Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Γ. Δημητριάδης για βιολογικό Πόρου: "Χορός σπατάλης Δήμου Πόρου και Περιφέρειας"

Ιστορία τους - αμαρτία τους ο βιολογικός Πόρου.
Όταν σε προηγούμενο δημοσίευμά μας για το βιολογικό Πόρου, εγκαλούσαμε τις τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής (και της Αντιπεριφέρειας Νήσων) διότι ενήργησαν αποσπασματικά και αντί να ελέγξουν πρώτα τη λειτουργικότητα του δικτύου και του εργοστασίου, τοποθέτησαν νέες, πανάκριβες αντλίες στο σύστημα, κάποιοι μας είπαν ότι γράφουμε χωρίς να γνωρίζουμε σε βάθος το θέμα. 


Εμείς αντί απάντησης δημοσιεύουμε αυτούσια τη νέα αναφορά του Δημάρχου Πόρου Γιάννη Δημητριάδη την οποία διαβάζοντας θα μείνετε άφωνοι από την επιπολαιότητα (;;;) τόσο της τότε Δημοτικής Αρχής (Στρατηγός) όσο και της Περιφέρειας και της Αντιπεριφέρειας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                       Πόρος 9 Οκτωβρίου 2014
     ΝΟΜΟΣ   ΑΤΤΙΚΗΣ                                     
      ΔΗΜΟΣ  ΠΟΡΟΥ                                         
ΤΗΛ: (22983) 20513, 20515                                                           Αριθμ. Πρωτ: - 6833 -
Ταχ. Δ/νση: Πόρος Αττικής                      
Ταχ. Κώδικας: 180 20                                                  
e-mail: dimarhos@poros.gr                     

ΠΡΟΣ: 1. Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Ρ. Δούρου
            2. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Νήσων Αττικής, κ. Τ. Χατζηπέρο
            3. Γεν. Γραμματέα Αποκ. Διοίκησης Αττικής, κ. Εμμ. Αγγελάκα

ΚΟΙΝ: 1. Γρ. Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος (υπόψη χειριζομένου την υπ’ αριθμ 111 ποινική δικογραφία Επίκουρου Εισαγγελέα)
            2. κ. Προϊστάμενο Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά (σε συνέχεια του υπ’ αριθμ. πρωτ. 29/10.12.2013 εγγράφου της τότε παράταξης μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Πόρου και σειράς αναφορών των τ. επικεφαλής παρατάξεων μειοψηφίας, Ι. Δημητριάδη και Δ. Πάνου)
            3. Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης
            4. Α.Τ. Πόρου
            5. Λιμεναρχείο Πόρου

ΘΕΜΑ: Συνέχεια ενημέρωσης αναφορικά με τη μη - λειτουργία
             του Βιολογικού Καθαρισμού Πόρου – Γαλατά
Σχετ. : Το υπ’ αριθμ. πρωτ. 6627/2.10.2014 έγγραφό μας

