Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Πότε μπορεί να γίνεται η καύση των γεωργικών υπολειμμάτων

Ευρεία σύσκεψη για το θέμα της καύσης των γεωργικών υπολειμμάτων πραγματοποιήθηκε στη Χαλάστρα, με πρωτοβουλία του δημάρχου Δέλτα Μίμη Φωτόπουλου με τη συμμετοχή της αντιπεριφερειάρχου Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου.

«Στεκόμαστε δίπλα στον αγροτικό κόσμο του Δήμου μας, υποστηρίζοντας τα αιτήματά τους αλλά και ενημερώνοντάς τους για τους κανόνες της σύγχρονης γεωργίας. Η γνώση είναι το καλύτερο εφόδιο για τους αγρότες μας για να αυξήσουν την παραγωγή τους διατηρώντας την σε υψηλά επίπεδα. Θέλω να ευχαριστήσω τους συμμετέχοντες και ιδιαίτερα την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου για το ενδιαφέρον που δείχνει η Περιφέρεια» τόνισε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Δέλτα Μ. Φωτόπουλος.

Η αντιπεριφερειάρχης κ. Πατουλίδου ευχαρίστησε το Δήμαρχο για την πρωτοβουλία της ενημερωτικής σύσκεψης και αναφέρθηκε στις επιπτώσεις του προβλήματος της καύσης των γεωργικών υπολειμμάτων για τη δημόσια υγεία.

Ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Πλατής ενημέρωσε για το άρθρο 5 της πυροσβεστικής διάταξης σύμφωνα με το οποίο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου επιτρέπεται η ελεγχόμενη καύση με τήρηση των κανόνων ασφαλείας μετά από άδεια αρμόδιας υπηρεσίας και μετά την 31η Οκτωβρίου χωρίς άδεια. Αυτά δεν ισχύουν για τις ευαίσθητες οικολογικά περιοχές (προστατευόμενες περιοχές natura, συνθήκης ramsar) όπου η καύση δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση.

Η εκπρόσωπος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Καρνούτσου μίλησε για τους κανόνες της πολλαπλής συμμόρφωσης που απαγορεύουν την καύση των υπολειμμάτων των καλλιεργειών από τους γεωργούς, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε ότι με την καύση οι αγρότες κάνουν ζημιά στα χωράφια τους καθώς αν και φαίνεται να τους συμφέρει οικονομικά, έχει αποδειχτεί ότι μελλοντικά θα ξοδέψουν περισσότερα χρήματα για λιπάσματα και ενίσχυση του εδάφους, το οποίο διαβρώνεται.

Οι εκπρόσωποι της Αστυνομίας μίλησαν για τα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι πολύ μεγάλα. Επίσης, για τα προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην εθνική οδό αλλά και στην κυκλοφορία των αεροπλάνων.

Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού κ. Κουιμτζής μίλησε για την ιδιαίτερη σημασία των ορυζώνων στο εθνικό πάρκο και για την ανάγκη να περιοριστεί η καύση μόνο στα χωράφια που είναι απολύτως απαραίτητο να εφαρμοστεί.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Α’ Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας κ. Καμανάς Γεώργιος δήλωσε ότι η πλειοψηφία των αγροτών είναι κατά της καύσης των υπολειμμάτων γιατί κατανοούν τις δυσμενείς επιπτώσεις της στο περιβάλλον, στα χωράφια και στη δημόσια υγεία. Όπως είπε, η καύση των υπολειμμάτων είναι απολύτως απαραίτητη για ένα μέρος των αγροτεμαχίων που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα αλλά και ότι είναι πολύ σημαντικό να μην γίνει καμία καύση χωραφιού τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, αλλά όταν είναι απαραίτητες να γίνουν τους μήνες Ιανουάριο – Φεβρουάριο που είναι πιο κατάλληλες οι καιρικές συνθήκες.

Παρόντες στη σύσκεψη ο Θ. Κουιμτζής (πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού), Ι. Στεργιούλας (Πυροσβεστική Υπηρεσία Σίνδου), η Ε. Μάγγου (Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Μ.Ε. Θεσσαλονίκης), η Ε. Καρνούτσου (ΟΠΕΚΕΠΕ), ο Ι. Πλατής (ανακριτικό γραφείο Διεύθυνσης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών), η Σ. Κουσίδου (Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης), οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Κωνσταντίνος Γιουτίκας και Γερακίνα Μπισμπινά, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δέλτα Δημοπούλου Μαριάνθη, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Δέλτα, οι πρόεδροι των αγροτικών συνεταιρισμών Χαλάστρας, Κυμίνων, Νέων Μαλγάρων, αγρότες της ευρύτερης περιοχής καθώς και εκπρόσωποι περιβαλλοντικών φορέων. 
-----------------------------
Πηγή: paseges.gr
-----------------------------