Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

ΟΛΑ ΟΣΑ ΘΑ ΖΗΣΕΙΣ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ!

Ουάσιγκτον, Βερολίνο και Βρυξέλλες ακούν με προσοχή.

Το βλέπουμε στο ταμπλό του χρηματιστηρίου. Κι αυτή φαίνεται να είναι μόνο η αρχή. Την ώρα που οι Γερμανοί κρεμάνε στα μανταλάκια και διαψεύδουν τον χαμογελαστό κ. Χαρδούβελη, οι δηλώσεις στελεχών του ΣΥΖΡΙΖΑ δείχνουν ξεκάθαρα ότι η αριστερά ετοιμάζεται για μία επική μάχη επικράτησης, αγνοώντας την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και τις στρατηγικές της επιλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να δώσει τα πάντα για να πάρει την εξουσία. Υπόσχονται τα πάντα σε όλους. Ακόμη κι αν ξέρουν ότι αυτό δεν είναι παρά ένα θανάσιμο φλερτ με το χάος.

Επιμένει ο γνωστός εργατολόγος κ. Μητρόπουλος ότι ο κ. Σταθάκης δεν εκφράζει το κόμμα όταν δεσμεύεται πως δεν θα κουρευτούν τα δάνεια του ΔΝΤ. Ή δεν ξέρουν τι κάνουν ή ξέρουν κι έχουν αποφασίσει να μας γυρίσουν πίσω μερικές δεκαετίες. Κάποιος πρέπει να τον πληροφορήσει ότι κάτι ανάλογο, να μην εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς το ΔΝΤ,  έχουν τολμήσει μέχρι σήμερα μόνο κάποια αφρικανικά κράτη. Είναι σαφές που τοποθετούν την Ελλάδα. Μπορεί να εμπιστεύονται για τις προσωπικές τους καταθέσεις τις ξένες τράπεζες του εξωτερικού, αλλά για τους εγχώριους ιθαγενείς έχουν την απόλυτη τριτοκοσμική πρόταση: Να κλέψουμε τα λεφτά του ΔΝΤ!

Πώς νομίζουν ότι θα σταθούμε στις διεθνείς μας σχέσεις αν συμπεριφερόμαστε ως κοινοί μπαταχτσήδες; Έχουν συναίσθηση τι ακριβώς λένε ή τους ξεφεύγουν; Με πιστόλια στο τραπέζι και με τσαμπουκάδες του λιμανιού δεν κυβερνούνται χώρες. Το πολύ - πολύ να μαζεύουμε συντρίμμια για μερικές δεκαετίες.

Χτες ο κ. Τσίπρας ζήτησε να διατεθούν τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ του ΤΧΣ στα κόκκινα δάνεια. Συνταγή καταστροφής! Δεν ζήτησε να διατεθούν αυτά τα λεφτά για νέες επενδύσεις και για νέες θέσεις εργασίας. Αλλά να δώσουμε ένα μήνυμα σε όλους τους Έλληνες ότι έφτασε η εποχή της σεισάχθειας.

Ταυτόχρονα το κόμμα με ανακοίνωσή του ζητάει σεισάχθεια για τις μικρομεσαίες. Το λένε σε όλους τους τόνους, μην τυχόν και κάποιος δεν το έχει καταλάβει: Χαρίστε τα δάνεια στον λαό! Λες και τα χρήματα που θα "χαριστούν" θα βγουν από ένα μαγικό ATM.  Αν δεν είναι επικίνδυνοι για λόγους άγνοιας, τότε είναι κάτι χειρότερο! Κι η αλήθεια είναι ότι δεν είναι μπορεί κάποιος να πιστέψει ότι είναι δυνατόν να γίνονται τόσα πολλά και μαζεμένα λάθη. Δεν μπορεί να μην ξέρουν ότι αυτές οι δηλώσεις και οι συμπεριφορές πλήττουν σοβαρά την εικόνα τις χώρας στο εξωτερικό και κλονίζουν την εμπιστοσύνη των αγορών. Τείνουμε να πιστέψουμε ότι δρουν συστηματικά και με σχέδιο, με στόχο να γαντζωθούν για πολλά χρόνια στην εξουσία...

Ωρύονται σήμερα κάποιοι ότι δεν έχουμε να χάσουμε κάτι περισσότερο από ότι έχουμε ήδη χάσει. Κάνουν λάθος! Παρά τις βαριές απώλειες η Ελλάδα εξακολουθεί και είναι μία πολλά υποσχόμενη χώρα. Είναι μία σοβαρά πληγωμένη, αλλά όχι μία κατεστραμμένη χώρα. Είναι απόλυτα κατανοητό ότι το παλιό πολιτικό σύστημα έχει κουράσει. Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προτάσεις για το μέλλον. Ανασύρει προτάσεις από το γκρίζο και σκοτεινό παρελθόν μας. Ένα παρελθόν που το θάψαμε άτσαλα και γι αυτό ίσως μας εκδικείται.

