Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΕΤΕ Ορατές οι πρώτες αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό - Μείωση στη ροή των κρατήσεων για το 2015

Την εμφάνισή τους έχουν αρχίσει να κάνουν οι πρώτες αρνητικές επιπτώσεις των τελευταίων πολιτικών εξελίξεων στον ελληνικό τουρισμό, με τους φορείς του κλάδου να εκφράζουν δημόσια την ανησυχία τους.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και των πανελλήνιων κλαδικών ενώσεων - μελών του, ο πρόεδρος του πρώτου, Ανδρέας Ανδρέαδης, έκανε λόγο για «μαύρα σύννεφα πάνω από τον πολλά υποσχόμενο κλάδο του τουρισμού», ενώ απηύθυνε έκκληση προς τον πολιτικό κόσμο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. 

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, το πρόβλημα βρίσκεται στη διαχείριση των πολιτικών εξελίξεων, καθώς αυτή τη στιγμή έχει δημιουργηθεί στο εξωτερικό μία εικόνα αβεβαιότητας που έχει ήδη αρχίσει να πλήττει τον τουρισμό.

Στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Ανδρεάδης σημείωνε ότι παρατηρείται ήδη μείωση της τάξεως του 50% των κρατήσεων σε σχέση με τον ρυθμό που υπήρχε πριν από 10 ημέρες. Σημειώνεται ότι αυτή την περίοδο γίνεται συνήθως το 10% - 15% των κρατήσεων για την επόμενη χρονιά.

Όμως, το πλέον κρίσιμο ζήτημα είναι τι θα συμβεί τους πρώτους τρεις μήνες του 2015. Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι μέχρι τέλος Μαρτίου εκτιμάται ότι πραγματοποιείται το 50% των κρατήσεων κάθε χρονιάς, οπότε είναι προφανές ότι αν υπάρχει πολιτική αβεβαιότητα, ο ελληνικός τουρισμός θα δεχθεί ένα βαρύ και δύσκολα αναστρέψιμο πλήγμα.

Παράλληλα, οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις έχουν προκαλέσει ανησυχίες σε εταιρείες που διοργανώνουν συνέδρια που ανησυχούν ιδίως από το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ παράλληλα αρκετές αεροπορικές εταιρείες έχουν παγώσει τις αποφάσεις τους σχετικά με την επέκταση των πτήσεών τους προς ελληνικούς προορισμούς το προσεχές καλοκαίρι.
 
Επιστολή
Οι επιπτώσεις στον τουρισμό αποτέλεσαν και το θέμα της συζήτησης που είχε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κατά τη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί. Ο κ. Ανδρέαδης κατέθεσε, μάλιστα, ενημερωτικό σημείωμα προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο, όπου γίνεται αναφορά στην αύξηση του ΦΠΑ διαμονής, όπως και στο θέμα των περιορισμών που τίθενται από την οδηγία 651 στη χρηματοδότηση τουριστικών επενδύσεων. 

Για το τελευταίο ζητείται να υπάρξει αναθεώρηση του κανονισμού, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία. Στο σημείωμα αναφέρεται ακόμη ότι υπάρχει ανάγκη για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων -για τις οποίες απαιτούνται, όμως, σημαντικά κίνητρα- για τη δημιουργία πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων που είναι απαραίτητες για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί.
------------------------------------------
Πηγή: Ημερησία-Δημήτρης Μαλλάς
------------------------------------------