Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Χάος στην Αττική - Μεγάλες καταστροφές από την καταιγίδα - Σύσκεψη υπό τον Σαμαρά

Πλημμύρισαν Παλαιά Κοκκινιά, Ανθούπολη - Πάνω από 500 κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική


Σε σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες και αρμόδιους φορείς θα προεδρεύσει απόψε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επιστρέφει αυτή την ώρα από τις Βρυξέλλες και της Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.


Αμέσως μετά την επιστροφή του στην Αθήνα, ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας στο Χαλάνδρι για να προεδρεύσει στη σύσκεψη όπου θα εκτιμηθεί η κατάσταση από τις σημερινές πλημμύρες σε περιοχές της Αττικής, αλλά και να τεθούν οι προτεραιότητες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η έντονη νεροποντή. Ο υπουργός Δημοσίας Τάξης Β. Κικίλιας έχει ενημερώσει ήδη τηλεφωνικώς τον Πρωθυπουργό για τις πλημμύρες, ενώ βρίσκεται ήδη στο Κέντρο Επιχειρήσεων στο Χαλάνδρι.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Eυάγγελος Βενιζέλος είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πρωθυπουργό καθώς και με τους Δ. Σταμάτη, Βασ. Κικίλια και Μ. Χρυσοχοΐδη. Από τους υπουργούς ζήτησε την μέγιστη δυνατή κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού ώστε να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

 

Προβλήματα από τις καταιγίδες στην Αττική

Μεγάλα προβλήματα δημιούργησε η βροχή στο λεκανοπέδιο Αττικής. Πάνω από 500 κλήσεις έχει δεχτεί η Πυροσβεστική, για κοπές δέντρων, αφαιρέσεις αντικειμένων και για αντλήσεις υδάτων σε διάφορες περιοχές όπως σε Πειραιά, Κερατσίνι, Νίκαια, Χαϊδάρι, Αιγάλεω, Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλό, Ίλιον, Πετρούπολη, Περιστέρι, Ανθούπολη κ.α. Τεράστιες είναι οι καταστροφές σε Νίκαια και Κοκκινιά, όπου η εικόνα μετά το πέρασμα της βροχής θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο: δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, δεκάδες ΙΧ καταπλακώθηκαν. Ακόμη πλημμύρισαν υπόγεια στα οποία υπήρχαν και αυτοκίνητα.
Στη λεωφόρο Θηβών συσσωρεύτηκαν νερά με αποτέλεσμα οδηγοί να εγκλωβιστούν στα αυτοκίνητά τους και να χρειαστούν τη βοήθεια της Πυροσβεστικής. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίστηκαν και στην περιοχή του Μενιδίου.

Στο Λεκανοπέδιο επιχειρούν συνολικά 135 πυροσβέστες με 65 οχήματα.

 Προβλήματα εντοπίζονται και στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Λόγω πλημμυρών έχει διακοπεί η κυκλοφορία συρμών μεταξύ Πειραιά και Ρέντη, ενώ το Intercity που ξεκίνησε στις 16:18 από την Αθήνα με κατεύθυνση Θεσσαλονίκη έχει 100 λεπτά καθυστέρηση λόγω των πλημμυρών στις Αχαρνές. Στην Αχαΐα, λόγω κατολισθήσεων έχει διακοπεί η λειτουργία της γραμμής Διακοφτό - Καλάβρυτα.

Δήλωση της Ρένας Δούρου:

«Ένα μεγάλο ''ευχαριστώ'' στους άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Τροχαίας καθώς καις στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες της Περιφέρειας και σε όσους αγωνίζονται τούτες τις ώρες στους δήμους που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία.

Δεν είναι ώρα για φθηνές κριτικές - οι πολίτες, που δοκιμάζονται για πολλοστή φορά, γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει εν έτει 2014 η αντιπλημμυρική προστασία να παραμένει ζητούμενο.

Χθες, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, είχαμε την τραγική διορατικότητα να αυξήσουμε το κονδύλι για τα αντιπλημμυρικά έργα.

Αυτή τη στιγμή όλοι οι αντιπεριφερειάρχες και οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, βρισκόμαστε επί ποδός, προκειμένου να βοηθήσουμε τους πολίτες που είδαν να χάνονται οι περιουσίες τους».

