Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Δεν αφήνουμε το μέλλον των νησιών μας στην τύχη.

Με αυτή τη φράση παρουσίασε ο πρόεδρος του ΕΔΜΝ το πρόγραμμα του 6ου Πανελλήνιου Συνέδριου Μικρών Νησιών που θα γίνει το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Οκτωβρίου στην Κέα και κάλεσε όλους τους ενδιαφερόμενους αυτοδιοικητικούς, φορείς και ιδιώτες να συμμετάσχουν ενεργά στο συνέδριο. 

Το κύριο χαρακτηριστικό θα είναι η πολύπλευρη έγκυρη ενημέρωση των σύνεδρων αλλά και η συμμετοχή τους στην διαδικασία λήψης των αποφάσεων μέσα από μία επιστημονική καταγραφή του πανεπιστήμιου Αιγαίου σχετικά με τις μεταφορές. 

Το εργαστήρι υπό την καθηγήτρια του παν/μιου Αιγαίου Μαρία Λεκάκου θα τεκμηριώσει την άποψη των αυτοδιοικητικών σχετικά με τις μεταφορές. Στον ίδιο χώρο θα ξεδιπλώσουν τα σχέδια τους οι πρώην και νυν ευρωβουλευτές σε θέματα μεταφορών Σπύρος Δανέλης και Μιλτιάδης Κύρκος ενώ την σκυτάλη θα πάρουν μετά για θέματα τουρισμού ο Πρόεδρος του ΕΟΤ Χρήστος Πάλης, για θέματα ΕΣΠΑ εκπρόσωποι – προϊστάμενοι Αρχών του Υπουργείου Ανάπτυξης. Πρώτη φορά σε συνέδριο μικρών νησιών θα συζητηθεί με έμφαση και στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης ΣΕΣ εργαλείο απαραίτητο στο νέο ΕΣΠΑ. Ικανή και αναγκαία συνθήκη για την πορεία της χρηματοδότησης των νέων έργων.
 
Παρών θα είναι και ο Γενικός Γραμματέας, της μεγαλύτερης νησιωτικής περιφέρειας της χώρας μας του Αιγαίου, Σπύρος Σπυρίδων , ο καθηγητής Μάρκος Μποναζούντας και πλήθος άλλως συμμετεχόντων από Εθνικούς φορείς και ευρωπαϊκές ομοσπονδίες.
 
Τέλος για πρώτη φορά τα ελληνικά μικρά νησιά βάζουν προς συζήτηση και το θέμα: Φυσικοί πόροι - Δημόσιες υπηρεσίες και αγαθά. Σε ποιόν ανήκουν; Θεματική η οποία θα μας απασχολήσει έντονα ως χώρα τα επόμενα χρόνια.
 
Το κύριο χαρακτηριστικό αυτό που θα κρίνει και το αποτέλεσμα του συνέδριου, είναι η όσο το δυνατόν πληρέστερη ενημέρωση των συμμετεχόντων για αυτά πού έρχονται, ο σχεδιασμός των δράσεων της νέας δημοτικής θητείας αλλά και η συμμετοχή στις διαβουλεύσεις για την Ευρώπη 2020-2030. Παρασκευή εν πλω από το Λαύριο προς την Κέα ξεκινά το Συνέδριο Μικρών νησιών για μία τοπική αυτοδιοίκηση με γνώσεις ώστε τίποτα πλέον να μην το αφήσουμε στην τύχη…ραντεβού στην Κέα.
----------------------------------
Ελεύθεριος Κεχαγιόγλου
----------------------------------