Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

ΤΟ "ΣΥΝΔΡΟΜΟ" των ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ - Επιπτώσεις στην Υγεία

Το παρακάτω κείμενο αποτελεί απόσπασμα της εισήγησης της Nina Piermont, στο 1ο Διεθνές Συνέδριο για τις αρνητικές επιπτώσεις των ανεμογεννητριών, που διεξήχθη στο Οντάριο του Καναδά, στις 29-31 Οκτωβρίου του 2010. Γιατί το σύνδρομο αυτό είναι υπαρκτό... 

"Εξετάζω τρεις πτυχές του Συνδρόμου των Ανεμογεννητριών, τις εμβοές(tinnitus), τις μαθησιακές/γνωσιακές δυσκολίες και τον πανικό. Αντιπαραβάλλω την περιγραφή των συμπτωμάτων από πάσχοντες με τη δημοσιευμένη έρευνα, για να δείξω πώς οι θόρυβοι και οι υπόηχοι που αντιλαμβάνεται το αυτί επηρεάζουν την λειτουργία του εγκεφάλου.

Οι εμβοές δημιουργούνται όταν το ακουστικό σήμα στον κοχλία απουσιάζει και υπάρχει ταχεία αναδιοργάνωση στην ακουστικές οδούς. Είναι θόρυβος "φάντασμα".(phantom noise). Ενώ μόνο το 4 % του γενικού πληθυσμού πάσχει από εμβοές, από τις 10 οικογένειες που έπασχαν από Σύνδρομο Ανεμογεννητριών το 58% των ενηλίκων και των μεγαλύτερων εφήβων παρουσίαζαν εμβοές. Μία οικογένεια με έντονες εμβοές όταν βρίσκονταν κοντά στις ανεμογεννήτριες περιέγραψε πως αυτές εξαφανίστηκαν όταν έπαψαν να εκτίθενται .

Άλλοι θόρυβοι- π.χ από αεροδρόμια, τρένα, την κίνηση στους δρόμους επηρρέαζουν αρνητικά τη μαθησιακή ικανότητα των παιδιών. Η αρνητική επίπτωση στην ανάγνωση έχει τεκμηριωθεί στην βιβλιογραφία. Οφείλεται μάλιστα σε αλλαγές στον τρόπο που επεξεργάζεται ο εγκέφαλος τα ακουστικά ερεθίσματα.Το 70% των παιδιών σχολικής ηλικίας στις 10 αυτές οικογένειες είχαν πρόβλημα με το διάβασμα στο σπίτι, πρόβλημα συγκέντρωσης και οι επιδόσεις τους σε τεστ ήταν πολύ κακές όταν υπήρχε έκθεση σε ανεμογεννήτριες.

Πρόβλημα να σκεφτεί κανείς έχει και σε άλλες διαταραχές όπως στις διαταραχές της ισορροπίας. Επηρεάζεται αρνητικά η βραχυπρόθεσμη μνήμη, η ικανότητα συγκέντρωσης, η ανάγνωση, η μαθηματική σκέψη και η ταυτόχρονη πραγματοποίηση ενεργειών ( multi-tasking).Οι διαταραχές της ισορροπίας συνδέονται επίσης με κρίσεις πανικού και έχουν νευρολογικό υπόβαθρο. Υπάρχουν ολοένα και περισσότερες αποδείξεις ότι ο θόρυβος χαμηλής συχνότητας διεγείρει τα όργανα του αιθουσαίου συστήματος( vestibular organs) δημιουργώντας έναν μηχανισμό βάσει του οποίου οι υπόηχοι που δεν γίνονται αντιληπτοί από τον κοχλία επηρεάζουν περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ισορροπία δημιουργώντας έτσι τα συμπτώματα του Συνδρόμου των Ανεμογεννητριών".

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Η κ. Piermont είναι η πρώτη ιατρός που ασχολήθηκε συστηματικά με τα συμπτώματα που προκαλούνται από τις ανεμογεννήτριες σε άτομα που ζουν κοντά σε μεγάλα αιολικά πάρκα. Τα συμπτώματα αυτά ανήκουν στο "Σύνδρομο των Ανεμογεννητριών".Πέραν της κλινικής έρευνας στα αιολικά πάρκα, η Nina Piermont έχει ασχοληθεί με περιβαλλοντική έρευνα. Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο John Hopkins και πήρε το διδακτορικό της από το Πανεπιστήμιο Yale. Έχει πάρει ειδικότητα στην παιδιατρική και μάλιστα στην Συμπεριφορική Παιδιατρική.
--------------------------------------------
Δίκτυο Προστασίας Λακωνίας
--------------------------------------------