Σε συντονισμένες επιχειρήσεις, που ήταν σε εξέλιξη το βράδυ της Παρασκευής, προχώρησαν οι υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής στους δήμους που επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις. Συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, ύστερα από επικοινωνία με τις δημοτικές αρχές, προχωρούσαν σε επιχειρήσεις απάντλησης υδάτων, καθαρισμού φερτών υλικών και ρεμάτων στους δήμους Περιστερίου, Καματερού, Χαϊδαρίου, Αιγάλεω, Φυλής, Αχαρνών, Ιλίου, κ.α. Παράλληλα, ύστερα από σχετικό αίτημα του δήμου Ιλίου, η Περιφέρεια Αττικής πρόκειται να συμβάλλει στη στέγαση δέκα οικογενειών που έμειναν άστεγες λόγω των πλημμυρών.

Χειμωνιάτικο σκηνικό

Χειμωνιάτικο θα είναι το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ημέρες, με τη θερμοκρασία να κάνει βουτιά έως και 10 βαθμούς σε ολόκληρη τη χώρα μέχρι την Τρίτη. Τα πρώτα χιόνια κάνουν ήδη την εμφάνισή τους στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ οι βροχές θα συνεχιστούν και σήμερα, Παρασκευή.

Το κύμα κακοκαιρίας θα επεκταθεί σταδιακά σε ολόκληρη τη χώρα και θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η επιδείνωση του καιρού πιθανόν να δυσκολέψει και όσους σκοπεύουν να ταξιδέψουν για τα νησιά λόγω της 28ης Οκτωβρίου, καθώς η ένταση των ανέμων το Σαββατοκύριακο αναμένεται να φτάσει μέχρι και τα 9 μποφόρ.



Σε ετοιμότητα ο Δήμος Πειραιά
Άμεση υπήρξε η κινητοποίηση του Δήμου Πειραιά για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κακοκαιρία.

Υπάλληλοι από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου - Τεχνικών Υπηρεσιών και Δικτύων, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Περιβάλλοντος και Πρασίνου - βρέθηκαν στα σημεία όπου παρουσιάστηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης από την πρώτη στιγμή ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την ΕΥΔΑΠ και την Τροχαία.

Ο Δήμαρχος Πειραιά, παράλληλα, έδωσε εντολή να υπάρξει ειδική μέριμνα για τους αστέγους της πόλης, οι οποίοι θα μπορούν να φιλοξενηθούν, τουλάχιστον για απόψε, στον ξενώνα αστέγων του Δήμου.

Αύριο Σάββατο θα συγκληθεί ειδική σύσκεψη του Δημάρχου με τους αρμόδιους Αντιδημάρχους, για τη συνολική εκτίμηση και τη διαχείριση της έκτακτης αυτής κατάστασης.

Μικροπροβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες
Μικροπροβλήματα παρατηρούνται στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των ισχυρών ανέμων που φθάνουν τοπικά τα 7 με 8 μποφόρ, ενώ κατά τόπους τη νύχτες σε πολλές θαλάσσιες περιοχές, θα αγγίξουν τα 9.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτερύγων και των καταμαράν από τον Πειραιά για τον Αργοσαρωνικό.

Τα δρομολόγια για τα νησιά του Αργοσαρωνικού γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.
Επίσης από τον Πειραιά δεν εκτελέστηκε στις 4 το απόγευμα το προγραμματισμένο δρομολόγιο του ταχύπλοου επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου speedrunner για Σέριφο-Σίφνο-Μήλο.

Κλειστές παραμένουν οι πορθμειακές γραμμές Αγ.Μαρίνα -Νέα Στύρα και Σαλαμίνα-Πειραιάς.Κανονικά γίνονται τα δρομολόγια των πλοίων από τη Σαλαμίνα για το Πέραμα.
Ακόμη από τις 4 το απόγευμα επίσης δεν εκτελούνται  τα δρομολόγια των πλοίων στη γραμμή Καβάλα-Θάσο.

Με προβλήματα η κυκλοφορία στην Αττική λόγω της βροχόπτωσης

Με χαμηλές ταχύτητες κινούνται τα οχήματα σε αρκετούς δρόμους της Αθήνας, λόγω της βροχόπτωσης που προηγήθηκε.

