Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Χρήστος Πάλλης, πρόεδρος ΕΟΤ: «Κλειδί» για βιώσιμη και πολυθεματική ανάπτυξη ο ιαματικός τουρισμός

«Κλειδί» για βιώσιμη και πολυθεματική ανάπτυξη ο ιαματικός τουρισμός
Ο τουρισμός υγείας και ευεξίας αποτελεί πλέον μια παγκόσμια βιομηχανία με κύκλο εργασιών, που προσέγγισε τα 494 δισ.δολάρια το 2013, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της 8ης διοργάνωσης του “Global Spa and Wellness Summit”, που διοργανώθηκε πρόσφατα στο Μαρακές, με τη συμμετοχή 400 στελεχών της βιομηχανίας ευεξίας από 45 χώρες.

Συνολικά, η παγκόσμια οικονομία των Wellness ταξιδιών δημιουργεί κύκλο εργασιών της τάξης των 3,4 τρισ.δολαρίων το χρόνο, σχεδόν 3 φορές μεγαλύτερο απο το 1 δισ.δολάρια σε όλο το κύκλωμα της φαρμακοβιομηχανίας!

Στην Ευρώπη, μόνο για ιαματικό τουρισμό, όπως τονίζει στη συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΕΟΤ κ.Χρήστος Πάλλης, ταξιδεύουν κάθε χρόνο 23 εκατομμύρια άτομα, ενώ η ευρωπαϊκή οδηγία που ανοίγει τα σύνορα στους ασφαλισμένους να επιλέγουν όποιο προορισμό θέλουν στην Ε.Ε. για ιαματική φροντίδα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για άνθιση αυτής της μορφής τουρισμού στην Ελλάδα, που διαθέτει τουλάχιστον 110 σημεία πλούσια σε ιαματικούς πόρους.

Ο κ.Πάλλης, έχοντας και την πολύχρονη εμπειρία του δημάρχου Μεθάνων, περιοχή με ιαματικές πηγές, εκτιμά ότι τα επόμενα χρόνια ο θερμαλισμός θα αποτελέσει πεδίο έντονου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων του κλάδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

-Θα θέλαμε να μας πείτε εισαγωγικά, δυο λόγια, για την ειδική μορφή τουρισμού του ιαματικού τουρισμού και τι προσφέρει η ανάπτυξη του στη χώρα μας.

-Ο Θερμαλιστικός τουρισμός είναι μια πολύ σημαντική ειδική μορφή τουρισμού, που σήμερα, σταδιακά κερδίζει σημαντικό μερίδιο της τουριστικής αγοράς. Συγκεκριμένα, ο θερμαλιστικός ή ιαματικός τουρισμός, είναι η εναλλακτική εκείνη μορφή τουρισμού, η οποία αποσκοπεί στην ίαση, φροντίδα της σωματικής και ψυχικής ανθρώπινης υγείας με τη χρήση ιαματικών φυσικών πόρων.

Αν λοιπόν λάβουμε υπόψη μας ότι κάθε χρόνο  23 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ταξιδεύουν για τη φροντίδα τους, στην οποία περιλαμβάνεται η πρόληψη, η θεραπεία και η αποκατάσταση, αντιλαμβανόμαστε το πόσο μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης έχουμε ως χώρα σ’ αυτό τον τομέα.

Ας μην ξεχνάμε ότι στη χώρα μας έχουμε 110 σημεία πλούσια σε φυσικούς ιαματικούς πόρους. Τα επόμενα χρόνια ο θερμαλισμός θα αποτελέσει πεδίο έντονου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων του κλάδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Είναι πεποίθηση μας ότι οι ειδικές μορφές τουρισμού, όπως είναι ο ιατρικός και ιαματικός τουρισμός, δημιουργούν  τις προϋποθέσεις για την επιμήκυνση της τουριστικής μας περιόδου και κυρίως αποτελούν όρο επιβίωσης της τουριστικής μας οικονομίας.

-Με ποιους τρόπους μπορεί να αναπτυχθεί ο ιαματικός τουρισμός;

Οι ιαματικές πηγές, που διαθέτει σε πληθώρα η χώρα μας, αποτελούν το «κλειδί» για βιώσιμη ανάπτυξη και την πολυθεματική οικονομική δραστηριότητα των περιοχών που θα αξιοποιήσουν τουριστικά τους ιαματικούς πόρους.Πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι ο ιαματικός τουρισμός δεν περιορίζεται αυστηρά σε ένα πεδίο, αλλά διαθέτει ποικίλες εκφάνσεις, όπως είναι η άμεση σύνδεση του με την  ιστορία και τον πολιτισμό ενός τόπου. Η ανάδειξη αυτών των στοιχείων επιτυγχάνεται, μέσω της ανάδειξης των σπουδαίων αποθεμάτων των ιαματικών πηγών, που διαθέτει σε πολλά σημεία η χώρα μας και παράλληλα την ανάδειξη της ελληνικής υδροθεραπευτικής τέχνης και των δομών του ιαματικού τουρισμού. 

Με την οδηγία 24/2011 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίνεται η δυνατότητα αξιολόγησης της υγειονομικής περίθαλψης, της αξιοποίησης του θερμαλισμού και των πηγών. Μέσω της οδηγίας αυτής, που ενσωματώθηκε στη χώρα μας με τον ν. 4213/2013, ανταποκρινόμαστε στις ευρωπαϊκές ποιοτικές προδιαγραφές, βάσει των οποίων δίδεται το σήμα και η πιστοποίηση των πηγών.

Έτσι, βασικός στόχος μας, είναι η διαμόρφωση νέων στόχων και δράσεων που θα μας οδηγήσουν στην ανάπτυξη του Ελληνικού τουρισμού-θερμαλισμού,  τόσο μέσω της απρόσκοπτης εφαρμογής του νόμου, όσο και κάθε άλλης ενέργειας που συμβάλλει στη φροντίδα της ανθρώπινης υγείας.
-------------------------------
Πηγή:  tornosnews.gr
-------------------------------