Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤO NAYΑΓΙΟ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ - Καψάλι Κυθήρων 3 Οκτωβρίου 2014.

Σε μια εκδήλωση όπου παραβρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.κ. Σεραφείμ, επιστήμονες, ερευνητές οι τοπικές αρχές τα Μ.Μ.Ε. καθηγητές πανεπιστημίων και πολλοί άλλοι, παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την ενημέρωση για τις εξελίξεις των ερευνών που γίνονται αυτή την περίοδο στο ναυάγιο των Αντικυθήρων.









Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προβολή ενός βίντεο το οποίο έδειχνε την προετοιμασία των ερευνητών επιστημόνων με την βύθιση του ειδικού ρομπότ που κατασκευάστηκε ειδικά γι αυτό τον λόγο και δυτών που έφτασαν στο ναυάγιο για να φέρουν στο φως νέα ευρήματα του ναυαγίου των Αντικυθήρων.

Η όλη επιχείρηση χρηματοδοτήθηκε από το ίδρυμα "Αικατερίνης Λασκαρίδη", την εταιρία ΟΤΕ ΚΟΣΜΟΤΕ και την Ελβετική εταιρία ρολογιών HUBLOT.

Την εκδήλωση συντόνισε ο κύριος Βιτσαξής που είναι και μέλος της ομάδας των ερευνητών.

Η εκδήλωση έγινε στο θέατρο Πολυχώρος Ζείδωρος.

Στην αρχή διαβάστηκε μια επιστολή της υπουργού Πολιτισμού κυρίας Άντζελας Γκερέκου που δεν μπόρεσε λόγω υποχρεώσεων να παρευρεθεί στην εκδήλωση.











Στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε ο Δήμαρχος Κυθήρων και Αντικυθήρων κύριος Χαρχαλάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία του ναυαγίου των Αντικυθήρων και στην ιστορία της ανακάλυψης από σφουγγαράδες της Σύμης, ευχαρίστησε όλους τους επιστήμονες και όλους τους υποστηρικτές αυτών των ερευνών.

Ο κύριος Χαρχαλάκης με έναν καταπληκτικό λόγο τόνισε ιδιαίτερα ότι το τελευταίο διάστημα η χώρα μας ζει μέσα σε μια καθημερινή ανακάλυψη αρχαιοτήτων από την Αμφίπολη και μια εξ ίσου σημαντική ανακάλυψη ίσως και πολύ σημαντικότερη τώρα στα Αντικύθηρα.

Μιλάμε για ένα μηχανισμό που αν αναλογιστούμε την εποχή και τα μέσα που διέθεταν τότε ερχόμαστε να σταθούμε με δέος μπροστά σε όλες αυτές τις εξελίξεις.










Τον λόγο πήρε κατόπιν ο πρέσβης της Ελβετίας, χαιρέτησε το κοινό και μίλησε για την συμμετοχή τις Ελβετικής εταιρίας ρολογιών στις έρευνες στα Αντικύθηρα αλλά και στην Ερέτρια με το ηλιακό σκάφος PLANET SOLAR.

Σημαντικός χορηγός ο ΟΤΕ ΚΟΣΜΟΤΕ και στο βήμα ανέβηκε και μίλησε η υποδιευθύντρια εξωτερικής τεχνολογίας νέας γενιάς κυρία Πόλυ Κατσούλη η οποία μεταξύ άλλων τόνισε ότι, συμμετέχουμε σε μια έρευνα που θα ρίξει φως σε αναπάντητα ερωτήματα και η εταιρία μας διέθεσε εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας ο οποίος μετά το πέρας των ερευνών θα παραμείνει στα Αντικύθηρα στην διάθεση των κατοίκων.

Σημαντικός χορηγός το ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και στο βήμα μίλησε ο Πάνος Λασκαρίδης ο οποίος ευχαρίστησε τους επιστήμονες, το Υπουργείο Πολιτισμού το Πολεμικό Ναυτικό το οποίο διέθεσε το πλοίο "ΘΕΤΙΣ" και πρόσφερε σημαντική βοήθεια για τις ανάγκες των ερευνών.