Κυκλοφοριακά προβλήματα στις λεωφόρους Κηφισίας, Αλεξάνδρας, Μεσογείων, παραλιακή, Κηφισό και Συγγρού.

Συγκεκριμένα, δυσκολίες στη διεξαγωγή της κυκλοφορίας έχουμε στην κάθοδο της Κηφισίας μετά το νοσοκομείο Υγεία, στην Αλεξάνδρας στο ρεύμα προς Αμπελοκήπους, αλλά και στην κάθοδο της Μεσογείων από το Πεντάγωνο και κάτω.

Επίσης, στην παραλιακή στο ρεύμα προς Πειραιά από το αεροδρόμιο έως και τον Φλοίσβο, ενώ στο ρεύμα προς Γλυφάδα από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έως και τον Φλοίσβο, λόγω

Στην κάθοδο του Κηφισό από την Λυκόβρυση έως και τα ΚΤΕΛ, αλλά και στην άνοδο από το ύψος του Ρέντη έως και την Αχαρνών.

Τέλος, με χαμηλές ταχύτητες κινούνται τα οχήματα στην άνοδο της Συγγρού μετά την οδό Λογουμιτζή.

Κρύο, βροχές και τα πρώτα χιόνια στη Βόρεια Ελλάδα

Με κρύο «ξύπνησε» την Παρασκευή η Θεσσαλονίκη. Η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και η συννεφιά, είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού στις πόλεις της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας.

Στους 8 βαθμούς Κελσίου, με συννεφιά και υγρασία 87%, είναι η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς, την Κατερίνη, τη Βέροια, και τις Σέρρες.

Στους 7 βαθμούς, με συννεφιά και υγρασία 79%, είναι η θερμοκρασία στον Πολύγυρο και στους 9 στη Λάρισα.

Στους 5 βαθμούς, με βροχή και υγρασία 93% είναι η θερμοκρασία στην Έδεσσα, τα Γρεβενά, την Κοζάνη και τη Φλώρινα.

Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας και στο Μιτσικέλι.

Χιονίζει από τα μεσάνυχτα στις κορυφογραμμές της Πίνδου και τα ορεινά χωριά της Ηπείρου, που βρίσκονται σε υψόμετρο 1250 μέτρα, ντύθηκαν στα λευκά.

Στα Μαστοροχώρια της Κόνιτσας, το Δίστρατο, τα χιονοδρομικά του Ανήλιου και της Βασιλίτσας και στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο του Ανατολικού Ζαγορίου το χιόνι φτάνει 5-10 εκατοστά, ενώ την νύχτα χιονόπτωση σημειώθηκε και μέσα στο Μέτσοβο.

Η πτώση της θερμοκρασίας είναι αισθητή σε όλη την Ήπειρο. Στην πόλη των Ιωαννίνων ο υδράργυρος δείχνει 7 βαθμούς, ενώ στις περιοχές που χιονίζει η θερμοκρασία είναι υπό του μηδενός. Στο Μέτσοβο και την Κόνιτσα το θερμόμετρο δείχνει 2-3 βαθμούς.

Ο καιρός τις επόμενες ημέρες

Βροχές, καταιγίδες που κατά τόπους θα είναι ισχυρές αναμένονται για το Σαββατοκύριακο. Χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και τα βόρεια ορεινά, ενώ οι άνεμοι στα πελάγη θα παραμείνουν ισχυροί, φτάνοντας μέχρι και τα 9 μποφόρ στο Αιγαίο.  Σε πτώση η θερμοκρασία.

Παρόμοιο θα είναι το σκηνικό του καιρού και τη Δευτέρα, με τον υδράργυρο να κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο τα έντονα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν.

Σταδικά βελτίωση αναμένεται από την Τρίτη, με τη θερμοκρασία σε μικρή άνοδο. Αναμένονται λίγες τοπικές βροχές στα ανατολικά και νότια και οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν με ένταση 7-8 μποφόρ με εξασθένηση την Τετάρτη.
--------------------------------------
Πηγή: Το ΒΗΜΑ
--------------------------------------