Η Ελλάδα έχει κάνει στρατηγικές επιλογές τα τελευταία εβδομήντα χρόνια. Βρίσκεται σήμερα εντός της ΕΕ επειδή εμείς το θελήσαμε και το επιδιώξαμε. Δυσκολευτήκαμε να πετύχουμε αυτό τον στόχο. Το να ανοίξουμε την πόρτα και να βγούμε είναι εύκολο, αλλά ταυτόχρονα είναι και  η απόλυτη συνταγή της καταστροφής. Το πρόβλημα δεν είναι να βρεθεί μία αριστερή κυβέρνηση στην εξουσία. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η αριστερά δεν σέβεται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και το αποδεικνύει κάθε μέρα. Η Ευρώπη των λαών δεν έχει σχέση με την Ευρώπη που ένα κράτος μέλος δεν αναγνωρίζει τις συμφωνίες της προηγούμενης νόμιμης κυβέρνησης. Ούτε με τυχοδιωκτικές δηλώσεις για στάση πληρωμών. Ας το ξανασκεφτούν όσο είναι καιρός. Αν υπάρχει ακόμη καιρός...

Υπάρχει και η κυβέρνηση! Για να μην ξεχνιόμαστε, καθώς η μία κατραπακιά διαδέχεται την άλλη! Δεν προλαβαίνει  το Υπουργείο Οικονομίας να διαρρέει κάθε φορά τα "καλά νέα",  μετά από τις συναντήσεις του χαμογελαστού καθηγητή κ. Χαρδούβελη στο εξωτερικό και έπειτα από λίγο μας πλακώνουν στις διαψεύσεις. Μα καλά! Σε άλλες συναντήσεις συμμετείχαν οι δικοί μας;  Πώς είναι δυνατόν άλλα να καταλαβαίνει ο Γκίκας και άλλα η Λαγκάρντ την μία φορά και ο Σόιμπλε την  άλλη;

 Να το θυμηθείτε ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει αυτοδύναμος, αυτό δεν θα γίνει από την ικανότητα των στελεχών της αντιπολίτευσης, αλλά εξαιτίας της εντυπωσιακής ανικανότητας των στελεχών της κυβέρνησης.

Με πολιτικές φτιαγμένες στο πόδι, κύριοι, δεν πάμε κάπου. Κι εσείς επιμένετε εδώ και δύο χρόνια σε πολιτικές τύπου ΕΝΦΙΑ. Δεν έχετε, δυστυχώς, να επιδείξετε κάτι άλλο. Να σας πούμε πως το βλέπουν στο εξωτερικό:  Πιστεύουν ότι δεν έχουν αλλάξει σπουδαία πράγματα από τότε  που ο Γιάννης ο Παπαθανασίου έγραφε πάνω στην χαρτοπετσέτα την ώρα που του μιλούσε η Λαγκάρντ. Ότι είμαστε το ίδιο πρόχειροι και αναποτελεσματικοί. Και μην πιστεύετε αυτά που έγραφαν εδώ στην Αθήνα ότι ο Σόιμπλε αγαπούσε τον έναν ή τον άλλον Έλληνα υπουργό και συμφωνούσε με τις πολιτικές τους. Αν υπήρχε τρόπος να μας εξαφανίσουν σε ένα δευτερόλεπτο θα το είχαν ήδη κάνει.

Είναι σαφές ότι έχουμε εισέλθει στην πιο σκληρή προεκλογική περίοδο των τελευταίων ετών. Η χώρα δεν αντέχει σε ένα τέτοιο κλίμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε με τα επιτόκια στα ύψη, το χρηματιστήριο να καταρρέει και την αγορά να φοβάται την επόμενη ημέρα.  Η χώρα δεν μπορεί να αντέξει με τους μεν να νομίζουν ότι κάνουν μεταρρυθμίσεις και τους δε να φαντασιώνονται ότι θα κάνουν επανάσταση. Δεν ξέρουμε αν μπορούμε να σταθούμε μέχρι τον Φεβρουάριο με τέτοιες συνθήκες. Το κακό είναι ότι δεν υπάρχει λύση. Ότι δεν φαίνεται στον ορίζοντα τι είναι εκείνο που θα μπορούσε να αλλάξει την μοίρα μας και να μην μας φέρει αντιμέτωπους με τους χειρότερους εφιάλτες μας.
----------------------------------------------
Πηγή: capital.gr-Θανάσης Μαυρίδης
----------------------------------------------