Η έκπληξη της ομιλίας του κυρίου Λασκαρίδη ήταν όταν ανέφερε πως ενώ όλοι πρόσμεναν με αγωνία να ακούσουν για τα νέα ευρήματα , ανακοίνωσε πως η Ελληνική Πολιτεία απαγόρεψε οποιαδήποτε ανακοίνωση και θα προβεί η ίδια σε ανακοινώσεις η Πολιτεία,  μπορεί και την επόμενη εβδομάδα.

Οι επόμενοι ομιλητές εξ ίσου σημαντικοί ήταν ο κύριος Ματιάς Μπιτέ της εταιρίας ρολογιών HUBLOT ο οποίος μίλησε για την στήριξη των ερευνών η οποία θα είναι συνεχής και ανακοίνωσε ότι περίπου σε ένα χρόνο από σήμερα η εταιρία θα έχει στη διάθεση του κοινού ένα ρολόι κατασκευασμένο βασιζόμενο στον μηχανισμό των Κυθήρων.

Τελειώνοντας με μια δόση χιούμορ ο κύριος Ματιάς χαριτολογώντας ανέφερε κάτι μεταξύ ποδοσφαίρου ... περικνημίδες και άρματος... θα "παίξουμε" μπάλλα. Κάτι υπονοούσε;;;

Ο κύριος Κωνσταντίνος Τίκας ο επόμενος ομιλητής που είναι ο συγγραφέας ενός βιβλίου αφιερωμένο στα Αντικύθηρα.

Πολύ ενδιαφέρουσα η ομιλία του καθηγητή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Θεοδόση Τάτσιου.










Προς το τέλος στο βήμα ανέβηκε ο κύριος Θεοτόκης Θεοδούλου μελετητής του μηχανισμού των Αντικυθήρων και πρόεδρος της Εφορίας Εναλίων Ερευνών .

Ο κύριος Θεοδούλου μαζί με τον συναδελφό του από την Ολανδία μιλήσανε για την εμπειρία μιας ομαδικής δουλειάς, την εμπειρία το να καταδύεται κάποιος σ' ένα χώρο όπου βρέθηκε ο πιο προηγούμενος μηχανισμός του κόσμου, αλλά και την εμπειρία της στιγμής της ανακάλυψης όλων αυτών που σήμερα έρχονται στο φως.

Προς το τέλος λίγα λεπτά πριν τελειώσει η εκδήλωση μια απρόσμενη παρέμβαση του κυρίου Μουσά καθηγητή και ερευνητή ο οποίος ανέβηκε στο βήμα δημιουργώντας μια μικρή ταραχή ανέφερε ότι θα έπρεπε στην εκδήλωση αυτή οι ομιλητές να αναφερθούν μεταξύ άλλων και στην πρώτη ομάδα ερευνητών που έφεραν στο φως τον μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Να θυμίσουμε ότι ο κύριος Μουσάς έχει κάνει εκθέσεις σε διάφορα μέρη του κόσμου όπως και στο Γυμνάσιο Λύκειο των Κυθήρων με θέμα το ναυάγιο των Αντικυθήρων και την πρώτη και μοναδική έκθεση στη ΝΑΣΑ.

Είναι επίσης και ο συγγραφέας του βιβλίου ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων.

Η βραδιά έληξε με την αναμονή για τις ανακοινώσεις που θα κάνει πλέον η επίσημη Ελληνική Πολιτεία.

Αυτό που έμεινε στο μυαλό όλων των παρευρισκομένων ήταν ότι στην περίοδο της Ελληνικής Αρχαιότητας συνέβη μια επανάσταση και σήμερα αναμένουμε τα αποτελέσματα της.


-------------------------------------------------------------------
Ρεπορτάζ για τα Κυθηραϊκά Νέα Δέσποινα Βαγγελόγλου-
Φωτογραφίες Ειρήνη Βενέρη Τραβασάρου
-------------------------------------------------------------------