Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ - ΥΔΟΜ/Εκδοση Αδειών - Δημόσια έργα – Αυθαίρετη δόμηση



ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΩΝ ΚΥΘΗΡΩΝ για τα παρακάτω θέματα:
ΥΔΟΜ/Εκδοση Αδειών 
Δημόσια έργα – 
Αυθαίρετη δόμηση                                      

1. ΥΔΟΜ/Εκδοση Αδειών:

Έως και σήμερα, δεν έχουμε λάβει καμία ενημέρωση από τον δήμαρχο Κυθήρων, παρά τις υποσχέσεις που είχε δώσει στην συνάντηση με αντιπροσωπεία μας  (Α. Μαριάτος, Μ. Σούγιαννης, Γ. Φατσέας, Α. Λουράντος) της 12-07-2014 στο Λιβάδι, για τις ενέργειες που έχουν γίνει για την ίδρυση ΥΔΟΜ ή για τις επαφές του με την νέα δημοτική αρχή του Πειραιά για την αποκατάσταση της λειτουργίας της ΥΔΟΜ (Αρμοδιότητας Καλλικράτη) του δήμου Πειραιά.


H υποβολή και η έκδοση εγκρίσεων και αδειών δόμησης, σύμφωνα με τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες, από 01-01-2015, θα γίνονται ηλεκτρονικά. Παρακολουθούμε ότι στις υπηρεσίες δόμησης (ΥΔΟΜ) όλης της χώρας, εκπρόσωποι του ΤΕΕ προχωρούν σταδιακά στην ενημέρωση των υπαλλήλων και των ιδιωτών μηχανικών. 

Για την υπηρεσία που εξυπηρετεί τα Κύθηρα, όταν ζητήθηκε από τον αρμόδιο εκπρόσωπο του ΤΕΕ να προσέλθει για ενημέρωση και εκπαίδευση  των υπαλλήλων, του δηλώθηκε ότι δεν υπάρχει διαθέσιμος υπάλληλος

Η τελευταία ενημέρωση από αυτό το “ευαγές ίδρυμα” (για να μην χρησιμοποιήσουμε άλλη λέξη) είναι ότι οι δύο μηχανικοί που είχαν απομείνει στο τμήμα έκδοσης αδειών Ε.Φωκά και Σ.Λεκάτη καθώς και η Γ.Τζομάκα από το τμήμα τοπογραφικών εφαρμογών, μετακινούνται σε άλλες υπηρεσίες της Περιφέρειας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μετά από έγκριση του νέου Γενικού Γραμματέα του δήμου Πειραιά κ. Ταταρόπουλου και χωρίς να έχει γίνει καμιά ενέργεια για την πλήρωση αυτών των θέσεων. 

Επίσης για την παράνομη απασχόληση μηχανικών (Στρίγγου, Κυρίτση) σε άλλες θέσεις, για την οποία και είχαμε καταθέσει την  μηνυτήρια αναφορά προς τους δήμους Πειραιά και Κυθήρων τον Ιούλιο του 2013, ο κ. Ταταρόπουλος δηλώνει ότι μετακινούνται πλέον μόνιμα σε υπηρεσίες του δήμου Πειραιά (αρχιτεκτονικού και οδοποιίας) και ότι πλέον δεν θα εκτελούν ούτε τα “παράλληλα καθήκοντα” στην υπηρεσία που μας αφορά.  

Όλοι εμείς καταλαβαίνουμε ότι στην Υπηρεσία Δόμησης (Αρμοδιότητας Καλλικράτη) του δήμου Πειραιά δεν θα λειτουργεί πλέον Τμήμα Έκδοσης Αδειών Δόμησης. Άλλωστε αυτό το ζήσαμε και στο παρελθόν, τους τέσσερις πρώτους μήνες  του 2011, και για μήνες τα καλοκαίρια του 2012 (λόγω μετακόμισης) και 2013 (λόγω της κλοπής των Η/Υ).  

