Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Τι πίνουν, να το πιούμε κι εμείς!


Σε ποσοστό 5,1% μειώθηκε η βιομηχανική παραγωγή τον μήνα Σεπτέμβριο. Ας μην αγχωνόμαστε. Το γεγονός ότι υπάρχει ακόμη βιομηχανική παραγωγή σε αυτή τη χώρα είναι θαύμα και διαψεύδει κατηγορηματικά τις φήμες που ήθελαν την Ελλάδα χώρα συνταξιούχων, ανέργων και δημοσίων υπαλλήλων. Επίσης, οι αξιότιμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι μπορούν να ευαγγελίζονται μια Ελλάδα δίχως μνημόνιο. Προσοχή, προσεχώς κατάρρευση...

Ποιός νοιάζεται σε αυτή τη χώρα για τέτοιες λεπτομέρειες όπως αυτή της βιομηχανικής παραγωγής. Εδώ και τέσσερα χρόνια οι εκπρόσωποι της ενεργοβόρας βιομηχανίας (δεν τολμάμε να πούμε βαριάς) διαμαρτύρονται για το κόστος του ρεύματος. Δεν τους άκουσαν. Μελέτη αποδεικνύει ότι με βάση τις πραγματικές τιμές του ρεύματος (μετά από τις εκπτώσεις κι όχι τις αναγραφόμενες στους αρχικούς τιμοκαταλόγους) η Ελλάδα προσφέρει στη βιομηχανία πιο ακριβά το ρεύμα απ΄ ό,τι το προσφέρει η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Άρα, δεν χρειαζόμαστε χαλυβουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες, εργοστάσια παραγωγής αλουμινίου. Διαφορετικά θα φροντίζαμε να είναι ανταγωνιστικά έναντι των Ευρωπαίων. Θα τους δίναμε, δηλαδή, τη δυνατότητα να πληρώνουν κι αυτοί το ρεύμα όσο οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί τους. Αλλά τι λέμε; Τα μονοπώλια να είναι καλά, τα δικαιώματα των εργατοπατέρων και τα συμφέροντα των μεσαζόντων. Όλοι οι άλλοι μπορούμε να πάμε να πνιγούμε.

Για να καταλάβετε ποιοί μας κυβερνούν, μάθετε πως χάλασε μία συμφωνία των βιομηχάνων με την κυβέρνηση για τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας. Οι βιομήχανοι, λοιπόν, δεσμεύτηκαν ότι αν γινόντουσαν δεκτές οι θέσεις τους θα έκαναν επενδύσεις με τις οποίες θα δημιουργούσαν συγκεκριμένες θέσεις εργασίας.

Ο πρωθυπουργός, λοιπόν,  συζήτησε το θέμα με κορυφαίο υπουργό κι εκείνος έβγαλε από το ντοσιέ του στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, τα οποία αναφερόντουσαν στους επίσημους τιμοκαταλόγους των εταιρειών ηλεκτρισμού. Με βάση εκείνον τον πίνακα, τον οποίο του τον διοχέτευσαν οι συνδικαλιστές, η ΔΕΗ εμφανιζότανε να πουλάει το ρεύμα φθηνά στη βιομηχανία. Αλλά δεν ήταν έτσι! Οι βιομηχανίες στο εξωτερικό παίρνουν μεγάλες εκπτώσεις.

Αν ο υπουργός είχε κάνει τον κόπο να ερευνήσει πιο σοβαρά και όχι στο πόδι, θα είχαμε ήδη περισσότερες από 50.000 νέες άμεσες θέσεις εργασίας. Και πολλές ακόμη νέες θέσεις εργασίας από την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας. Έτσι ελαφρά τη καρδία λειτουργούν οι άνθρωποι. Γι΄ αυτό τους λέμε ότι δεν είναι ικανοί να διευθύνουν ούτε ένα κατάστημα με ψιλικά. Διότι όλες οι δουλειές τους είναι στο πόδι. Ο άνθρωπος δεν έκανε τον κόπο για μία αξιόπιστη έρευνα. Έθαψε την ελληνική βιομηχανία δίχως να ιδρώσει, δίχως να καταλάβει καν τι έκανε.

Κι ερχόμαστε στο μείον 5,1% του Σεπτεμβρίου.  Μοιάζει με κηδεία.  Κι έπειτα μας λένε ότι βγαίνουμε από την κρίση; Πως; Δίχως επενδύσεις; Με την παραγωγή να μειώνεται διαρκώς; Με αποπληθωρισμό; Με εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους; Σε ποιο βιβλίο τα λέει αυτά να τα διαβάσουμε κι εμείς. Ας μας πουν τι πίνουν και είναι τόσο αισιόδοξοι για να το πιούμε κι εμείς...
---------------------------------------------
Πηγή: capital.gr-Θανάσης Μαυρίδης
---------------------------------------------