Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Μια Επισήμανση Σχετικά με το δημοσίευμα μας "Πρόσκληση σε Δήμους Κυθήρων, Πόρου και Τροιζήνος για υποβολή προτάσεων έργων στα πλαίσια των μέτρων 321 και 322 του άξονα 3 "

Σχετικά με το χθεσινό δημοσίευμα μας από την Περιφέρεια Αττικής με τίτλο "Πρόσκληση σε Δήμους Κυθήρων, Πόρου και Τροιζήνος για υποβολή προτάσεων έργων στα πλαίσια των μέτρων 321 και 322 του άξονα 3 " θα θέλαμε να παρατηρήσουμε ότι όσον αφορά το μέτρο 322 υπάρχει μία παράγραφος η οποία είναι απαγορευτική για παραδοσιακούς οικισμούς.
Πράγμα που σημαίνει ότι π.χ. η Χώρα Κυθήρων σαν παραδοσιακός οικισμός ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ, καθώς και οισοδήποτε οικισμός έχει χαρακτηρισθεί παραδοσιακός στα Κύθηρα.



Καλό λοιπόν είναι η Δημοτική αρχή αλλά και η Περιφέρεια να προσέξουν ιδαίτερα στις προς υποβολή μελέτες έτσι ώστε να μην έχουμε πάλι κάποιες απορρίψεις από τυχόν αβλεψίες η παραλείψεις η υπερβάσεις.

Παραθέτουμε κατωτέρω το σχετικό εδάφιο και ας μελετηθεί προσεκτικά από τους υπευθύνους:

Μέτρο 322 «Ανακαίνιση και ανάπτυξη των χωριών»
Α. Πεδίο Εφαρµογής και ∆ράσεις
Το µέτρο αφορά παρεµβάσεις αποκατάστασης εξωτερικών όψεων κτισµάτων.
Βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση της ανωτέρω δράσης είναι η ύπαρξη µελέτης συνολικής θεώρησης αισθητικής και λειτουργικής αναβάθµισης και ανάδειξης του οικισµού ή η ύπαρξη σχεδίου αναβάθµισης αυτού, η οποία περιλαµβάνει τα ανωτέρω κτίρια  και  στοχεύει  στην  αποκατάσταση  των  όψεών  τους.  Ειδικότερα,  οι παρεµβάσεις, θα πρέπει να υλοποιούνται σύµφωνα µε ποιοτικά χαρακτηριστικά που αφορούν  τη  διατήρηση  της  τοπικής  αρχιτεκτονικής  και  του  τοπικού  φυσικού περιβάλλοντος.
Το Μέτρο δεν εφαρµόζεται σε χαρακτηρισµένους παραδοσιακούς οικισµούς.
Κατά προτεραιότητα θα εντάσσονται περιοχές στις οποίες έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα βασικά δίκτυα (π.χ. ύδρευσης, αποχέτευσης). 

------------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
------------------------------------