Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Το ΕΣΠΑ αποχαιρετά τον βιολογικό Γυθείου, το 2ο νηπιαγωγείο Μολάων και άλλα πολλά έργα στη Λακωνία...

Σοβαρότατο πρόβλημα αντιμετωπίζει πλέον η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, τη στιγμή που οι φόβοι γίνονται πραγματικότητα και άρχισε η απένταξη σημαντικών έργων, από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Πριν από λίγο καιρό έγιναν στην Ελλάδα οι αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου οι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες, προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα προεκλογικό πρόγραμμα, με έργα που θα υλοποιηθούν στην πενταετία που έρχεται, προκειμένου οι πολίτες να δουν ότι παράγουν έργο και να τους ψηφίσουν.

Στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης και η παράταξή του, σχεδίασαν πάρα πολλά έργα τα οποία και συμπεριέλαβαν στο πρόγραμμα τους, ως έργα που «θα» γίνουν. Πολλά από αυτά τα έργα προορίζονταν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ  2007- 2013.

Όμως όπως τα πάντα σε αυτό τον κόσμο έχουν όρια, έτσι και το ΕΣΠΑ έχει όρια χρηματοδότησης, και φυσικά το γνώριζαν όλοι όσοι κυβερνούσαν τότε την Πελοπόννησο, αλλά και αυτοί που φώναζαν για overbooking, δηλαδή για υπέρβαση ορίου.

Μάλιστα η υπέρβαση ορίου των έργων που η Περιφέρεια Πελοποννήσου προώθησε για το ΕΣΠΑ, σύμφωνα με κάποιες πηγές, ξεπερνά  το 180 - 200%.

Οι εκλογές τελείωσαν όμως και τώρα τα τότε προεκλογικά «θα», έρχονται να συναντήσουν την πραγματικότητα του «ΟΧΙ».

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων - ΕΣΠΑ Γεώργιος Γιαννούσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της βουλευτού Λακωνίας Φεβρωνίας Πατριανάκου, αναφέρει πως στη Λακωνία απεντάσσονται αρκετά έργα, και όπως φαίνεται, αυτό είναι μόνο η αρχή.

Έτσι σύμφωνα με τον κ. Γιαννούση το «Αποχετευτικό έργο πόλεως Γυθείου» (MIS 296340), π/υ: 7.974.670 ευρώ πρόκειται να απενταχθεί από το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, και μιλάμε για τον βιολογικό καθαρισμό του Γυθείου.

Από την απένταξη δε γλύτωσε ούτε το 2ο Ολοήμερο νηπιαγωγείο Μολάων π/υ: 850.000 ευρώ.

Επίσης απεντάσσονται τα έργα:

α) «Περιφερειακός δρόμος Παναγίτσα - Σίμος δήμου Ελαφονήσου» π/υ: 750.000 ευρώ,

β) «Διάνοιξη δρόμου και κατασκευή γεφυριού στην Τ.Κ Καστανέας Δ.Ε Βοιών του Δήμου Μονεμβασίας» π/υ: 1.225.000 ευρώ,

γ) «Μέτρα Σταθεροποίησης Βραχώδων Πρανών Κάστρου Μονεμβασίας» π/u: 2.500.000 ευρώ

Από τον Φορέα Διαχείρισης την ΕΕΤΑΑ απεντάσσεται το έργο «Εσωτερική οδοποιία δήμου Μονεμβασιάς» π/υ: 206.000 ευρώ.

Ακόμα απεντάσσονται άλλα 4 μικρότερα έργα:

α) «Λειτουργική ενοποίηση υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων (υποδομές ΤΠΕ και εφαρμογές) και δεδομένων του Δήμου Μονεμβασιάς για την εφαρμογή του Προγράμματος Καλλικράτης» π/υ: 85.680 ευρώ

β) «Λειτουργική ενοποίηση υφιστάμενων συστημάτων (υποδομές ΤΠΕ και εφαρμογές) και δεδομένων του Δήμου Ευρώτα για την εφαρμογή του Προγράμματος Καλλικράτης» π/υ: 85.680 ευρώ

γ) «Λειτουργική ενοποίηση υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων (υποδομές ΤΠΕ και εφαρμογές) και δεδομένων του Δήμου Σπάρτης για την εφαρμογή του Προγράμματος Καλλικράτης» π/υ: 106.520 ευρώ

δ) «Λειτουργική ενοποίηση υφιστάμενων συστημάτων (υποδομές ΤΠΕ και εφαρμογές) και δεδομένων του Δήμου Ανατολικής Μάνης για την εφαρμογή του Προγράμματος Καλλικράτης» π/υ: 66.067 ευρώ, για διαχειριστικούς λόγους, πρόκειται να μεταφερθούν από το ΕΠ Διοικ. Μεταρρύθμισης στο ΕΠ ΨΣ.

Η αιτιολογία απένταξης των έργων σύμφωνα με τον κ. Γιαννούση είναι:
«προτείνονται προς απένταξη επειδή κρίνεται αδύνατη η ολοκλήρωσή τους εντός της επιλέξιμης περιόδου, έως 31/12/2015, ενώ σύμφωνα με την Εγκύκλιο «Οδηγίες Διαχείρισης για τα έτη 2013- 2015 & Προετοιμασία Κλεισίματος/ Αναθεώρηση 2013 των Ε.Π. του ΕΣΠΑ» θα πρέπει να αποφευχθεί η επιβάρυνση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με μη επιλέξιμες πληρωμές».

Τέλος (η προσωπική μας γνώμη) αν έργα με έτοιμες μελέτες απεντάσσονται από το ΕΣΠΑ (γιατί για να προσπαθήσει κάποιος να εντάξει ένα έργο στο ΕΣΠΑ, πρέπει να έχει έτοιμη μελέτη), πόσα χρόνια θα πάρει για να ενταχθεί κάπου, ένα σημαντικό έργο όπως αυτό του νέου μουσείου της Σπάρτης, που δεν έχει καν προ - μελέτη... Εδώ είμαστε και εδώ είσαστε... και στις επόμενες εκλογές ο κ. Τατούλης θα έχει ως πρώτο έργο στη Λακωνία την δημιουργία νέου μουσείου στη Σπάρτη, όπως είχε και στις προηγούμενες και προπροηγούμενες (μακάρι να διαψευστούμε)!!!
-------------------------
Πηγή: apela.gr
-------------------------