Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Δελτίο Τύπου Δήμου Κυθήρων - 11/12/2014 - Εκδήλωση παρουσίασης ενάλιας έρευνας στο χώρο του Ναυαγίου των Αντικυθήρων

Στην επίσημη εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων της νέας ενάλιας έρευνας στο χώρο του Ναυαγίου των Αντικυθήρων παρέστη και μίλησε ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης.
Η εκδήλωση έγινε στην επιβλητική αίθουσα της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, που είναι ένας εκ των μεγάλων χορηγών της νέας έρευνας, ανάμεσα σε χιλιάδες παλαίτυπα και ιστορικά βιβλία.




Παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, εκπρόσωποι των χορηγών και επιστημονικών ιδρυμάτων που συμμετέχουν στη νέα έρευνα, στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δεκάδες εκπρόσωποι ελληνικών και διεθνών μέσων ενημέρωσης που κάλυψαν δημοσιογραφικά την εκδήλωση.

Κατά τη διάρκεια των βασικών εισηγήσεων το κοινό ενημερώθηκε για τον τρόπο διεξαγωγής της έρευνας, τις δυσκολίες, τα αποτελέσματά της καθώς και τον προγραμματισμό των επόμενων 5 ετών, καθώς όπως ανακοινώθηκε το κυρίως φορτίο του αρχαίου πλοίου παραμένει στο βυθό και έχει εντοπιστεί από τους επιστήμονες αναμένοντας την ανέλκυσή του.

Ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου της Μασσαχουσέτης Wood Hole, Dr. Brendan Foley χαρακτήρισε το αρχαίο πλοίο που βυθίστηκε στα Αντικύθηρα ως τον "Τιτανικό της Αρχαιότητας" και δήλωσε αισιόδοξος σχετικά με τα αποτελέσματα που θα έχουν οι νέες έρευνες.



Ο κ. Δήμαρχος στην ομιλία του ευχαρίστησε τους χορηγούς, τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν άμεσα παρεμβάσεις διαφόρων ειδών στα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα με αφορμή τη νέα έρευνα και δήλωσε ότι η τοπική κοινωνία στηρίζει και θα στηρίζει αυτή τη διεθνή επιστημονική δραστηριότητα, αξιώνοντας όμως διάχυση των αποτελεσμάτων και της δημοσιότητας και στα 2 νησιά και τους κατοίκους τους.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, την οποία παρακουλούθησαν εκατοντάδες κόσμου, εκπρόσωποι της πολιτικής, των γραμμάτων, των τεχνών, διακεκριμένοι επιχειρηματίες και γνωστές προσωπικοτητες της Ναυτιλίας, ο κ. Δήμαρχος είχε κατ΄ιδίαν επαφές με σημαντικές προσωπικότητες, ενώ είχε την ευκαιρία να συζητήσει θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με τον Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού Αντιναύαρχο κ. Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχο ΛΣ Αθανάσιο Αθανασόπουλο, από τον οποίο ζήτησε καλλίτερη λιμενική αστυνόμευση της θαλάσσιας περιοχής Κυθήρων και Αντικυθήρων κυρίως κατά τους θερινούς μήνες.
---------------------
Πηγή: kythira.gr
----------------------