Κυριαζής, Πρόεδρος Ένωσης  Ξενοδόχων Σάμου
--------------------------------
Πηγή: iefimerida.gr
--------------------------------