Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων στην Αίγινα



ΑΠΟ

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΗΣΩΝ                                                            10-11-2014





                                                  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων στην Αίγινα



Με εκπροσώπους φορέων και πολίτες της Αίγινας συναντήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος στο πλαίσιο της εκεί επίσκεψης του το προηγούμενο τριήμερο 7-9 Νοεμβρίου. Κεντρική διαπίστωση αποτέλεσαν οι τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες, αλλά και η κυβερνητική εγκατάλειψη του πανέμορφου αυτού  νησιού.

-Κατ΄αρχάς ο κ. Χατζηπέρος συναντήθηκε στο κτίριο του Παλαιού Δημαρχείου με τον Δήμαρχο της Αίγινας κ. Δημήτριο Μούρτζη και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Παραχώρησαν και κοινή συνέντευξη τύπου προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Στη συνέχεια επισκέφθηκαν την Παλιαχώρα της Αίγινας, το «Μυστρά του Αργοσαρωνικού». Μετά την επίσκεψη ο Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι «η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι μέσα στις προτεραιότητες μας. Όλα τα νησιά μας έχουν ανεκτίμητους θησαυρούς, στόχος μας είναι να τους αναδείξουμε».

-Να μην δοθούν σε ιδιώτες για 25ετή ενοικίαση αλλά να παραχωρηθούν στο Δήμο τα Ν. Οχυρά της Πέρδικας, (τα οποία ανήκουν στο Ταμείο Εθνικού Στόλου και έχουν βγει σε διαγωνισμό) ζήτησαν οι κάτοικοι της περιοχής. Με αυτή την άποψη ταυτίστηκε απόλυτα ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων.  

-Στο Κέντρο Υγείας Αίγινας διαπιστώθηκαν μεγάλες ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό (π.χ. παντελής έλλειψη αντιτετανικών, αντιφιδικών και λοιπών ορών) και βέβαια σε ιατρικό προσωπικό.  Χαρακτηριστικό είναι ότι το ακτινολογικό τμήμα βρίσκεται εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης προσωπικού! Ο Αντιπεριφερειάρχης δεσμεύτηκε να κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες για την στοιχειώδη αναβάθμιση. Οι υπηρεσίες υγείας είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων.

-Η υδροδότηση της Αίγινας, η διαχείριση των απορριμμάτων και οι τεράστιες ελλείψεις στις αθλητικές υποδομές, κυριάρχησαν στη  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας στην οποία παρευρέθη ο κ.Χατζηπέρος. Ο κ.Αντιπεριφερειάρχης    διαβεβαίωσε το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο ότι ο υποθαλάσσιος αγωγός ύδρευσης είναι στο επίκεντρο των προσπαθειών της Περιφέρειας, καθώς επίσης και η διαχείριση των απορριμμάτων και των υγρών αποβλήτων της νήσου.

 Στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων διαπιστώθηκε η επικινδυνότητα των κτιρίων λόγω κακών κατασκευών και εν γένει η υποβάθμιση του. Σημειώνεται ότι  το Κέντρο  λειτουργεί με εθελοντές και έχει ήδη προκαλέσει  παγκόσμιο ενδιαφέρον και πολύ θετικά σχόλια. Ο Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε ότι θα μεριμνήσει για την αποστολή μηχανικών από τη Δ/νση Τεχνικών Έργων και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες διότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει.

Στη διάρκεια της επίσκεψης του στην Αίγινα, επισκέφθηκε τα έργα ξηράς για τον αγωγό ύδρευσης της Αίγινας και διαπιστώθηκε η επιλεκτική εκτέλεση της πρώτης φάσης του έργου καθώς και η ύπαρξη ζημιών και κακοτεχνιών. 

Ο κ. Χατζηπέρος επισκέφθηκε  το νοσοκομείο «Άγιος Διονύσιος» το οποίο είναι το μοναδικό νοσοκομείο στον Αργοσαρωνικό που διαθέτει αξονικό τομογράφο και τρεις μονάδες αυξημένης φροντίδας, οι οποίες τίθενται σε λειτουργία εντός των ημερών. Σε συνεννόηση με τον Δ/ντη του Νοσοκομείου και με ιατρούς που εκπαιδεύουν εθελοντές για παροχή πρώτων βοηθειών, διασωληνώσεις τραυματιών κ.λ.π.,  συμφωνήθηκε να εφαρμοστεί και για τα υπόλοιπα νησιά η εκπαίδευση εθελοντών για έκτακτα περιστατικά.  

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την τοπική οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας όπου συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα τρέχοντα προβλήματα της Αίγινας και αντηλλάγησαν απόψεις.
Τέλος, την Κυριακή, εκπροσώπησε την Περιφέρεια Αττικής στις εκδηλώσεις που έγιναν για τον πολιούχο Άγιο Νεκτάριο.