Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Μπόνους 25% επί της αξίας των δικαιωμάτων ενισχύσεων για μια 5ετία πέραν της βασικής τους ενίσχυσης θα εισπράττουν οι νέοι αγρότες κάτω των 40 ετών

Στα σημαντικότερα σημεία της Νέας ΚΑΠ και του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων από το βήμα της Βουλής (στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση), ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιώργος Καρασμάνης. 

Ο Υπουργός μεταξύ άλλων τόνισε ότι προγραμματίζεται η αξιοποίηση 466 εκ ευρώ για την υλοποίηση 7.500 νέων σχεδίων βελτίωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων και η στήριξη της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων με 340 νέες επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 254 εκ ευρώ. 

Επιπλέον, ξεκινά εντός του 2015 το νέο πρόγραμμα «πρώτης εγκατάστασης» για την είσοδο νέων αγροτών στη γεωργία - κτηνοτροφία. Το σύνολο των πόρων που θα διαθετούν για το σκοπό αυτό ως το 2020, φτάνει στα 240 εκ. ευρώ και θα καλύψει την πριμοδότηση 16.000 νέων αγροτών.

Συμπλήρωσε επίσης ότι οι νέοι αγρότες κάτω των 40 ετών θα εισπράττουν «bonus» 25% επί της αξίας των δικαιωμάτων ενισχύσεων για μια πενταετία πέραν της βασικής τους ενίσχυσης ενώ από το 2015 και μετά όσοι επιθυμούν να ασκήσουν για πρώτη φορά το αγροτικό επάγγελμα, θα έχουν έξτρα πριμ με κονδύλια από το εθνικό απόθεμα, συνολικού προϋπολογισμού 60 εκ. ευρώ.

Δίνοντας το στίγμα των νέων προκλήσεων που φέρνουν οι αλλαγές της νέας ΚΑΠ, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισήμανε ότι, «θα πρέπει να προσαρμοστούμε όλοι, πολιτεία, αγρότες, οργανώσεις, συλλογικοί φορείς, στα νέα δεδομένα. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματά μας, να αμβλύνουμε τις παθογένειες και τα μειονεκτήματά μας και να είστε βέβαιοι ότι μπορούμε», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων, τόνισε πως, παρότι «δεν το δημιουργήσαμε εμείς, αλλά το βρήκαμε, εντούτοις δεν το κρύψαμε κάτω από το χαλί και το βγάλαμε στο φως». Πρόσθεσε δε, ότι σε συνεργασία με τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον αναπληρωτή Υπουργό, αλλά και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «αντιμετωπίζουμε το θέμα σταδιακά για καλύτερη χρήση των βοσκοτόπων».
Αναλυτικά ο Υπουργός σημείωσε:
  1. Το σύνολο των ενισχύσεων που θα εισπράξουν οι αγρότες με τη νέα ΚΑΠ ανέρχεται στα 20 δις. ευρώ ως το 2019.
  2. Αυξάνεται το ποσό των ενισχύσεων για την κτηνοτροφία η οποία απορροφά πλέον το 25%, των επιδοτήσεων της νέας ΚΑΠ, ενώ μέχρι σήμερα το μερίδιό της ήταν κάτω από 19%.
  3. Όσοι από το 2015 και μετά επιθυμούν να ασκήσουν για πρώτη φορά το αγροτικό επάγγελμα, θα έχουν έξτρα πριμ με κονδύλια από το εθνικό απόθεμα, συνολικού προϋπολογισμού 60 εκ. ευρώ.
  4. Οι νέοι αγρότες κάτω των 40 ετών θα εισπράττουν «bonus» 25% επί της αξίας των δικαιωμάτων ενισχύσεων για μια πενταετία πέραν της βασικής τους ενίσχυσης.
  5. Ξεκινά εντός του 2015 το νέο πρόγραμμα «πρώτης εγκατάστασης» για την είσοδο νέων αγροτών στη γεωργία – κτηνοτροφία. Το σύνολο των πόρων που θα διαθετούν για το σκοπό αυτό ως το 2020, φτάνει στα 240 εκ. ευρώ και θα καλύψει την πριμοδότηση 16.000 νέων αγροτών.
  6. Μέσα από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, 2014-2020 θα διατεθούν πόροι ύψους 6 δις. ευρώ.
  7. Προγραμματίζεται η αξιοποίηση 466 εκ ευρώ για την υλοποίηση 7.500 νέων σχεδίων βελτίωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων και η στήριξη της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων με 340 νέες επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 254 εκ ευρώ.
  8. Στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας 2014-2020, αξιοποιούμε κοινοτικά κονδύλια 388 εκ. ευρώ, σχεδόν διπλάσια από την τρέχουσα περίοδο 2007-2013, ενώ παράλληλα ενισχύουμε την απασχόληση με νέες επενδύσεις στη μεταποίηση, στις υδατοκαλλιέργειες, αλλά και στον Αλιευτικό Τουρισμό.
  9. Κρατάμε ανοιχτό το μείζον πρόβλημα από το ρωσικό εμπάργκο και δεν επαναπαυόμαστε στα έκτακτα μέτρα της Κομισιόν. Διεκδικήσαμε και διεκδικούμε αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος των παραγωγών μας. Έστειλα ήδη στον αρμόδιο Επίτροπο φάκελο στοιχείων, με το αίτημα αποζημίωσης των παραγωγών ροδακίνων και νεκταρινιών για την κατάρρευση των τιμών.
--------------------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
--------------------------------------