Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Περί Ένταξης Έργων στα ΕΣΠΑ για τα Κύθηρα

Κ.Λαμπρινίδη καλημέρα σας.
    Τις τελευταίες ημέρες ακούγεται οτι ο Δήμος προτίθεται να καταθέσει για έγκριση μελέτες ανάπλασης σε διάφορα χωριά. Σε συνέχεια της πολύ εύστοχης χτεσινής ανάρτησής σας για το Μέτρο 322, επιτρέψτε μου να τονίσω μια ακόμα πτυχή που συνήθως περνάει "στα ψιλά γράμματα" αλλά είναι απολύτως κρίσιμη για την ενταξιμότητα μιας δράσης. Πρέπει να γίνει γνωστό και κατανοητό ότι δεν γίνεται αποδεκτή υπαγωγή έργων αστικού σχεδιασμού (πχ μια διαμόρφωση πλατείας, μια πεζοδρόμηση, μια αναβάθμιση κτιριακού μετώπου κλπ) εάν αυτά δεν εντάσσονται σε μια συνολική θεώρηση σύμφωνα με ανώτερα επίπεδα σχεδιασμού (πολεοδομικός, χωροταξικός).

    Στο σχετικό εδάφιο που παρουσιάσατε, επίσης αναφέρεται :
[...] Βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση της ανωτέρω δράσης είναι η ύπαρξη µελέτης συνολικής θεώρησης αισθητικής και λειτουργικής αναβάθµισης και ανάδειξης του οικισµού ή η ύπαρξη σχεδίου αναβάθµισης αυτού […]


Για να ενταχθεί λοιπόν ένα έργο, απαιτείται να έχει προηγηθεί ένα ευρύτερο πλάνο ανάπλασης του οικισμού.
    Για τον σκοπό αυτό, ενόψει ΟΠΑΑΧ είχαν προ δεκαετίας εκπονηθεί 5 Προκαταρκτικές Μελέτες Ανάπλασης Οικισμών: Μυλοπόταμος, Κάτω Χώρα, Πίσω Πηγάδι (τότε δράσεις εντός παραδοσιακών οικισμών ήταν ακόμα επιλέξιμες), Μητάτων και Λιβαδίου. Και ακολούθως, στα πλαίσια αυτών των συνολικών μελετών είχαν κατατεθεί τα συγκεκριμένα έργα ανάπλασης (από τα οποία μέσω ΟΠΑΑΧ υλοποιήθηκε -μάλλον κακοποιήθηκε- μόνο η ανάπλαση της κεντρικής οδού του Λιβαδίου).

   Στο ίδιο σκεπτικό,
έχει εκπονηθεί από το 2011 η Προκαταρκτική Μελέτη Ανάπλασης των Φρατσίων, ώστε να μπορεί να υπαχθεί στην τρέχουσα προκήρυξη η Ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας των Φρατσίων, μελέτη που  είναι ίσως και η μόνη πραγματικά επιλέξιμη από όσα γνωρίζω. Για άλλους οικισμούς δεν έχουν γίνει μελέτες επομένως, όλα όσα ακούγονται -από τον Αυλαίμωνα μέχρι την Αγία Πελαγία- δείχνουν έωλα και όπως γράψατε κι εσείς, "Καλό είναι η Δημοτική αρχή αλλά και η Περιφέρεια να προσέξουν ιδαίτερα στις προς υποβολή μελέτες έτσι ώστε να μην έχουμε πάλι κάποιες απορρίψεις από τυχόν αβλεψίες η παραλείψεις η υπερβάσεις."
    
Για να αντιληφθούν οι αναγνώστες σας το πως οφείλει να κλιμακώνεται ο σχεδιασμός από το γενικό στο ειδικό,  σας επισυνάπτω χάρτη επιπέδου πολεοδομικού σχεδιασμού και κάτοψη επιπέδου αστικού σχεδιασμού για την παραπάνω περίπτωση των Φρατσίων.

Τέλος, επειδή στη βιασύνη για μελέτες γίνονται -έστω και με καλή πρόθεση- πολλοί συμβιβασμοί, υπογραμμίζω οτι τούδε και στο εξής ελέγχεται και από τους θεσμικούς φορείς των αρχιτεκτόνων η νομιμότητα όλων των συμβάσεων για την  εκπόνηση των μελετών για τα δημόσια έργα. Δεν θα γίνεται πλέον ανεκτό πχ. το να εκπονούνται αρχιτεκτονικές μελέτες μέσω αδιαφανών συμβάσεων με "ημετέρους" συμβούλους, έξω από τα πλαίσια του άρθρου 2 του ΦΕΚ 1427/Β (σας το επισυνάπτω).

--------------------------------------------------------------
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία
Ανδρέας Μαριάτος
Αρχιτέκτων