Σε συνέχεια του σχετικού εγγράφου μας, ενημερώνουμε ότι σε αυτοψία που πραγματοποιήσαμε την Παρασκευή 3.10.2014, παρόντων δύο υπαλλήλων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε.Νήσων Αττικής, διαπιστώσαμε ότι το κεντρικό αντλιοστάσιο του οικισμού του Πόρου στην περιοχή του Σινεμά (Α.2) βρίσκεται εκτός λειτουργίας. Όπως διαπιστώσαμε, η κεντρική ηλεκτρική εντολή είναι κλειστή και εντός του αντλιοστασίου, στο οποίο έπρεπε να υπάρχουν τρεις αντλίες και να λειτουργούν εναλλάξ, βρίσκονται μάλλον μόνο δύο, βυθισμένες και αδρανείς (κατά παράβαση των προδιαγραφών τους) στο διαβρωτικό περιβάλλον των λυμάτων, των οποίων η στάθμη υπερβαίνει τα 3 μέτρα. Όπως μάθαμε, η μία από αυτές τοποθετήθηκε με εργολαβία που εκτελέστηκε την Άνοιξη του 2014, την οποία η Περιφέρεια σήμερα καλεί τον Δήμο να παραλάβει, ενώ η άλλη, η οποία προϋπήρχε, έχει βλάβη και δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Επίσης, όπως ενημερωθήκαμε υπηρεσιακά στις 6.10.2014, ο Δήμος Πόρου στις 9.4.2014 (όταν ακόμα η ως άνω εργολαβία ήταν σε εξέλιξη) είχε ενημερώσει την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία της Περιφέρειας ότι στο επίμαχο αντλιοστάσιο, όπως και στα επόμενα τρία αντλιοστάσια του δικτύου στην Πέρλια, στο Νεώριο και στον Ρώσικο Ναύσταθμο (Α.3, Α.4.1 και Α.4.2), στα οποία την ώρα εκείνη επίσης γίνονταν εργασίες και τοποθετούνταν νέες αντλίες, υπήρχαν σοβαρά προβλήματα, τα οποία «δεν υπήρχαν όταν συντάχθηκε η μελέτη» (ούτε προβλέφθηκαν από αυτή –συμπληρώνουμε εμείς- αφού το αντικείμενό της ήταν απολύτως περιορισμένο) που καθιστούσαν την λειτουργία των νέων αντλιών «άκρως επισφαλή» και την εγκατάστασή τους «ιδιαίτερα δυσχερή» και την περίπτωση του ενός αντλιοστασίου «αδύνατη». Ωστόσο, Δήμος και Περιφέρεια προχώρησαν από κοινού στην τοποθέτηση των νέων αντλιών (και στην παραλαβή της αντλίας που ήταν αδύνατο να τοποθετηθεί), στην περαίωση της εργολαβίας και στη διαδικασία παραλαβής της, για την ολοκλήρωση της οποίας απαιτείται σήμερα η υπογραφή της νέας δημοτικής αρχής.
      
Παράλληλα, με την ίδια (από 9.4.2014) επιστολή, ο Δήμος ζήτησε από την Περιφέρεια τη σύνταξη νέας μελέτης για νέα έργα ύψους 100.000 ευρώ, για την αντιμετώπιση των αναφερομένων «νέων» προβλημάτων, στο οποίο η Περιφέρεια στις 14.8.2014 ανταποκρίθηκε θετικά. Η «νέα» αυτή μελέτη βέβαια, την οποία επίσης καλείται να εγκρίνει σήμερα ο Δήμος Πόρου, εαντιμετωπίζει με τον ίδιο περιοριστικό/αποσπασματικό τρόπο μόνο τα «νέα» προβλήματα που αναφέρθηκαν τον Απρίλιο, χωρίς να προβλέπει τα ήδη διαπιστωμένα σήμερα …ακόμα πιο «νέα» προβλήματα, με πρώτο και καλύτερο ότι οι αντλίες που τοποθετήθηκαν τον Απρίλιο πιθανότατα έχουν ήδη χαλάσει λόγω της παρατεταμένης αδρανούς παραμονής τους στο διαβρωτικό περιβάλλον των στάσιμων λυμάτων.

Αυτό που θα συνέβαινε, αν η νέα δημοτική αρχή και η νέα περιφερειακή αρχή συνέχιζαν τη σκανδαλώδη πεπατημένη έως σήμερα διαδικασία θα ήταν: α) να παραληφθεί η εργολαβία που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο, β) να εγκριθεί η νέα μελέτη/εργολαβία, γ) να ζητηθεί σύνταξη …πιο νέας μελέτης για τα …πιο νέα προβλήματα κ.ο.κ. Η ανωτέρω περιγραφόμενη «σκυταλοδρομία» διαδοχικών επαναλαμβανόμενων προβλημάτων και αποσπασματικών μελετών περιορισμένου αντικειμένου, αποτυπώνει εύστοχα το πώς λειτουργεί εδώ και χρόνια ο χορός της σπατάλης και των νομοτελειακά  αποτυχημένων τεχνικών παρεμβάσεων του Δήμου Πόρου και της Περιφέρειας Αττικής.


ο Δήμαρχος Πόρου

Ιωάννης Δημητριάδης




-------------------------------
Πηγή: mellon.gr
-------------------------------