Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Οι Παιδικές Χαρές στα Κύθηρα

Παράταση δύο ετών είχε δοθεί στους δήμους  προκειμένου να προσαρμόσουν τις παιδικές χαρές τους στις τεχνικές προδιαγραφές του θεσμικού πλαισίου που έχει θεσπιστεί από το 2009, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών.
Οι δήμοι με τη νεότερη απόφαση που έλαβε το υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες μέχρι τις 31/12/2014.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι δήμοι ήταν υποχρεωμένοι να προβούν στην σχετική διαδικασία μέχρι το τέλος του 2012.

Μεταξύ άλλων ο χώρος που πρόκειται να δημιουργηθεί μία παιδική χαρά πρέπει, μεταξυ άλλων,να μην γειτνιάζει με χρήσεις που προκαλούν ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση και με δραστηριότητες που χρησιμοποιούν επικίνδυνα για την υγεία υλικά,  να μην γειτνιάζει με δρόμο ταχείας κυκλοφορίας ή κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων και να μην βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από εγκαταστάσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (κεραίες εκπομπής τηλεφωνίας, τηλεόρασης, ραδιοφωνίας) ή πυλώνες υψηλής τάσης κ.λπ.

Επιπλεόν να μην έχει οπτική επαφή με εγκαταστάσεις που μπορούν να βλάψουν την ψυχική υγεία των παιδιών (όπως νεκροταφεία, φυλακές κ.λπ.) και να υπάρχει άνετη και ασφαλής πρόσβαση (πεζόδρομος, δρόμος ήπιας κυκλοφορίας, πεζοδρόμιο κ.λπ.).

Η ΑΠΟΦΑΣΗ :


Δυστυχώς και ο Δήμος Κυθήρων {όπως και αρκετοί Δήμοι της Επικράτειας} παρέλειψε να συμμορφωθεί με την ισχύουσα νομοθεσία και έτσι κατ' ουσίαν οι παιδικές χαρές του νησιού θεωρούνται μέχρι στιγμής μη κατάλληλες για χρήση από τα παιδιά.

Ο Δήμος ήδη αναρτά πινακίδες που ενημερώνει τους κατοίκους για την χρήση των παιδικών χαρών με ιδία ευθύνη των γονέων και κηδεμόνων των παιδιών, και παράλληλα ο αρμόδιος τεχνικός του Δήμου εκπονεί την σχετική μελέτη, ενώ ήδη στο σχετικό προϋπολογισμό που έχει κατατεθεί προβλέπεται το ποσόν των 50.000 ευρώ για την συντήρηση και επισκευή των παιδικών χαρών του νησιού.

Είναι φυσικά περιττό να αναφέρουμε ότι τα δύο τελευταία χρόνια που είχαν δοθεί σαν παράταση αγνοήθηκαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή που ομοίως είχε αγνοήσει και την προηγούμενη υπουργική απόφαση του 2009. 

Έτσι στην κόψη του χρόνου η παρούσα δημοτική αρχή κάνει αγώνα δρόμου να αποκαταστήσει τα ζητούμενα από την νομοθεσία μέχρι το τέλος του 2014. {Κατά τα άλλα ΛΕΦΤΑ ΥΠΗΡΧΑΝ....}

Και ας θυμήσουμε λιγάκι την υπηρεσία της παιδικής χαράς στο παιδί: 

Ο πιο συνηθισμένος χώρος παιχνιδιού και συναναστροφής των παιδιών εκτός του παιδικού τους δωματίου είναι η παιδική χαρά. Το παιδί ξεκινά να παίζει στον χώρο της παιδικής χαράς απο όταν είναι ακόμη στην βρεφική ηλικία και συνεχίζει μέχρι και στα σχολικά του χρόνια. Πρόκειται για ένα μέρος που προσφέρει πλήθος ερεθισμάτων, μαθησιακών εμπειριών και παιδικών αναμνήσεων στην προσωπική ιστορία του κάθε παιδιού.

Τα κυριότερα οφέλη που προσφέρει το παιχνίδι στην παιδική χαρά είναι:
  •     Ανάπτυξη και εξάσκηση κινητικών δεξιοτήτων(λεπτής και αδρής κινητικότητας)
  •     Ευκαιρίες για ανακάλυψη υλικών που είναι η γέφυρα για τις πρώτες προμαθηματικές έννοιες.
  •     Πολυαισθητηριακή διέγερση μέσα απο διαφορετικά ερεθίσματα που επεξεργάζονται μέσω όλων των αισθήσεων.
  •     Ανάπτυξη και ενίσχυση της αυτοπεποίθηση και της ανεξαρτησίας αφού το παιδί δοκιμάζει τις δυνάμεις του και πιστεύει περισσότερο στον εαυτό του.
  •     Το παιδί αποκτά καλύτερη συναίσθηση του εαυτού του και των ορίων του (σε σχέση με τα άλλα παιδιά, αντικείμενα, στο χώρο)
  •     Πλήθος ευκαιριών για κοινωνική ενσωμάτωση μέσα απο την συναναστροφή του με άλλα παιδιά.
  •     Γίνονται οι πρώτες φιλίες και το παιδί μαθαίνει τι σημαίνει μοίρασμα και σεβασμός στον άλλον.
  •     Το παιδί εμπλουτίζει τις εμπειρίες του, γεγονός που δίνει ευκαιρίες συζήτησης και διήγησης αυτών των εμπειριών.
  •     Μέσα απο την συναναστροφή του με τα άλλα παιδιά μαθαίνει τα πρώτα ομαδικά παιχνίδια και να ακολουθεί κανόνες.
  •     Αντιμετωπίζει τους φόβους του (ψηλά μέρη, απότομα μέρη, να χάσει τα παιχνίδια του)
  •     Το παιδί βιώνει καθημερινά τις αλλαγές στην εξέλιξη των ικανοτήτων του(δεν μπορούσα να ανέβω, τώρα μπορώ)
Να τονίσουμε ότι ο χώρος της παιδικής χαράς δίνει την ευκαιρία και στους γονείς να εξασκηθούν στην καταπολέμηση των προσωπικών τους φόβων σε σχέση με το παιδί τους πχ. μήπως πέσει, χτυπήσει, κρυώσει αλλά και να συνειδητοποιήσουν την εξέλιξη των ικανοτήτων του
--------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
--------------------------------------