Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ ο Μιχάλης Κωσταράκος

Τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχάλη Κωσταράκο ανέδειξαν νέο πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, οι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη σημερινή ψηφοφορία που διεξήχθη στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

 Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ ο Μιχάλης Κωσταράκος

Η θητεία του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής είναι τριετής και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα το Νοέμβριο του 2015, προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.

Τα συγχαρητήρια του προς τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, εκφράζει με δήλωση του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, επισημαίνοντας ότι "η επιτυχία του είναι επίσης επιτυχία της Ελλάδος και των Ένόπλων μας Δυνάμεων».

Παράλληλα εκφράζει τη βεβαιότητα ότι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα εργαστεί παραγωγικά και αποτελεσματικά από την πρώτη κιόλας μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του "για την οικοδόμηση μίας νέας στρατηγικής για την Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην πορεία προς μία πραγματικά Ενωμένη Ευρώπη".

Το βιογραφικό του
Ο Μιχάλης Κωσταράκος γεννήθηκε το 1956 στη Θεσσαλονίκη, αλλά κατάγεται από τη Μάνη (Κότρωνας Λακωνίας).[1] Αποφοίτησε απο το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εισήλθε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1974 απ' όπου αποφοίτησε ως Ανθυπολοχαγός Πυροβολικού το 1978.

Παρακολούθησε όλα τα εθνικά σχολεία του Πυροβολικού Μάχης και Α/Α Πυροβολικού καθώς επίσης και την Ανώτατη Σχολή Πολέμου και τη Σχολή Εθνικής Αμύνης. Παρακολούθησε σχολεία του Α/Α συστήματος Κ/Β HAWK στις ΗΠΑ (Fort Bliss, TX) και στο Βέλγιο (NPC, Glons).

Kατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει υπηρετήσει σε διάφορες Μονάδες Πυροβολικού και Κ/Β HAWK καθώς επίσης και σε θέσεις εθνικών και διεθνών Επιτελείων. Υπηρέτησε στο Διεθνές Στρατιωτικό Επιτελείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στα Τμήματα Πληροφοριών (Intelligence) και Τρεχουσών Επιχειρήσεων (Cur Ops) αντίστοιχα. Διετέλεσε Διοικητής της 117 ΜΠΠ, της 181 ΜΚ/Β HAWK, της 96 ΑΔΤΕ στη Χίο και της XII Μ/Κ ΜΠ «ΕΒΡΟΥ».

Υπηρέτησε σαν Διευθυντής του Επιτελικού Γραφείου του Αρχηγού ΓΕΣ Κωνσταντίνου Παναγιωτάκη (1999-2001), Διευθυντής Επιτελείου και Βοηθός Επιτελάρχη στο Γ΄ΣΣ/NDC-GR, Διευθυντής Κέντρου Επιχειρήσεων (JOC DIR) της KFOR στο Κόσσοβο, Διευθυντής του 3ου ΕΓ/ΓΕΣ, Διευθυντής της ΔΕΠΙΧ/ΓΕΣ, Διευθυντής Α΄ Κλάδου του ΓΕΣ και Διοικητής Γ΄ΣΣ/NDC-GR.

Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού Διπλωματικών και Στρατηγικών Σπουδών. Είναι κάτοχος πτυχίων αγγλικής και γαλλικής γλώσσας.

Έχει τιμηθεί με τα κάτωθι παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις:

- Μεγαλόσταυρος του Τάγματος του Φοίνικα - Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος της Τιμής - Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α΄Τάξεως - Διαμνημόνευση Αρχηγίας Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας - Αστέρας Αξίας και Τιμής - Διαμνημόνευση Αξίας και Τιμής - Διαμνημόνευση Ηγεσίας Σχηματισμού- Μεγάλης μονάδος Α΄ Τάξεως - Διαμνημόνευση Ευδοκίμου Διοικήσεως Α΄ Τάξεως - Διαμνημόνευση Υπηρεσιών Αξιωματικού Επιτελούς Α΄ Τάξεως - Διαμνημόνευση Ειρηνευτικών Αποστολών - Αναμνηστικό μετάλλιο ΝΑΤΟ για τα Βαλκάνια (non Article 5)

Την 01 Νοεμβρίου 2011 κατόπιν σχετικής απόφασης του ΚΥΣΕΑ, προήχθη στο βαθμό του Στρατηγού και ανέλαβε τα καθήκοντα του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης.[2]

Ο Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος είναι νυμφευμένος με την Αικατερίνη Σγουρού και έχει δύο κόρες, την Ασπα και την Αγνή. 
--------------------------
Πηγή: Έθνος
--------------------------