Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Ρύθμιση για παράσταση χωρίς δικηγόρο σε πολίτες που χρωστούν μέχρι €3.000

Να αρθούν τα νομοθετικά εμπόδια για τη δυνατότητα προσφυγής στα δικαστήρια των οικονομικά ασθενών πολιτών που θέλουν να αμφισβητήσουν τον ΕΝΦΙΑ, το εκκαθαριστικό τους ή άλλη διοικητική ή φορολογική πράξη, ζητούν με ανακοίνωση τους οι διοικητικοί δικαστές της χώρας.

Σε μια ανακοίνωση - από τις ελάχιστες που έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα- με καθαρά ανθρώπινο πρόσωπο για τους οικονομικά ασθενείς, οι δικαστές επισημαίνουν ότι:

- Αφενός η προϋπόθεση της υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής στην αρμόδια ΔΟΥ, συνιστά εμπόδιο για έναν πολίτη που οφείλει λίγα χρήματα και συνεπώς δεν τον συμφέρει ή δεν έχει τη δυνατότητα να συλλέξει μόνος του όλα τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτούνται και μάλιστα σε ηλεκτρονική μορφή.

- Η ύπαρξη παραβόλου για την άσκηση προσφυγής στα δικαστήρια είναι επιπλέον ανασταλτικός παράγοντας ώστε η υπόθεση να καταλήξει στα δικαστήρια.

- Για οικονομικά αντικείμενα έως 3.000 ευρώ πολλές φορές τα έξοδα παραβόλου και δικηγόρου μπορεί να είναι μεγαλύτερα από την ευδοκίμηση μιας προσφυγής. Για αυτό, ζητούν:

- Να καταργηθεί η υποχρέωση υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής για χρηματικό αντικείμενο μέχρι 3.000 ευρώ και επίσης, σε τέτοιες περιπτώσεις, να μην είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου. Χαρακτηριστικό είναι πως η ανακοίνωση εναρμονίζεται με παλαιότερη πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Τι λένε

Ολόκληρη η ανακοίνωση των διοικητικών δικαστών έχει ως εξής:

«Οι διοικητικοί δικαστές, κατόπιν επεξεργασίας των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων πρόσφατων νομοθετικών παρεμβάσεων αναφορικά με τις φορολογικές διαφορές, ιδίως δε αναφορικά με την αύξηση του παραβόλου και θέσπιση της ενδικοφανούς προσφυγής του άρθρου 63 του ν. 4174/2013, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει αντικειμενική αδυναμία σημαντικής μερίδας των πολιτών να αμφισβητήσουν δικαστικά τη νομιμότητα πράξεων ή παραλείψεων φορολογικών αρχών που θίγουν έννομα συμφέροντά τους.
------------------------------------------
Πηγή: capital.gr-Παναγιώτης Στάθης
------------------------------------------