Ο δήμαρχος Κυθήρων και οι δημοτικοί  σύμβουλοι το καταλαβαίνουν;  

Δηλαδή μέχρι τώρα είχαμε τις τεράστιες αδικαιολόγητες  καθυστερήσεις, πέρα και έξω από κάθε σχετική διάταξη του νομοθετικού πλαισίου για την διαδικασία έντυπης υποβολής Έγκρισης Δόμησης και Άδειας Δόμησης (ΦΕΚ 251 Β΄/13-02-12). 

Τώρα δεν θα εκδίδονται καν άδειες!!!! .                                                                                                                                                            
Την παραπάνω κριτική μπορεί κάποιος να την θεωρήσει άδικη και υπερβολική καθώς δεν έχουν περάσει ούτε δύο μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής. Εμείς απαντάμε:

Υπήρξε κάποια συνάντηση του δημάρχου με τον δήμαρχο Πειραιά για το θέμα της λειτουργίας της ΥΔΟΜ και αν ναι πότε έγινε,  τι συζητήθηκε και γιατί δεν υπήρξε σχετική ενημέρωση;          
                
Όποιος αποφασίζει να διεκδικήσει την εξουσία οφείλει να είναι έτοιμος και ενημερωμένος για όλους τους σημαντικούς τομείς που αφορούν τον τόπο. Εμείς οι μηχανικοί των Κυθήρων, έχοντας κάθε βούληση να στηρίξουμε το Δήμο -όπως πράξαμε και στο παρελθόν- ενημερώσαμε έγκαιρα τον δήμαρχο. 

Αντίθετα, έγινε αμέσως φανερό οτι εάν υπάρχει πολιτική βούληση στήριξης των μηχανικών, αυτή δεν αφορά τους μηχανικούς των Κυθήρων. Για τον λόγο αυτόν καταφεύγουμε με ανάρτηση στα Κυθηραϊκά blogs και όχι σε απευθείας ενημέρωση του δημάρχου, καθώς εκτιμούμε ότι  ΕΚΕΙΝΟΣ  έπρεπε να επικοινωνεί καθημερινά με την ΥΔΟΜ που εξυπηρετεί τον Δήμο και όχι να περιμένει από εμάς -που στο κάτω-κάτω έχουμε καταθέσει και μια μήνυση για το θέμα!                                                                                                    

2. Δημόσια έργα:

Πως δικαιολογείται, στις πρώτες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου να εισέρχονται θέματα στην ημερήσια διάταξη για την έγκριση “μελετών” έργων εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να συνοδεύονται από εγκρίσεις, σχέδια, παρουσίαση και οιαδήποτε γνωμοδότηση; Και συγκεκριμένα:
                 
α. Ανάπλαση της Χώρας, “μελέτη” εκπονημένη κατά παράκαμψη της νομοθεσίας περί αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για ένα έργο από το αμαρτωλό παρελθόν, υπερκοστολογημένο, που βαφτίστηκε “ειδικό” - και με αυτό τον τρόπο μπορεί να μεθοδευτεί η απευθείας ανάθεσή του με την διαδικασία πρόσκλησης περιορισμένου αριθμού εργοληπτών. Μελέτη που το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής δεν έχει εγκρίνει και κανείς δεν έχει δει -εκτός από ένα πρόχειρο φωτορεαλιστικό που βρίσκεται στο Δήμο- και που μεθοδεύεται να εγκριθεί άρον άρον[1] από επόμενο ΔΣ με την προσυνεννοημένη(;) ενσωμάτωση μιας “μελέτης” υπογειοποίησης του δικτύου της ΔΕΗ[2],  και
                
β. Νέος Βρεφονηπιακός Σταθμός στις Καρβουνάδες, μελέτη με πρόδηλη ανεπάρκεια και λάθη (μια πάρα πολύ καλή μελέτη κατά τους “ειδικούς”: τον δήμαρχο και τον πρώην αντιδήμαρχο ΔΕ), που εκπονήθηκε από κάποια  άσχετη με το νησί σύμβουλο -λες και εδώ δεν υπάρχουν έμπειροι μηχανικοί. 

