Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Διεθνή ΜΜΕ για ναυάγιο Αντικυθήρων: «Θησαυροί στον Τιτανικό του αρχαίου κόσμου»..

Το μυστήριο που κρύβουν τα ευρήματα των ανασκαφών στην Ελλάδα είτε η περιοχή ονομάζεται Αμφίπολη, είται βυθός των Αντικυθήρων έχουν εξάψει το ενδιαφέρον στο εξωτερικό, με το διεθνή Τύπο να παρακολουθεί όσα έρχονται στο φως.


Τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία και δίκτυα δεν παρέλειψαν να αφιερώσουν ένα.. κομμάτι τους στις χθεσινές ανακοινώσεις για τα ευρήματα στο μοναδικό ναυάγιο των Αντικυθήρων.

«Το ναυάγιο των Αντικυθήρων έδωσε νέους θησαυρούς» αναφέρει το BBC. «Μία διεθνής αποστολή ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε αξιοσημείωτα ευρήματα στο ναυάγιο. Το πλοίο που χρονολογείται στο 70 - 60 πΧ βρέθηκε από Έλληνες σφουγγαράδες πριν από 100 χρόνια».
Το δίκτυο σημειώνει επίσης, ότι οι μεγαλύτερος θησαυρός που «κρύβει» το πλοίο είναι τα απομεινάρια ενός «υπολογιστή» που χρησιμοποιείτο ως αστρονομικός υπολογιστής.
«Οι νέες αυτές έρευνες έφεραν στο φως σκεύη, εξαρτήματα του πλοίου και ένα γιγάντιο χάλκινο δόρυ, το οποίο πιθανώς να ήταν προσαρτημένο σε κάποιο άγαλμα πολεμιστή, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους», επισημαίνει το BBC.

To Associated Press στον τίτλο τηλεγραφήματός του αναφέρει ότι «Οι αρχαιολόγοι επισκέφτηκαν ξανά το πλούσιο ρωμαϊκό ναυάγιο της Ελλάδας».
«Με εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας «ξεσκόνισαν» ένα από τα πλουσιότερα ναυάγια της αρχαιότητας για σημαντικούς θησαυρούς, ανακτώντας διασπαρμένα καλλιτεχνήματα, εν μέσω ενδείξεων ότι υπάρχουν σημαντικά έργα τέχνης που περιμένουν την ανακάλυψή τους κάτω από το βυθό της θάλασσας», αναφέρει το ΑΡ.
«50 μέτρα κάτω από τη θάλασσα των Αντικυθήρων στη νότια Ελλάδα, το ρωμαϊκό εμπορικό πλοίο εντοπίστηκε κατά τύχη από σφουγγαράδες πριν από έναν αιώνα. Τώρα είναι πλέον προσβάσιμο με την χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας», σημειώνει.

«Αρχαιολόγοι - δύτες που αναζητούν θαμμένους θησαυρούς από αρχαίο ναυάγιο στην Ελλάδα πραγματοποίησαν τον πρώτο διαστημικό τους περίπατο κάτω από τη θάλασσα», σημειώνει η Daily Mail.
«Η υψηλής τεχνολογίας στολή Exosuit χρησιμοποιείται από την ερευνητική ομάδα για την εξερεύνηση του ναυαγίου και τους επιτρέπει να βουτούν σε περισσότερο από το διπλάσιο βάθος σε σχέσης με τις προηγούμενες αποστολές», προσθέτει, ενώ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων που θεωρείται ο παλαιότερος υπολογιστής στον κόσμο. «Η συσκευή αυτή του 2ου αιώνα πΧ ανακαλύφθηκε από σφουγγαράδες το 1900 στο απομακρυσμένο αυτό ελληνικό νησί. Ο πολύπλοκος μηχανισμός, αποτελούμενος από 40 χάλκινα γρανάζια και εργαλεία, χρησιμοποιείτο από τους Αρχαίους Έλληνες για να παρακολουθούν τους κύκλους του ηλιακού συστήματος», προσθέτει η Mail.

Στη μακρινή Αυστραλία, το news.com.au ανέφερε ότι οι αρχαιολόγοι με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας και στολές που μοιάζουν με τον Iron Man βούτηξαν και ερεύνησαν εξονυχιστικά ένα από τα πλουσιότερα ναυάγια της αρχαιότητας, επιστρέφοντας στην επιφάνεια με αρχαίους θησαυρούς, όπως επιτραπέζια σκεύη, εξαρτήματα πλοίου και ένα γιγάντιο χάλκινο δόρυ. Και όλο και περισσότεροι θησαυροί αναμένεται να ανακαλυφθούν κάτω από το βυθό της θάλασσας».
Το δίκτυο παραθέτει και τις δηλώσεις του αρχαιολόγου της ομάδας Μπρένταν Φόλεϊ, ο οποίος τόνισε ότι είναι «το μεγαλύτερο αρχαίο ναυάγιο που έχει ανακαλυφθεί. Είναι ο Τιτανικός του αρχαίου κόσμου».

Το livescience ξεκινά την αναφορά του από τα ευρήματα που «ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια αποστολής στο 2.000 ετών ναυάγιο των Αντικυήρων στην Ελλάδα».
«Οι θησαυροί στο αρχαίο πλοίο είχαν ανακαλυφθεί έναν αιώνα πριν. Σήμερα αρχαιολόγοι κάτω από τη θάλασσα που επισκέπτονται ξανά το ναυάγιο λένε ότι καλύπτει μία ακόμη μεγαλύτερη περιοχή από ότι αναμενόταν», προσθέτει.
Αναφέρει ακόμη την επίσκεψη του Ζακ Ιβ Κουστό στο ναυάγιο των Αντικυθήρων πριν από μερικές δεκαετίες που είχε ανακαλύψει επίσης ενδιαφέροντα αντικείμενα. «Η ομάδα του Μπρένταν Φόλεϊ, τώρα, θα προσπαθήσει να βρει τι άλλο κρύβεται κάτω από το βυθό», συμπληρώνει το δημοσίευμα..
--------------------------
Πηγή: ΑΜΠΕ
--------------------------