Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

"Παραδείσι"Βοιών Λακωνίας

Το Παραδείσι είναι κυρίως γνωστό για τη γυναικεία βυζαντινή μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η οποία και ιδρύθηκε από την Ειρήνη Παλαιολόγου, κόρη του βασιλιά Ανδρόνικου Παλαιολόγου το 1300 και λειτούργησε μέχρι το 1821. Το μοναστήρι, παρά την παρακμή του, συνέχισε να αποτελεί το επίκεντρο των εκδηλώσεων του Δεκαπενταύγουστου.









Η περιοχή φημίζεται επίσης για τους πολλούς νερόμυλους που λειτουργούσαν εκεί, καθώς οι Παραδεισιώτες, εκμεταλλευόμενοι τα νερά των πηγών, δημιούργησαν ένα δίκτυο νερόμυλων που έφτανε το ένα χιλιόμετρο. Σύντομα, η περιοχή αποτέλεσε κέντρο άλεσης των σιτηρών, με τα οποία και τροφοδοτούνταν όλη η ευρύτερη περιοχή των Βατίκων.

Εκτός από μυλωνάδες, οι Παραδεισιώτες αποτέλεσαν και εξαίρετους κτίστες, καθώς ακολουθώντας μία αυστηρή οικονομία του χώρου, αξιοποιούσαν κάθε τετραγωνικό μέτρο, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν έναν κλιμακωτό οικισμό, με μεγάλο δίκτυο μονοπατιών που οδηγούσαν στη θάλασσα και τα γύρω χωριά.

Οι κάτοικοι ασχολούνταν επίσης με τη γεωργία, αλλά και με την καλλιέργεια μεταξοσκώληκα μέσω της οποίας κάλυπταν τις ανάγκες ένδυσής τους.












Σήμερα, το Παραδείσι προσφέρεται για στάση στο καταπράσινο τοπίο του χωριού και τον αναστηλωμένο νερόμυλο για όσους είναι καθοδόν προς το Σπήλαιο Καστανιάς.Το Παραδείσι βρίσκεται μόλις λίγα λεπτά από τη Νεάπολη στον δρόμο για την Κάτω Καστανιά. Στην είσοδο του χωριού υπάρχει χώρος στάθμευσης
-----------------------
Πηγή: AdelinFM
-----------------------