Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Tο διπλωματικό παιχνίδι του πετρελαίου.

  • ΗΠΑ, Ρωσία, Σαουδική Αραβία και Ιράν εμπλέκονται σε έναν πόλεμο ισχύος με φόντο την πετρελαϊκή τιμή. 
  • Η άμεση εξάρτηση της Μόσχας από τα ενεργειακά έσοδα
  • Οι κινήσεις των Αράβων 
  • ...και η τιμή ισορροπίας για τον «μαύρο χρυσό».
Σε συνθήκες υπερπροσφοράς κινείται πλέον η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου.
Μετά την αύξηση της παραγωγής λόγω των εξελίξεων στις ΗΠΑ με το σχιστολιθικό πετρέλαιο και οι... παραδοσιακές πετρελαιοπαραγωγές χώρες όπως η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία αυξάνουν την παραγωγή τους ο καθένας όμως για τους δικούς του λόγους.

Οι μεν προκειμένου να αναπληρώσουν ένα μέρος των εσόδων που έχουν απολέσει εξαιτίας της πτώσης των τιμών και οι δε για να πιέσουν ακόμα περισσότερο τους "αντιπάλους".

Στην πραγματικότητα, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα τεράστιο διπλωματικό παιγνίδι με όπλο τη τιμή του πετρελαίου. Οι βασικοί "παίκτες" σε αυτό είναι: οι ΗΠΑ, η Ρωσία , η Σαουδική Αραβία και το Ιράν.

Η Ρωσία είναι άμεσα εξαρτημένη από τα έσοδα που προκύπτουν από την εξαγωγή ενέργειας καθώς αντλεί πάνω από τα μισά της έσοδα από την πώληση ενέργειας. Το πρόβλημα για αυτήν επιδεινώνεται καθώς έχει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στο ρούβλι όπου δαπανά σημαντικά ποσά για να στηρίξει την ισοτιμία του.

Ενδεικτικό είναι ότι τις δύο πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου αναγκάστηκε να παρέμβει με 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ ($11 δισ.) για να σταματήσει την «κατρακύλα» του εθνικού νομίσματος. Για να υπάρξει ισορροπία, η τιμή πετρελαίου πρέπει να είναι 100 δολάρια το βαρέλι. Η σημερινή τιμή είναι πολύ χαμηλότερη. Επομένως η αύξηση της παραγωγής είναι ένας τρόπος για να περιορίσει τις απώλειες.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ήδη καταγράφεται αύξηση της τάξης του 0,7%, σε σχέση με πέρσι, στην παραγωγή πετρελαίου και συμπυκνωμένου αερίου. Όπως ανέφερε η υπηρεσία Κατανομής Καυσίμων και Ενέργειας (CDU TEK), το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2014 η παραγωγή πετρελαίου και συμπυκνωμένου αερίου ανήλθε στους 437.886.000 τόνους (ημερήσια παραγωγή: 10.558.000 βαρέλια). Τον Οκτώβριο η ρωσική παραγωγή έφτασε τους 44.838.000 τόνους, με ημερήσιο μέσο όρο τα 10.602.000 βαρέλια.

Σε επίπεδο δεκαμήνου, η Rosneft παρήγαγε 159.100.000 τόνους πετρελαίου, η Lukoil 72.060.000 τόνους, η Surgutneftegas 51.140.000 τόνους, η Gazprom Neft 28.003.000 τόνους, η Tafneft 22.092.000 τόνους, η Slavneft 13.504.000 τόνους, η Bashneft 14.667.000 τόνους και, τέλος, η παραγωγή της Russneft ανήλθε στους 7.179.000 τόνους.

Οι αμιγώς ρωσικής ιδιοκτησίας εταιρίες και κοινοπραξίες το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2014 παρήγαγαν 41.315.000 τόνους πετρελαίου και συμπυκνωμένου αερίου. Η παραγωγή πετρελαίου της Gazprom, πάντα για το συγκεκριμένο δεκάμηνο, ανήλθε στους 13.275.000 τόνους (1.365.000 τόνους τον Οκτώβριο).

Ανάλογη στρατηγική στην παραγωγή, αλλά για εντελώς διαφορετικούς λόγους, ακολουθεί και η Σαουδική Αραβία. Το Ριάντ δεν έχει δείξει ότι είναι διατεθειμένο να πάρει μέτρα σταθεροποίησης της τιμής μειώνοντας τις ποσότητες εξόρυξης. Το αντίθετο μάλιστα, τον περασμένο Σεπτέμβριο ανέβασε τις ποσότητες. Παράλληλα απέρριψε αίτημα της Βενεζουέλας για έκτακτη συνάντηση των χωρών του OPEC ενώ την Δευτέρα, ανακοίνωσε μείωση των τιμών στις οποίες πουλάει στις ΗΠΑ, βουλιάζοντας την αγορά.

Το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός της είναι ισοσκελισμένος και δεν έχει χρέη, της δίνει περιθώρια χρόνου σε αντίθεση με άλλες χώρες της περιοχής για τις οποίες η κατάσταση είναι πιο κρίσιμη. Το μεγαλύτερο σίγουρα πρόβλημα το έχει το Ιραν που χρειάζεται άμεσα, έσοδα από το πετρέλαιο. Για να καλύψει τις ανάγκες της πρέπει η τιμή πετρελαίου να φτάσει τα 125 δολάρια το βαρέλι.

Οι χαμηλές τιμές που έχουν προκληθεί από την υπερπροσφορά πετρελαίου σίγουρα περιορίζει τα περιθώρια διπλωματικών ελιγμών της Τεχεράνης. Και φυσικά η κατάσταση αυτή ευνοεί το μεγαλύτερο αντίπαλό της στην περιοχή, την Σαουδική Αραβία.
-----------------------------
Πηγή: Premium.gr
-----------------------------------