Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

“Μια μπούρδα & μισή η δήλωση για τα πνευματικά δικαιώματα στο Facebook”

Τι απαντά ένας δικηγόρος για το Facebook και τα προσωπικά δικαιώματα

Τις τελευταίες ημέρες έχει γεμίσει το timeline όλων με μία δήλωση προς το Facebook αναφορικά με τη νέα πολιτική περιεχομένου. Φυσικά ό,τι και να γράψετε στο status σας, το Facebook δεν θα ασχοληθεί. Ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Παρίσσης εξηγεί με ένα στάτους πόσο μάταιο είναι αυτό:
Επειδή αυτή η βλακεία με τα προσωπικά δεδομένα, τα πνευματικά δικαιώματα και το facebook συνεχίζεται, μάλλον πρέπει να πούμε 2-3 πράγματα (όσο πιο απλά γίνεται):
 
1. Εφόσον κάποιος χρήστης θίγεται από μια διαδικτυακή υπηρεσία όπως το Facebook, αρμόδια ειναι τα δικαστήρια της χώρας του κι εφαρμοστέο το εγχώριο δίκαιο.
 
2. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει Κώδικας Πνευματικής Ιδιοκτησιας αλλα ο Ν. 2121/1993 (στο μήνυμα ο Κώδικας που αναφέρεται θα μπορούσε να είναι ο Ιρλανδικός, αν δεν ήταν όλο μια μπούρδα και μισή).
 
3. Σε κάθε περίπτωση, η μεταβίβαση του σκληρού πυρήνα του δικαιώματος (“ηθικό δικαίωμα”) είναι αδύνατη, ενώ η ανάθεση της εκμετάλλευσης απαιτεί ειδική, γραπτή σύμβαση.
 
4. Συμπληρωματικά, ισχύει και το δίκαιο για τους γενικούς όρους συναλλαγών (ΓΟΣ) που δεν πρέπει να είναι υπέρμετρα επιβαρυντικοί για το χρήστη μιας υπηρεσίας.
 
5. Με αυτά τα δεδομένα, οι ΓΟΣ του fb έχουν μικρή αξία όταν προβλέπουν υπέρμετρες δεσμεύσεις του χρήστη, οι δε δηλώσεις του χρήστη στον “τοίχο του” απολύτως καμία.
 
6. Με τα προσωπικά δεδομένα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το facebook πράγματι είναι κατά βάση περισσότερο εξασφαλισμένο (εφόσον δεν παραβαίνει το νόμο), υπάγεται στον έλεγχο της Ιρλανδικής Υπηρεσίας Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και υπάρχει μια ολόκληρη πανευρωπαϊκή καμπάνια από συνειδητοποιμένους χρήστες που προσπαθούν να το προσαρμόσουν στα δεδομένα της ΕΕ, αλλά η ΙΥΠΔΠΧ κωλυσιεργεί. Το θέμα μάλλον θα φτάσει στην Commission, αν δεν έχει φτάσει ήδη.
----------------------------------
Πηγή:  taxalia.blogspot.gr
----------------------------------