Μελέτη που δεν έχει τις απαραίτητες εγκρίσεις, με προϋπολογισμό τετραπλάσιο από τον πραγματικό αλλά εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο! Και όλα αυτά με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να δηλώνει απερίφραστα[3] ότι οι μελέτες της ΤΥΔΚ είναι   ελλιπέστατες !!!.   

Γιατί λοιπόν η νέα αρχή αρνήθηκε να συμβουλευτεί έστω έναν ειδικό επιστήμονα;  (αυτές μας τις υπηρεσίες τις έχουμε προσφέρει δωρεάν στο Δήμο εδώ και πολλά χρόνια. Ουδέποτε μας κάλεσαν στο παρελθόν και ούτε και τώρα)  Η μόνη λογική εξήγηση για εμάς είναι οτι εξακολουθεί να ενοχλεί η διαφάνεια στη σκανδαλώδη διαδικασία διαχείρισης των δημόσιων έργων.

Ανακοινώνουμε λοιπόν οτι περίοδος χάριτος δεν υπάρχει για κανέναν. Όλες οι παρούσες υποθέσεις (και όσες ήδη “τάζονται” ή μελλοντικά υπάρξουν που δεν θα σέβονται τις νόμιμες διαδικασίες ανάθεσης, εκπόνησης, έγκρισης και παραλαβής ή με όποιο τρόπο θα βλάπτουν το δημόσιο συμφέρον) θα διαβιβάζονται απευθείας - από εμάς ως δημότες του Δήμου Κυθήρων και τα συλλογικά όργανα των μηχανικών ως φορείς- στις αρμόδιες αρχές (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ., Περιφέρεια, ΤΕΕ, κλπ) για τη διερεύνηση πειθαρχικών παραπτωμάτων και πιθανών αξιόποινων πράξεων.

3. Αυθαίρετη δόμηση: Όπως όλοι μας παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό, οργιάζει η αυθαίρετη δόμηση στο νησί. Η κλίμακα των εργασιών -για τις οποίες κάναμε τα στραβά μάτια αντιλαμβανόμενοι τη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία των πολιτών- έχει προ πολλού ξεφύγει. Και προκαλεί απορίες να εκτελούνται επί 10ήμερο σημαντικές αυθαίρετες εργασίες σε δρόμο από τον οποίο διέρχεται καθημερινά η αστυνομία. 

Αλλά και πέραν της οικοδομής, ανεξέλεγκτα εκτελούνται διάφορα έργα που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών (όπως διανοίξεις δρόμων που βγαίνουν πάνω σε επικίνδυνες στροφές του επαρχιακού δικτύου) ή πληγώνουν το τοπίο (νέα εναέρια δίκτυα ΔΕΗ, αποψιλώσεις δασικών εκτάσεων, ορύγματα σε πλαγιές, επιχώσεις, κλπ).
                 
Το θέμα δεν είναι πλέον ασήμαντο. Επιβραβεύεται η θρασύτητα και τιμωρείται η συνέπεια, ο δήμος χάνει οικονομικούς πόρους, προστίθεται κτιριακό απόθεμα χωρίς αρχιτεκτονική και στατική επάρκεια, καταστρέφεται το τοπίο, υπάρχει σοβαρή εισφοροδιαφυγή, ανασφάλιστη εργασία και καμία μέριμνα για την ασφάλεια των εργαζομένων. 
                 
