Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Επιστολή προς Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου 7ης Νοεμβρίου

Προς
Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κυθήρων.

Αγαπητέ Πρόεδρε.

Για τους λόγους που αναφέρω στην από 3-11-14 επιστολή μου προς τον κ. Δήμαρχο, δεν είναι δυνατόν να συμμετέχω στην σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Βρίσκομαι στον Πειραιά αφού την ίδια ημέρα εκδικάζεται υπόθεση που αφορά έργο του Δήμου.
Στην απάντησή του ο Δήμαρχος, μου εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν μπορούσε να μεταφερθεί η σημερινή συνεδρίαση, όπως του ζήτησα με την επιστολή μου, με κάλεσε δε σε συνεργασία για να του κάνω γνωστές τις παρατηρήσεις μου, επί του προτεινόμενου Τεχνικού Προγράμματος του 2015.

Κατά την συνάντηση που είχαμε, επεσήμανα στον Δήμαρχο, εκτός από κάποια λάθη και παραλήψεις, τα οποία προφανώς είχαν γίνει εκ παραδρομής, την λανθασμένη και μη σύννομη κατάρτιση του Τ.Π.
 
Η εγγραφή των έργων, τα οποία χρειάζονται σε κάθε Τοπική Κοινότητα, εκτός από το ότι είναι υποχρεωτική από τον νόμο, είναι χρήσιμη και αποτελεσματική κατά την υλοποίηση του προγράμματος. 

Τα συμβούλια και οι εκπρόσωποι των Τοπικών Κοινοτήτων κατέθεσαν έγκαιρα προτάσεις έργων, τα οποία όμως δεν έλαβε υπόψη της η Εκτελεστική Επιτροπή, η οποία εισηγείται το Τ.Π.

Η αντιμετώπιση αναγκών με την διαδικασία του θεσμού της "Πάγιας Προκαταβολής" είναι βέβαια υποχρεωτική κατά τον νόμο, μπορεί δε να δώσει άμεσες λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας. Στο προτεινόμενο Τ.Π δεν διακρίνω κωδικούς οι οποίοι υπηρετούν αυτό τον θεσμό, ούτε βέβαια κάποιο αναπτυξιακό στόχο.

Ο Δήμαρχος με διαβεβαίωσε ότι θα μεταφέρει τις παρατηρήσεις μου στο Συμβούλιο. 

Εύχομαι να γίνει αυτό και οι συνάδελφοι Δημοτικοί Σύμβουλοι να υιοθετήσουν τις αλλαγές οι οποίες πρέπει να γίνουν, ώστε να έχουμε ένα πρακτικό, αποτελεσματικό, αναπτυξιακό, Τεχνικό Πρόγραμμα το 2015. 

Η κατάρτιση και έγκριση του Τ.Π, σηματοδοτεί την φιλοσοφία του υπό σύνταξη Προϋπολογισμού.
Αν δηλαδή θα ακολουθήσει η παρουσίαση Προϋπολογισμού εργαλείου για την ανάπτυξη των νησιών μας, ή ενός τυπικού διαχειριστικού εγγράφου.

Είναι η ευκαιρία τώρα, ο Δήμος μας για πρώτη φορά βρίσκεται σε τέτοια ισχυρή οικονομική θέση.
Την ίδια ώρα που οι περισσότεροι Δήμοι στην Ελλάδα, αναλώνονται να διαχειριστούν τα χρέη τους, ο Δήμος μας έχει τέτοια ρευστότητα όση δεν είχε ποτέ στο παρελθόν. 

Έχει ταμειακό απόθεμα για την χρηματοδότηση προκαταβολικά, ολόκληρου του προγράμματος.
Μην αφήσετε λοιπόν την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Πειραιάς 7-11-2014

Μιχάλης Δ. Πρωτοψάλτης
Δημοτικός Σύμβουλος Επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης
"Νέα Πορεία Όραμα & Έργο"