Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

«Ανοιχτά Δεδομένα»: Τι είναι και ποια τα οφέλη για τον πολίτη

Ανοιχτά Δεδομένα: Τι είναι και ποια τα οφέλη για τον πολίτη
Πώς θα σας φαινόταν να ταξιδεύετε, να αισθανθείτε κάποια αδιαθεσία και σε πραγματικό χρόνο να μπορείτε να ενημερωθείτε για τη θέση των νοσοκομείων στο οδικό δίκτυο και σε συνδυασμό με στοιχεία για την ημερήσια λειτουργία τους (ωράριο, εφημερίες, διαθεσιμότητα κλινών) να κατευθυνθείτε σε κάποιο από αυτά για να εξυπηρετηθείτε; 

Ή να μπορείτε να μαθαίνετε την καλύτερη τιμή που διαθέτουν σούπερ μάρκετ σε επιλεγμένα προϊόντα και σε σχετικά μικρή απόσταση από τη θέση που βρίσκεστε; 

Αυτές τις δυνατότητες και ακόμη περισσότερες μπορούν να έχουν πλέον οι πολίτες, μέσα από την ανάπτυξη ειδικών εφαρμογών στο διαδίκτυο, μετά την πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, για τα «Ανοιχτά Δεδομένα», σύμφωνα με το ρεπορτάζ του epoli.gr.

Επίσης, ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες για περαιτέρω χρήση εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημόσιου τομέα.

Η ανοιχτή διάθεση δεδομένων θα ωφελήσει συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, συμβάλλοντας μεσοπρόθεσμα στην ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα «Ανοικτά Δεδομένα» εκτιμάται πως θα οδηγήσουν σε οικονομικά οφέλη πλέον των 40 δις ευρώ για την Ε.Ε., καθώς και σε αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, που θα ξεπερνά τα 3 τρις δολάρια, σε επτά διαφορετικούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας (εκπαίδευση, μεταφορές, καταναλωτικά προϊόντα, ηλεκτρική ενέργεια, πετρέλαιο και φυσικό αέριο, υγεία και καταναλωτική πίστη) σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η κατανομή αυτών των 3 τρις και πλέον δολαρίων γίνεται μεταξύ Η.Π.Α. (1,1 τρις δολάρια), Ευρώπης (900 δις δολάρια) και του υπόλοιπου κόσμου (1,7 τρις δολάρια).

Παραδείγματα βασικών διευκολύνσεων 

- Μπορεί να αναπτυχθεί εφαρμογή για κινητά για την επιλογή πρατηρίου βενζίνης σε χαμηλή τιμή και σχετικά κοντά στη θέση του οδηγού στο οδικό δίκτυο. Η ανάπτυξη εφαρμογών που ενισχύσουν την έρευνα αγοράς, οδηγεί μέσα από τον υγιή ανταγωνισμό σε μείωση τιμών.

- Με βάση το οδικό δίκτυο και σε συνδυασμό με στοιχεία όπως θέσεις ξενοδοχείων, σημείων τουριστικού ενδιαφέροντος, υπηρεσιών υγείας, δρομολογίων, ακτοπλοϊκών δρομολογίων κ.λπ. μπορούν να αναπτυχθούν τουριστικές εφαρμογές, που θα προωθήσουν την ανάπτυξη και τη βελτίωση των υπηρεσιών στο χώρο του τουρισμού.

- Θα μπορούσε να αναπτυχθεί εφαρμογή, που θα έδινε τη δυνατότητα στους γιατρούς να επιλέγουν φάρμακο και να συνταγογραφούν με βάση τη δραστική ουσία και άλλα στοιχεία των φαρμάκων.

- Με βάση στοιχεία προϋπολογισμού και αποφάσεων δαπανών των κυβερνητικών φορέων (π.χ. μέσω αξιοποίησης των ανοικτών δεδομένων του Προγράμματος «Διαύγεια») μπορεί να αναπτυχθεί εφαρμογή που να αναλύει για κάθε φορέα του Δημοσίου (Υπουργεία, Δήμους κ.λπ.) ακριβώς τι ξοδεύει, αλλά και πόσα χρήματα λαμβάνουν οι εταιρίες από το Δημόσιο (ανά φορέα με συγκεντρωτικά και συγκριτικά στοιχεία).
------------------------------
Πηγή: epoli.gr
------------------------------