Δηλώνουμε ότι από εδώ και μπρός θα κάνουμε ότι μας υπαγορεύει ο επαγγελματικός και επιστημονικός μας ρόλος για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Οι Μηχανικοί των Κυθήρων:

Ανδρέας Μαριάτος
Χαράλαμπος Σούγιαννης
Σωτήριος Μαγουλάς
Νικόλαος Μαγουλάς
Ανδρέας Λουράντος
Αλέξανδρος Κρίθαρης
Ιωάννης Σχοινάς
Δροσιά Μολλά
Γεώργιος Φατσέας
Πάνος Μαυρομμάτης



[1] - Αλήθεια, ποιός μηχανικός του νησιού είχε ενημερώσει τον δήμαρχο οτι δεν υπάρχει υπογειοποίηση δικτύων; Αφού κανείς δεν έχει -ακόμα!- δει τη μελέτη. Και ένα μήνα μετά την από μικροφώνου δήλωση του Δημάρχου οτι θα καλέσει τους μηχανικούς του νησιού, τι απέγινε με εκείνη την πρόσκληση; Βρέθηκε η μελέτη ή θα κληθούν πάλι οι δημοτικοί σύμβουλοι να εγκρίνουν έναν ασυνόδευτο προϋπολογισμό; 

[2]  Στην οποία ΔΕΗ, ήδη από το 1978 απαγορευόταν να τοποθετεί δίκτυα χωρίς έγκριση στους παραδοσιακούς οικισμούς σύμφωνα με το ΦΕΚ 594/Δ/78 ( Άρθ.3, παρ.12) και υποχρεωνόταν μάλιστα να εκτελέσει τις εργασίες με δική της δαπάνη (παρ.13). Αίφνης, και ενώ μέχρι πριν από μερικές βδομάδες προσέθετε από δω κι από κει κι άλλες κολώνες, εντός ολίγων μέρων “μελέτησε” την υπογειοποίηση για τα μισά Κύθηρα και έκανε δωρεά την “εξειδικευμένη” μελέτη - αλλά μόνο τη μελέτη.

[3] Συνεδρίαση του ΔΣ του Δήμου Κυθήρων της 08-10-2014, Θέμα 9ο :
                        
 Μ.Αγγελιουδάκης: “[..] θέλω να πω το εξής: μια εκ των πρώτων σελίδων των τεχνικών μελετών έχει την τεχνική περιγραφή. Η οποία τεχνική περιγραφή, είναι γεγονός οτι έχω διαπιστώσει και εγώ, οτι είναι ελλιπέστατη, δηλαδή δεν κάνει περιγραφή. Το μόνο που δεν κάνει είναι περιγραφή. [....] Επανέρχομαι στο θέμα [...] και θέλω να πω για άλλη μια φορά πόσο ελλιπέστατες είναι. [...] αυτό εμείς ως νέα δημοτική αρχή θα το επιδιώξουμε, οι Τεχνικές Περιγραφές στις μελέτες να είναι σαφείς και εμπεριστατωμένες [...] θα πρέπει οι τεχνικές Περιγραφές να είναι πιο αναλυτικές, να αναφέρουν το σημείο που θα εκτελεστεί το έργο και ο φορέας που έχει την ευθύνη εκτέλεσης να φτιάχνει το έργο εκεί. [...]”
                         
Μ.Στάθης: “Υπήρχε κάποια σχέδιο;”. (σ.σ. για το συγκεκριμένο έργο)
                         
Α.Τραβασάρος, Λ.Βέζος: “'Οχι.”
                         
Μ.Στάθης: [...] “Απλώς πρέπει να ζητάμε μελέτες κάποιων προδιαγραφών για να ξέρουμε τι κάνουμε.”
                         
Μ.Αγγελιουδάκης: “Πολύ σωστά ο κ.Στάθης επισημαίνει τις αδυναμίες, οι οποίες ταλαιπωρούν και το Φορέα και τον ανάδοχο και επιτρέπουν, όπως συντάσσονται και όπως έρχονται και όπως εγκρίνονται -πιστεύω δεν θά'πρεπε να εγκρίνονται, δεν θα έπρεπε να αποδέχονται από το φορέα- επιτρέπουν λοιπόν ελιγμούς και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανένας.[...]”